Μαζί με τους απεργούς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν οι φοιτητές την Πέμπτη 25 Νοέμβρη αφού έχουν καλέσει σε συγκέντρωση και πορεία στις 12 η ώρα στα Προπύλαια. Μετά τη μεγαλειώδη παρουσία στην πορεία για το Πολυτεχνείο με μαζικά μπλοκ από πολλές σχολές, έχει ξεκινήσει νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων. Σε όλη την Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις ενάντια στα σχέδια της Διαμαντοπούλου που ουσιαστικά χαρίζουν τις σχολές στις επιχειρήσεις και πολλαπλασιάζουν τις περικοπές και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο Δημήτρης Αγωγιάτης, φοιτητής στο Μαθηματικό, μας έδωσε μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στις σχολές. «Την Δευτέρα 22 Νοέμβρη έγινε συνέλευση στο Μαθηματικό για να συζητήσουμε πώς να παλέψουμε να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου και αποφασίσαμε 5θημερη κατάληψη εν όψει του φοιτητικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη και την στάση εργασίας των συνδικάτων για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Στη συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 350 άτομα. Το κλίμα ήταν πολύ πολιτικό και σίγουρα έπαιξαν ρόλο η εκπληκτική πορεία του Πολυτεχνείου και το αποτέλεσμα των εκλογών. Η πρόταση από τη μεριά των ΕΑΑΚ ήταν για καταλήψεις μέχρι να ακυρωθεί το νομοσχέδιο. Κατεβάσαμε ενωτικό πλαίσιο μαζί με την ΑΡΕΝ και το Στέκι και καταφέραμε να κερδίσουμε τη Συνέλευση. Εκτός από τη ΔΑΠ, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την ΠΑΣΠ που δήλωσε ότι δεν πάει άλλο με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Δυστυχώς, και η ΠΚΣ κινήθηκε διασπαστικά αφού καλεί σε ξεχωριστό συλλαλητήριο μία μέρα νωρίτερα. Όμως, το πλαίσιο της ήταν τελευταίο με 44 ψήφους».
Μαζική συνέλευση έγινε και στην Αρχιτεκτονική. «Πάνω από 150 άτομα συμμετείχαν στη συνέλευση της σχολής μου. Πολύς ανένταχτος κόσμος και παιδιά που είναι πρωτοετείς. Αποφασίσαμε κατάληψη της σχολής και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Από τη μεριά των ΕΑΑΚ βάλαμε την προοπτική της κλιμάκωσης των καταλήψεων και τον συντονισμό με άλλες σχολές που είναι σε καταλήψεις. Η ΠΑΣΠ έλεγε ότι δεν συμφωνεί με τα μέτρα, αλλά δεν πρότεινε κάτι κινηματικό, ενώ έλεγε ότι πρέπει να συμμετέχουμε στο διάλογο. Η Πανσπουδαστική το μόνο που πρότεινε ήταν να συμπαραταχθούμε με το ΜΑΣ παρόλο που την καλέσαμε να συμμετέχει στο κοινό πλαίσιο που κάναμε με την ΑΡΕΝ», μας δήλωσε η Μαρία Γρυσμπολάκη.
Θεσσαλονίκη
Η προσπάθεια για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δεν σταματάει στα όρια της Αθήνας. Παμφοιτητικό συλλαλητήριο οργανώνεται την Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη. Την εικόνα μας έδωσε η Αθηνά Σιαφάκα, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική. «Στη σχολή μου αποφασίσαμε για κατάληψη μέχρι την Παρασκευή και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Την πρόταση την στήριξαν μόνο τα ΕΑΑΚ καθώς ούτε η ΠΚΣ δεν μπήκε μέσα στη συνέλευση. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 η ώρα από το Πολυτεχνείο».
Στο Ηράκλειο γίνεται προσπάθεια για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. «Στο Βιολογικό κάναμε τη δεύτερη συνέλευση της χρονιάς και αποφασίσαμε κατάληψη για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το Χημικό πήρε απόφαση για τριήμερη κατάληψη, ενώ την Τετάρτη θα διεξαχθούν οι συνελεύσεις στις άλλες σχολές, όπως στην Ιατρική, στο Φυσικό και στο Μαθηματικό. Έχουμε προτείνει και στην τοπική ΕΛΜΕ να καλέσει στο συλλαλητήριο που θα οργανώσουμε την Πέμπτη. Σίγουρα θα συμμετέχουν οι μαθητές αφού πάνω από 6 σχολεία τελούν υπό κατάληψη και θέλουν να συντονιστούμε. Τα αιτήματα τους είναι πολύ πολιτικά. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 11 η ώρα από την πλατεία Ελευθερίας», μας δήλωσε η Λυδία Παυλίδη.
Από τα Γιάννενα μας μίλησε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, φοιτήτρια στην Ιατρική. «Έχουμε μαζέψει υπογραφές για να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση στην σχολή την Τετάρτη 24 Νοέμβρη. Από τη μεριά των ΕΑΑΚ θα προτείνουμε διήμερη κατάληψη και νέα Συνέλευση στις 30 του μήνα. Στο συντονιστικό πόλης των ΕΑΑΚ συζητήσαμε το σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα μέχρι και την πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε με καταλήψεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου. Προτείνουμε να γίνει συλλαλητήριο στα Γιάννενα στις 2 του Νοέμβρη στο οποίο να συμμετέχουν οι σχολές με τετραήμερες καταλήψεις. Αποφασίσαμε επίσης να διοργανώσουμε συλλαλητήριο στις 6/12, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, ενώ θα κάνουμε μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης μέσα στα Πανεπιστήμια για το τι θα σημαίνει αν αφήσουμε να περάσουν τα μέτρα στην εκπαίδευση».
Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο Τυπογραφείο μια σειρά από συνελεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη πανελλαδικά. Σε όλες η πρόταση από την μεριά των ΕΑΑΚ θα ήταν για κατάληψη και συμμετοχή στα συλλαλητήρια με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συντονισμός με τους εργαζόμενους.