Οικονομία
Προκλητικό “Τσεκούρι” στις εξετάσεις

Τσεκούρι και στις διαγνωστικές εξετάσεις, απαραίτητες για την πρόληψη μιας σειράς καρκίνων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βορίδης, πριν από μερικές μέρες. Για να δούμε πιο προσεκτικά τα μέτρα του υπουργού Υγείας.

\r\n
\r\n
Τεστ Παπ: εξέταση καθε τρία χρόνια με έναρξή του στα 21 και λήξη αυτού στα 64.
\r\n
Σύμφωνα με τα αμερικάνικα κλινικά πρωτόκολλα που δίνουν εξετάσεις οι Αμερικάνοι γυναικολόγοι, η γραμμή είναι να πραγματοποιείται εξέταση κάθε χρόνο εφόσον υπάρχουν τρια συνεχόμενα αρνητικά Τεστ Παπ. Διαφορετικά εξέταση βάσει σύστασης γιατρών σε πολύ πιο βραχύ χρόνικο διαστημα.
\r\n
 
\r\n
Η έναρξη του τεστ αυτού ξεκινά με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής κάθε γυναίκας και συνεχίζει μέχρι εκεί που θεωρείται απαραίτητο, βάσει ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της. Άρα σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, νεαρές γυναίκες που ξεκινούν την σεξουαλική ζωή τους στα 15 (μ.ο), ενδέχεται να έχουν έναν καρκίνο που δε θα διαγνωστεί ποτέ, παρά μόνο όταν φτάσουν τα 21... ίσως πολύ αργά πλέον.
\r\n
 
\r\n
Φυσικά εξαιρούνται οι έχοντες που θα πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα. Δημόσια Υγεία βάσει εισοδήματος. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι όταν εφαρμόστηκε στον Καναδά για πρώτη φορά το Τεστ Παπ η συχνότητα του διηθητικού καρκίνου τράχηλου μειώθηκε κατά 50%. 
\r\n
Επίσης έχουν διαγνωστεί αντίστοιχες κακοήθειες στον τράχηλο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από 64, με αποτέλεσμα να προληφθούν περαιτέρω μεταστάσεις. Ταυτόχρονα το υπουργείο έχει καταργήσει τους εμβολιασμούς στα σχολεία για βασικά λοιμογόνα στελέχη (φυματίωση, τέτανος), πολύ περισσότερο για τα κονδυλώματα όπου δεν υπάρχει καν εμβολιασμός ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία γίνεται δωρεάν μέχρι τα 26. Από κει και πέρα μάλλον γινόμαστε βιονικές γυναίκες. 
\r\n

Μαστογραφία

\r\n
Όσον αφορά τη μαστογραφία στα πλαίσια του screeening test του γυναικείου πληθυσμού, αυτή θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την ηλικία των 40, αλλά και πάλι βάσει ιστορικού της κάθε γυναίκας. Αρκεί βέβαια να λειτουργεί ο μαστογράφος στο νοσοκομείο και να μην είναι χαλασμένος, όπως συνήθως συμβαίνει. 
\r\n
 
\r\n
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε, κάθε 6 λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα απο καρκίνο μαστού. Το ερώτημα λοιπόν είναι: άραγε κοστίζει περισσότερο ο προληπτικός έλεγχος από το κόστος των ογκολογικών θεραπειών; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Συν τοις άλλοις, το ποσοστό των ανασφάλιστων έχει αυξηθεί δραματικά με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να καταφεύγει στα δημόσια νοσοκομεία που υποχρηματοδοτούνται με γεωμετρική πρόοδο. Στο μαιευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τεστ κύησης, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να καταφεύγει σε άλλη εξέταση διάγνωσης, πολύ πιο ακριβή για το σύστημα Υγείας (β-χοριακη, εξαπλάσια τιμή) και κυρίως πιο χρονοβόρα για την έναρξη της παρακολούθησης ενός περιστατικού. Για ποια δημόσια Υγεία μιλάμε λοιπόν;
\r\n
Δήμητρα Καλαντζή, γιατρός Λάρισα
\r\n