Αντιφασιστικό κίνημα
11-12 Οκτώβρη στο γήπεδο του Ρουφ
Στις 11-12 Οκτώβρη στην Αθήνα στο κλειστό γήπεδο του Ρουφ στην Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΣτην Συνάντηση, που θα γίνει την δεύτερη μέρα του διημέρου, θα συζητηθούν προτάσεις για πανευρωπαϊκή δράση το αμέσως επόμενο διάστημα.
\r\nΤο διήμερο στο Ρουφ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα συντονισμού. Στην αντίστοιχη 1η Διεθνή Συνάντηση στο Ρουφ πέρυσι, αντιφασίστες-τριες από τη Βρετανία, τη Δανία, την Πολωνία, την Καταλονία, την Αυστραλία, την Κύπρο και την Ελλάδα είχαν αποφασίσει την ανακήρυξη της 22 Μάρτη του 2014 σαν μέρα Διεθνούς Αντιφασιστικής Δράσης.
\r\n«Είναι ώρα να κλιμακώσουμε, να δυναμώσουμε και να συντονίσουμε πανευρωπαϊκά και στον κόσμο ολόκληρο τα κοινά βήματα αντίστασης στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» ξεκινούσε το κάλεσμα. «Οι νεοναζιστές εκτρέφονται από το ρατσισμό, την πολιτική των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της FRONTEX και του κλεισίματος των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο. Εκτρέφονται από την ένταση της αστυνόμευσης για την “πάταξη της εγκληματικότητας” που οι κυβερνήσεις την αποδίδουν στη μετανάστευση αντί στη φτώχεια και την εξαθλίωση που σκορπάνε οι πολιτικές τους. Καλούμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της νεολαίας, τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, τις κοινότητες μεταναστών, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των γυναικών, των Ρομά να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια Ευρώπη και ένα Κόσμο χωρίς φασισμό και ρατσισμό, για να μπει φραγμός στα ψέματα, την άγνοια, τον φόβο και τις προκαταλήψεις που εκτρέφουν το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό και στρώνουν έτσι το έδαφος για τους φασίστες».
\r\nΤο κάλεσμα αυτό έπιασε τόπο. Τους μήνες που ακολούθησαν η καμπάνια για τις 22 Μάρτη απλώθηκε σε πολλαπλάσιες χώρες και πόλεις. Από την Σεούλ μέχρι το Σάο Πάολο και από την Λευκωσία μέχρι την Γλασκώβη, σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας που η ακροδεξιά ανεβαίνει επικίνδυνα και σε σχεδόν 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν από μικρές συγκεντρώσεις μέχρι μεγάλα συλλαλητήρια, όπως αυτά στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, την Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ.
\r\nΕκτιμώντας αυτή τη σημαντική επιτυχία, ήδη η πανεθνική συνδιάσκεψη 400 αντιπροσώπων του Unite Against Fascism, («Ενωθείτε Ενάντια στον φασισμό»), που έγινε στην Βρετανία το καλοκαίρι, έχει προτείνει τις 21 Μάρτη του 2015 για νέα μέρα διεθνούς δράσης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό.
\r\nΧιλιάδες
\r\nΣτην Ελλάδα, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις 22Μ του 2014 στα τρία μεγάλα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Χανιά και αντίστοιχα κατέληξαν σε μεγάλες συναυλίες στο Σύνταγμα, στην ΕΡΤ3 και την Αγορά.
\r\nΈνα από τα βασικά χαρακτηριστικά των συλλαλητηρίων ήταν η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και εκατοντάδων σωματείων – στην Υγεία, την Εκπαίδευση, τους ΟΤΑ, την Κόκα Κόλα, την ΕΥΑΘ, την ΕΡΤ για να αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά - δίπλα σε φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες Ατόμων με Αναπηρία, Κοινότητες Μεταναστών, Δημοτικές Κινήσεις, Αντιρατσιστικές Οργανώσεις, ΛΟΑΤ οργανώσεις. Εκατοντάδες μουσικοί, ηθοποιοί, καλλιτέχνες πλαισίωσαν τις συναυλίες και το δεκαήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που έγινε στο θέατρο «Εμπρός».
\r\nΤα συλλαλητήρια συμπύκνωσαν όλες τις μεγάλες μάχες που βρίσκονταν σε εξέλιξη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την Φρόντεξ, τις φασιστικές επιθέσεις. Στην κορυφή της διαδήλωσης στην Αθήνα ήταν οι γονείς του δολοφονημένου από τους νεοναζί Σαχζάτ Λουκμάν και οι Αφγανοί πρόσφυγες που σώθηκαν από το ρατσιστικό έγκλημα στο Φαρμακονήσι.
\r\nΜεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της 22Μ ήταν ότι οργανώθηκε από τα κάτω. Αυτός ήταν και ο στόχος της Πανελλαδικής Συνέλευσης την πρώτη μέρα, όπου εκατοντάδες αγωνιστές-τριες από δεκάδες τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ από όλη τη χώρα συζήτησαν, μετέφεραν τις εμπειρίες τους και συντόνισαν την δράση τους.
\r\nΤο περσινό διήμερο στο Ρουφ, έγινε στις 5-6 Οκτώβρη, 3 βδομάδες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 1 βδομάδα μετά την σύλληψη του Μιχαλολιάκου. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων ήταν ότι δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για τον ρόλο της κυβέρνησης Σαμαρά και της δικαστικής εξουσίας που προχώρησαν σε διώξεις μόνο κάτω από την μαζική, δυναμική παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στους δρόμους τις μέρες που ακολούθησαν την δολοφονία.
\r\nΜε αυτό το κριτήριο μπήκε και η κατεύθυνση «να γίνει το ίδιο το αντιφασιστικό κίνημα πολιτική αγωγή στη δίκη των νεοναζί», εξασφαλίζοντας ότι δεν θα μείνει κανείς τους ατιμώρητος για όλα τα εγκλήματα που έχουν κάνει και συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, “Jail golden dawn”.
\r\n\r\n
“19 Γενάρη Αθήνα πόλη αντιφασιστική”
\r\nΗ πρώτη διεθνής μέρα αντιφασιστικής δράσης, και πηγή έμπνευσης για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα ήταν η 19 Γενάρη του 2013.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Η “19 Γενάρη, Αθήνα πόλη Αντιφασιστική” είχε σαν στόχο να ενώσει τα πολλά ρυάκια της αντιφασιστικής δράσης, που τους προηγούμενους μήνες απλώνονταν σε πόλεις, συνοικίες και χωριά, σε ένα μεγάλο ποτάμι.
\r\nΗ δολοφονία-προειδοποίηση του Σαχζάτ Λουκμάν από το ναζιστικό τάγμα εφόδου των Πετραλώνων δύο μέρες νωρίτερα στις 17 Γενάρη, πήρε μια μαζική οργισμένη απάντηση στους δρόμους της Αθήνας όπου στις 19 Γενάρη ξετυλίχτηκε το μεγαλύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιφασιστικό συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα. Η ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Σεχζάτ Λουκμάν στη συναυλία στο Σύνταγμα, δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί από όσους την έζησαν.
\r\nΌμως η «19 Γενάρη», δεν ήταν απλά μια μέρα, αλλά μια καμπάνια που στους τρεις μήνες που κράτησε ανέπτυξε την δική της δυναμική: Κατάφερε να ενώσει όλο το φάσμα του αντιφασιστικού κινήματος, (και του ΚΚΕ, καθώς στην Ομόνοια μοίραζαν υλικό συνεργεία του ΠΑΜΕ), να φέρει δίπλα-δίπλα μετανάστες από μια σειρά χώρες, το ΛΟΑΤ κίνημα, φιλάθλους διαφόρων ομάδων. Έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουν την αντιφασιστική τους διάθεση εκατοντάδες ηθοποιοί, μουσικοί, γραφίστες, σκιτσογράφοι, καλλιτέχνες. Κινητοποιήθηκε χιλιάδες κόσμος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις και εξορμήσεις σε γειτονιές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, σχολεία, εργασιακούς χώρους, παίρνοντας αποφάσεις στήριξης από σωματεία και Δημοτικά Συμβούλια.
\r\nΑυτή η φοβερή δυναμική έσπασε τα σύνορα και εξελίχθηκε σε μια αυθόρμητη μέρα διεθνούς δράσης με διαμαρτυρίες σε πλατείες, προξενεία, πρεσβείες σε 40 πόλεις, ανάμεσά τους: Βρυξέλλες, Πράγα, Σίντνεϊ, Καμπέρα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Δουβλίνο, Ντέρι, Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Παρίσι, Λυών, Βερολίνο, Κολωνία, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Βίλνιους, Βιέννη, Όσλο, Ινσταμπούλ, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μπουένος Άιρες, Λευκωσία, Μόσχα -όπου εκατοντάδες αντιφασίστες, σήκωσαν πανώ στα ελληνικά και στα ρώσικα: “Αθήνα-Μόσχα, Πόλη Αντιφασιστική”.
\r\n