Διεθνή
Όχι στο “νέο” ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στο Χαλέπι της Συρίας εναντιώνονται στην αμερικάνικη επέμβαση

Η επέλαση της Isis είναι εφιάλτης για τους πληθυσμούς της Συρίας και του Ιράκ. Οι βομβαρδισμοί όμως κάνουν τώρα τον εφιάλτη αυτό ακόμα χειρότερο. \"Οι επίσημοι των ΗΠΑ\", γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, \"δήλωσαν την Τρίτη (23 Σεπτέμβρη) ότι δεν είχαν κάποιες πληροφορίες για απώλειες αμάχων...  Άλλες αναφορές, όμως, που προέρχονται από Σύριους ακτιβιστές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 αμάχους, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά, που σκοτώθηκαν από τις βόμβες της συμμαχίας στην επαρχία Ιντίμπ... Στους πολέμους της περασμένης δεκαετίας... οι ΗΠΑ είχαν ένα μεγάλο κατάλογο αμάχων που σκοτώθηκαν κατά λάθος. Γαμήλιες τελετές χτυπήθηκαν στο Αφγανιστάν και την Υεμένη. Η πρώτη μόνο φάση της εισβολής στο Ιράκ το 2003 άφησε τουλάχιστον 6,600 Ιρακινούς αμάχους νεκρούς...\".

\r\n
\r\n
Ο Ομπάμα δεν στέλνει τα βομβαρδιστικά του στο Ιράκ και τη Συρία για να σώσει τους πληθυσμούς από την βαρβαρότητα της Isis. Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη Μέση Ανατολή σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις ισορροπίες και να ανακτήσουν τον χαμένο τους έλεγχο στην περιοχή. Η απελπισία τους είναι ορατή πλέον \"δια γυμνού οφθαλμού\": την περασμένη βδομάδα αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν θέσεις της Isis πετώντας για πρώτη φορά μέσα στον εναέριο χώρο της Συρίας. Κανένας δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με το, εχθρικό μέχρι πριν από λίγο, καθεστώς του Άσαντ. Και οι ΗΠΑ συνεργάζονται ήδη στενά με το Ιράν για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
\r\n
 
\r\n
Οι βόμβες, όμως, φέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο -όχι τον έλεγχο και την ισορροπία. Τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών είναι αυτά που τρέφουν την Isis και την αλ Κάιντα -όχι ο υποτιθέμενος \"ισλαμικός φανατισμός\".
\r\n
Πως μπορεί να σταματήσει το μακελειό στη Μέση Ανατολή; Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Αλλά ένα είναι βέβαιο: η προϋπόθεση για να βρεθεί οποιαδήποτε βιώσιμη λύση είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις και να σταματήσει η \"διεθνής κοινότητα\" να τροφοδοτεί, φανερά ή κρυφά, με λεφτά, όπλα και πυρομαχικά τους επίσημους ή ανεπίσημους πολέμαρχους της περιοχής.
\r\n
 
\r\n
Αυτό φυσικά κανένας Ομπάμα, κανένας Κάμερον, κανένας Ολάντ και κανένας Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να το κάνει. Ο πόλεμος είναι χαραγμένος στο ίδιο το DNA του ιμπεριαλισμού. Μόνο αν αναγκαστούν θα υποχωρήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα δυνατό κίνημα που θα πλημμυρίσει τις πρωτεύουσες της Δύσης και θα αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις σε μια άτακτη υποχώρηση -όπως έγινε τη δεκαετία του \'60 και του \'70 με τον πόλεμο του Βιετνάμ στις ΗΠΑ.
\r\n
\r\n

\r\n

STOP στην ελληνική συμμετοχή

\r\n
\r\n
\r\n
Την ενεργή συμμετοχή στη \"συμμαχία των προθύμων\" του προέδρου Ομπάμα που βομβαρδίζει αυτή τη στιγμή το Ιράκ και τη Συρία αποφάσισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα με μια επίσημη ανακοίνωση την εμπλοκή της χώρας μας, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά στις επιχειρήσεις ενάντια στους \"Τζιχαντιστές\" του Ισλαμικού Κράτους.
\r\n
 
\r\n
«Η Ελλάδα», γράφει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, «χαιρέτησε τη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS, στην οποία μετέχει πολιτικά, μέσω της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, και σε στρατιωτικό επίπεδο ... με την αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις».
\r\n
 
\r\n
Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χωθεί ακόμα πιο βαθιά στο νέο πόλεμο \"κατά της τρομοκρατίας\". Η κυβέρνηση βρίσκεται από τις αρχές του καλοκαιριού σε διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για την εγκατάσταση μιας βάσης \"μη επανδρωμένων αεροσκαφών\" (drones) σε ελληνικό έδαφος. Οι επικρατέστερες υποψήφιες τοποθεσίες είναι το Καστέλλι Ηρακλείου και η Σούδα των Χανίων -και οι δύο στην Κρήτη. Η μετεγκατάσταση των drones, που έχουν σήμερα σαν βάση την Ιταλία, ήταν το βασικό ζήτημα που συζήτησε ο Αβραμόπουλος τον Αύγουστο στο ταξίδι του στις ΗΠΑ με την αμερικανική κυβέρνηση.
\r\n
 
\r\n
Τα drones, που ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μισητά σε όλες τις περιοχές όπου επιχειρεί η αμερικανική αεροπορία. Καθόλου άδικα: η πρωτοβουλία \"Οι νεκροί έχουν όνομα\" που παρακολουθεί τις απώλειες των αμάχων από τους βομβαρδισμούς των μη επανδρωμένων αεροπλάνων της CIA στο Πακιστάν έχει καταγράψει πάνω από 700 θύματα. \"Οι μισοί σχεδόν -323- από αυτούς που έχουν καταγραφεί ήταν άμαχοι, οι 99 παιδιά\".
\r\n
 
\r\n
Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, αντίθετα, αντιμετωπίζει την επέλαση της Isis σαν ευκαιρία: ευκαιρία για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή, ευκαιρία να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της. Και πάνω απ\' όλα ευκαιρία να \"στριμώξει\" την Τουρκία που, παρόλο που στηρίζει φραστκά τις πρωτοβουλίες του Ομπάμα ενάντια στην Isis, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να ενταχθεί ενεργά στη \"συμμαχία των προθύμων\".
\r\n
 
\r\n
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο έχουν ενταθεί μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από τον στρατό και την ανάληψη της προεδρίας από τον στρατηγό Σίσι. Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο Ερντογάν χαρακτήρισε την ανατροπή του Μόρσι πραξικόπημα, κατήγγειλε τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις σφαγές και την τρομοκρατία και κατηγόρησε τις χώρες της δύσης για την νομιμοποίηση του πραξικοπήματος: «Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι δημοκρατικές χώρες δεν έχουν κάνει τίποτε από το να παρακολουθούν τα γεγονότα, όπως η ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου και η σφαγή χιλιάδων αθώων που θέλησαν να υπερασπιστούν την επιλογή τους. Και το πρόσωπο που έκανε το πραξικόπημα νομιμοποιείται».
\r\n
\r\n

Επιδιώξεις

\r\n
\r\n
Το Αιγυπτιακό καθεστώς από την πλευρά του κατηγόρησε την Τουρκία ότι \"επιδιώκει να προκαλέσει χάος, να σπείρει τη διχόνοια στη Μέση Ανατολή προσφέροντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη και καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις\".  Μια προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών ακυρώθηκε.
\r\n
 
\r\n
Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, αντίθετα, έτρεξαν να αξιοποιήσουν την επιστροφή του στρατού στην ηγεσία της Αιγύπτου για να αναθερμάνουν τις παραδοσιακές τους σχέσεις -που είχαν διακοπεί για λίγο λόγο της \"ανωμαλίας\" της Αραβικής Άνοιξης.
\r\n
 
\r\n
Ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε επίσημα την Αίγυπτο μετά την επικράτηση του Σίσι ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Σίσι ετοιμάζεται να ανταποδώσει την επίσκεψη αυτή -έχει ήδη αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση της Λευκωσίας- μέσα στο φθινόπωρο. \"Οι δύο Πρόεδροι\", γράφει η κυπριακή εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, \"εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντατικοποιήσουν τις ανταλλαγές επισκέψεων ... (και) υπογράμμισαν πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και θα έπρεπε να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής\". 
\r\n
 
\r\n
Η Κύπρος είχε υπογράψει το 2003 συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάραγκ για τον καθορισμό των συνόρων των ΑΟΖ των δύο χωρών. Στις αρχές του Σεπτέμβρη η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν μια νέα συμφωνία συνεκμετάλλευσης των υδρογοναθράκων στα συνοριακά \"οικόπεδα\" των δυο χωρών. \"Με την ενέργειά του αυτή το νέο καθεστώς του Καΐρου\", έγραφε η Καθημερινή, \"επικυρώνει στην ουσία και τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003 ανάμεσα στις δύο χώρες, την οποία είχε προσπαθήσει να υπονομεύσει η Τουρκία στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μόρσι. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός...\". Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τριμερής συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας για τα ζητήματα της ΑΟΖ.
\r\n
 
\r\n
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη \"συμμαχία των προθύμων\" δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την Isis ούτε με την τρομοκρατία, ούτε με τον ανθρωπισμό. Πετρέλαιο μυρίστηκε η κυβέρνηση, για αυτό στέλνει πυρομαχικά και όπλα στους πρόθυμους του Ομπάμα και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα αμερικανικά drones στην Κρήτη. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναθυμηθούμε τα συνθήματα του πολέμου στο Ιράκ: Όχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο, εμείς δεν πολεμάμε για τον Βαρδινογιάννη.
\r\n