Πολιτισμός
Το hip-hop της Μεσογείου

Ξεπήδησα από μια κρίση οικονομική / Είμαι αυτοσχέδια κι αυτοργανωμένη μουσική / Λατίνοι κι αφροαμερικάνοι οι γονείς μου / και έχω τη στάμπα της τάξης και της φυλής μου / Είμαι εφευρετικός μαζί και λεξιπλάστης / Όταν με πούλησαν έφυγα μετανάστης / Μπαρκάρισα με ένα καράβι βινυλίου / Ρίζωσα εδώ- είμαι το χιπ χοπ της Μεσογείου
\r\n
 
\r\n
\r\n
Με το ολοκαίνουριο τραγούδι “Το hip-hop της Μεσογείου” που μόλις κυκλοφόρησε ψηφιακά και δωρεάν την Κυριακή 28/9, μας εισάγουν στη νέα τους ομώνυμη δουλειά, σε μια δυνατή συνεργασία, οι Social Waste και οι Αντίποινα. Δυο από τις πιο εναλλακτικές μπάντες της ελληνόφωνης hip-hop ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μουσικό project που πρωταγωνιστούν όργανα, μουσικές, και ρυθμοί της Μεσογείου.
\r\n
 
\r\n
Με την καινούρια σαιζόν οι Social Waste, η hip-hop μπάντα από το Ηράκλειο της Κρήτης, έκλεισαν τον κύκλο του προηγούμενου τόσο επιτυχημένου album “Στη γιορτή της Ουτοπίας” με live σε δεκάδες πόλεις, φεστιβάλ, καταλήψεις, αντιφασιστικές δράσεις αλλά και συναυλίες στο εξωτερικό. Και οι  Αντίποινα φτάνουν σε αυτή τη νέα συνεργασία μετά το επιτυχημένο άλμπουμ “Χάος και Αρμονία” που κυκλοφόρησε στις αρχές του \'13, μια δουλειά με συνεχείς εναλλαγές μεταξύ ψηφιακών και αναλογικών ήχων, με λίγο από ρεμπέτικα, Manu chao ή Prodigy αλλά και ηπειρώτικα πολυφωνικά, θρακιώτικες γκάιντες, παραδοσιακά τραγούδια της Δράμας και με κοινωνικά ανήσυχο στίχο.
\r\n
 
\r\n
Από το πρώτο κιόλας τραγούδι, σε στίχους του βασικού MC των Social Waste και υποψήφιου διδάκτορα Πολιτικών και Κοινωνικών επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, Λεωνίδα Οικονομάκη και μουσική του Γιώργου Νίκα (Αποστάτη) από τους Αντίποινα, οι δυο μπάντες ξεκινάνε σαν να περιγράφουν τα περιεχόμενα στη νέα τους αυτή “μελέτη” πάνω στο Hip-hop. Μια πραγματικά όμορφη δουλειά που αφήνει δυνατές υποσχέσεις και αγωνιώδη αναμονή για την συνέχεια και την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου album που θα μας ταξιδέψει σε όλη τη Μεσόγειο όπως εξηγούν οι ίδιοι στην ανακοίνωση που ανάρτησαν. 
\r\n
 
\r\n
\"Το hip hop της Μεσογείου σουλατσάρει στα στενά της Μασσαλίας ακροπατώντας πάνω σε ρυθμούς απ’ το Μαγκρέμπ. Στην Τύνιδα προκαλεί λαϊκό ξεσηκωμό, και μπαίνει στη μύτη του δικτάτορα στο Κάιρο και τη Δαμασκό. Παίζει λαούτο στην Κρήτη και στον Ελικώνα γκάιντα, ενώ στη Σεβίλλη «παίζουν αλέγκρο την καρδιά του» σε μια κιθάρα σπανιόλα. Σαμπλάρει Φεϊρούζ και Μάρκο Βαμβακάρη και ραπάρει τα κουπλέ και τα ρεφραίν του στα αραβικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα σερβοκροάτικα, τα αλβανικά, τα καταλανικά, τα ανταλού, τα σάρντο, τα εβραϊκά, και τα τούρκικα. Μπεντίρ πολίτικα και καλαβρέζικα ταμπουρέλα του κρατούν το ρυθμό. Και στα grafiti του, \'Ο Παύλος ζει\'...\".
\r\n