Πολιτική
Ο Σαμαράς ζητάει συναίνεση για μνημονιακή “έξοδο” από τα μνημόνια

Κατήφεια στα κυβερνητικά επιτελεία, μετριοπάθεια απο τον Τσίπρα στο βήμα

Χωρίς να κερδίσει ούτε έναν παραπάνω βουλευτή από ό, τι υπολόγιζε, η κυβέρνηση συγκέντρωσε 155 ψήφους στην διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή που τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα την Παρασκευή 10 Οκτώβρη.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Μπορεί ο Σαμαράς να ξάφνιασε αρκετούς βάζοντας τον Βορίδη στη θέση του στο άνοιγμα της συζήτησης, όμως όλη η τριήμερη διαδικασία ανέδειξε ότι ο τσεκουροφόρος ΕΠΕΝίτης και νυν Υπουργός Υγείας ήταν η πιο ταιριαστή επιλογή για το ακροδεξιό πρόσωπο που έδειξε η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά.
\r\n
 
\r\n
Πίσω από τα παχιά λόγια των βουλευτών –και ειδικά του ίδιου του Σαμαρά- καθώς και τα ρεπορτάζ από τον φιλοκυβερνητικό τύπο πως κοντεύουμε να φτάσουμε στην «έξοδο από τα Μνημόνια» κρύβεται η νέα μεγάλη επίθεση από τη μεριά της κυβέρνησης. 
\r\n
Μπορεί ο Σαμαράς να μίλησε για πάνω από μία ώρα στο τέλος της συζήτησης προσπαθώντας να πει ότι η κυβέρνησή του επιχειρεί να φτάσει σε μια «συμφωνημένη έξοδο» από την επιτήρηση της Τρόικας και την αποχώρηση του ΔΝΤ, όμως τίποτα δεν μπορεί να κρύψει αυτά που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τους όρους που ζητούν οι δανειστές.
\r\n
\r\n

Δεσμεύσεις

\r\n
\r\n
Μέσα στο 2015-16 θα χρειαστούν 25 δις, ενώ ακόμα και οι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί στις τοποθετήσεις τους απειλούσαν ότι η επιλογή της «συμφωνημένης εξόδου» θα χαθεί αν δεν επιταχυνθούν οι δεσμεύσεις που έχουν δώσει στην Τρόικα και θα κρίνουν αν η αξιολόγησή της θα εναι θετική.
\r\n
 
\r\n
Με άλλα λόγια, ζητούσαν να υπομείνουμε όλες τις επιθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (απολύσεις, αξιολόγηση, περικοπές, ΕΝΦΙΑ) χωρίς διαμαρτυρία για να πιάσουν τους στόχους των τροϊκανών.
\r\n
 
\r\n
Έτσι κι αλλιώς, αυτό που υπόσχονται δεν περιλαμβάνει καμιά πραγματική αλλαγή. Δεν περιλαμβάνει καμιά αλλαγή πολιτικής ακόμα και αν το ΔΝΤ δώσει την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο πάνω στην ελληνική οικονομία στους Ευρωπαίους εταίρους. Βέβαια, το μόνο που έχει γίνει γνωστό ακόμα και για αυτό είναι ότι η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ την Κυριακή 12/10 ήταν «σε καλό κλίμα».
\r\n
 
\r\n
Η τελική ομιλία του Σαμαρά είναι απόδειξη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή, αλλά αντίθετα ακολουθούν νέες επιθέσεις. Αρχικά, υποστήριξε με ένταση ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο κι ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η αποπληρωμή του.
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε σχέση με τις «ελαφρύνσεις». Η μόνη πραγματική ελάφρυνση θα είναι για τους ένστολους που θα πάρουν πίσω αναδρομικά τα χρήματα των περικοπών που τους είχαν γίνει. Το μοναδικό άλλο συγκεκριμένο που επαναλάμβαναν οι υπόλοιποι βουλευτές είχε να κάνει με τις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρύθμιση που αν ψηφιστεί έχει στόχο να διευκολύνει την Εφορία στην είσπραξη χαρατσιών από τον απλό κόσμο ενώ θα ανοίξει νέα παράθυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. 
\r\n
Κατά τα άλλα, με πλάγιο τρόπο επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν νέες περικοπές. «Τα πάρτυ στην υγεία και την παιδεία τελείωσαν» τόνισε και σίγουρα δεν εννοούσε τους ιδιοκτήτες κολεγίων ή τις εταιρίες που επιχειρούν να μπουν μέσα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.
\r\n

Ρατσισμός

\r\n
Ακόμα, δεν έλειψαν οι αναφορές στους «λαθρομετανάστες» και η σημασία των ΑΟΖ σε κόντρα με την Τουρκία, όπως και η συσχέτιση της αριστεράς με την τρομοκρατία. Με όλα αυτά το μόνο που κατάφερε να κάνει η κυβέρνηση είναι να συγκρατήσει τους 155 που είχε και πριν από την ψηφοφορία. Όμως, ακόμα και βουλευτές που ψήφισαν υπέρ ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Για αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση και μέσα στη Νέα Δημοκρατία για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
\r\n
 
\r\n
Πρώτος άνοιξε αυτή την κουβέντα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Τζιτζικώστας, που κάλεσε τον Σαμαρά να παραιτηθεί για να σχηματιστεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής». Η ΝΔ του επιτέθηκε, αλλά δεν έκανε το ίδιο στον βουλευτή της, Γιώργο Βλάχο που τοποθετήθηκε παρόμοια. Προφανώς, δεν είχε περιθώρια να τον χάσει πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης που επέστρεψε στο «γαλάζιο» μαντρί μετά από ραντεβού με τον Σαμαρά έχοντας την ίδια θέση με τους παραπάνω. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λυκούδης που προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν ο «λογικός» της ΔΗΜΑΡ.
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ψάχνει αγωνιωδώς στηρίγματα για να συνεχίσει τις επιθέσεις της. Είναι στο χέρι του εργατικού κινήματος και της αριστεράς να την διώξουν χωρίς καμιά αναμονή με κλιμάκωση των αγώνων εδώ και τώρα.
\r\n
\r\n

Πώς απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

\r\n
\r\n
Στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε κατά διάνοια έναν αριθμό βουλευτών κοντά στους 180 που χρειάζεται για την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας.
\r\n
 
\r\n
Πραγματικά η αδυναμία της κυβέρνησης είναι προφανής. Όμως, όποιος παρακολούθησε τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο την τελική ομιλία του Τσίπρα επιβεβαίωσε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις στρογγυλεύουν όλο και περισσότερο, ένδειξη ότι οι μετατοπίσεις προς τα δεξιά συνεχίζονται.
\r\n
 
\r\n
Ο Τσίπρας προσπαθώντας να απαντήσει στις επιθέσεις του Σαμαρά ότι το κόμμα του «δεν είναι συνεννοήσιμο» και «δεν κάνει σωστή αντιπολίτευση αφού δεν βάζει πλάτη στην έξοδο από τα Μνημόνια» ανταπάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιδιώκει τη συνεννόηση ακόμα και για τον Πρόεδρο, αλλά στην επόμενη Βουλή.
\r\n
 
\r\n
«Σας ζητώ να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι ωφέλιμο για τον τόπο ούτε και για εσάς. Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να υπάρξει. Θαρρώ πώς όποιος θέλει να δώσει τέτοια συναίνεση θα έχει το σθένος να δώσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης. Δείτε το αποτέλεσμα και ξανασκεφτείτε το» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν «εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου με ευρύτατη συναίνεση». Δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή να ψηφίσουν μαζί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αρκεί να είναι στην κυβέρνηση…
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το κάνει αφού μπορεί να βρει συμμαχίες και συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «εμείς διεκδικούμε μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος που θα δώσει λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ζητάμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου».
\r\n

Χρέος

\r\n
Για άλλη μια φορά ανέπτυξε την -γεμάτη αυταπάτες- θεωρία ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μπορεί να μας καταλάβουν και ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει η ανάπτυξη από την οποία θα βρεθούν τα λεφτά για το χρέος.
\r\n
 
\r\n
Κάθε βδομάδα που περνάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται ακόμα και από τις προτάσεις που είχαν συσπειρώσει ένα ολόκληρο κόσμο του κινήματος δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. 
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση της αριστεράς έχει γίνει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με ανοιχτό ποιοι θα συμμετέχουν, η διαγραφή του χρέους έχει γίνει αποπληρωμή μέσα από την ανάπτυξη, ενώ από την ομιλία του Τσίπρα φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τέσσερις μήνες μετά από τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου. 
\r\n
 
\r\n
Αυτή η επιλογή έρχεται να «κουμπώσει» και με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα συνδικάτα. Η απεργιακή σύγκρουση αναβάλλεται μήνα με το μήνα με την τακτική της αναμονής ακόμα και εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλειοψηφία. 
\r\n
 
\r\n
Ο κόσμος της εργασίας και ανάμεσά τους η βάση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν την άμεση σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιθέσεις και την ανατροπή των Σαμαροβενιζέλων κι όχι την τακτική του «ώριμου φρούτου». Δίπλα τους θα βρεθούν το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να δοθεί αυτή η μάχη τώρα χωρίς υποχωρήσεις.
\r\n