Πολιτική
Επιτυχημένη εκδήλωση στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Την Τρίτη 7/10 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του βιβλιοπωλείου η παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου \'\'Μιλιταρισμός και Αντιμιλιταρισμός\'\'. Η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη αφού συμμετείχαν περίπου 40 άτομα, αρκετοί από αυτούς φοιτητές.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Το βιβλίο γράφτηκε από τον Καρλ Λίμπκνεχτ το 1906, οκτώ χρόνια πριν από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (προφητικό από αυτήν την άποψη) και προσπαθούσε να σταματήσει τον “πατριωτικό” κατήφορο της ηγεσίας του SPD εκείνη την περίοδο, αναλύοντας το ρόλο του μιλιταρισμού στον καπιταλισμό αλλά και τα αντιμιλιταριστικά και διεθνιστικά καθήκοντα της επαναστατικής Αριστεράς. Όμιλητές στην παρουσίαση ήταν ο Τάσος Κωστόπουλος (δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου \'\'Πόλεμος και Εθνοκάθαρση\'\') και ο Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας).
\r\n
 
\r\n
Αρχικά ο Τ. Κωστόπουλος έδωσε έμφαση στην αντιμιλιταριστική και διεθνιστική στάση του Λίμπκνεχτ που ερχόταν σε αντιπαράθεση με τις ηγεσίες των κομμάτων της Δεύτερης Διεθνούς πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του σφαγείου του Α’΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Επιπλέον, επισήμανε τις ομοιότητες εκείνης της περιόδου, δηλαδή την εποχή πριν από το ξέσπασμα του Πολέμου το 1914, με τη σημερινή περίοδο όσον αφορά την κρίση του ιμπεριαλισμού, τους στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Από την πλευρά του ο Π. Κωσταντίνου ανέφερε τη σημασία του βιβλίου όταν είχε πρωτοεκδοθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για το κίνημα της νεολαίας τότε για τα δικαιώματα των φαντάρων στο στρατό, ενώ τόνισε ότι αντιμιλιταρισμός είναι η μάχη ενάντια στο “αξιόμαχο” του στρατού. Τελειώνοντας, αφιέρωσε την εισήγησή του στα σημερινά καθήκοντα της Αριστεράς που απαιτούν απαντήσεις στα ζητήματα του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού.
\r\n
 
\r\n
Στη συνέχεια, ακολούθησε πλούσια συζητηση από τους παρευρισκομένους με ερωτήσεις και τοποθετήσεις που περιστράφηκαν γύρω από τα θέματα των αντιρρησιών συνείδησης και της άρνησης στράτευσης, για το αν μπορούν να δώσουν συνολική απάντηση στη στρατοκρατία, της κρίσης του ιμπεριαλισμού σήμερα αλλά και το ρόλο που έχει να παίξει το μαζικό κίνημα και η εργατική τάξη μέσα στην οικονομική και ιμπεριαλιστική κρίση που βιώνουμε. Μετά από αυτήν την επιτυχημένη παρουσίαση το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα σας καλέσει στην επόμενη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη με αφορμή την καινούργια έκδοση που ετοιμάζουμε για την κρίση στην Ουκρανία.
\r\n
 
\r\n
Ραφαήλ Καστρίτσης
\r\n

Καταγγελία

\r\n
Την Δευτέρα 13 Οκτώβρη εμφανίστηκε στο βιβλιοπωλείο δικαστικός επιμελητής κατόπιν παραγγελίας του διευθυντή οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κ. Σπύρου Χαμακιώτη προκειμένου να κάνει …αναγκαστική κατάσχεση για χρέος 1.000 ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο από το Δήμο για …παράνομη αφισοκόλληση πριν μερικά χρόνια. Η «παράνομη» αφισοκόλληση αφορούσε αφίσες που προπαγάνδιζαν μία βιβλιοπαρουσίαση και την έκδοση ενός λευκώματος με τις αφίσες του Μάη 1968!
\r\n
 
\r\n
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια του Δήμου που ισοδυναμεί με απόπειρα καταστολής της διακίνησης των ιδεών, καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς  στο Δήμο να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη ενέργεια και δηλώνουμε ότι κανένα πρόστιμο και καμιά δίωξη δεν πρόκειται να φιμώσει το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.
\r\n