Πολιτική
Ο Τσίπρας στο Πεντάγωνο, μια ιστορία “σύγκλισης”

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο την Τρίτη 20 Οκτώβρη είχε μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ. Η ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Αβραμόπουλο κράτησε μια ώρα, και άλλες δυόμισι ώρες αφιερώθηκαν σε συναντήσεις και ενημερώσεις με τους στρατιωτικούς. 

\r\n
\r\n
Ο Αβραμόπουλος επεφύλαξε μια ιδιαιτέρως θερμή υποδοχή στον Τσίπρα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Ανήκει στην πτέρυγα των νεοδημοκρατικών στελεχών που βλέπουν το καράβι να βουλιάζει με τον Σαμαρά στο τιμόνι και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, βάζοντας το υπεύθυνο και συναινετικό κουστούμι τους. Aν μη τι άλλο από κουστούμια ξέρει ο Αβραμόπουλος. Το «νέο» είναι η θέρμη του Τσίπρα για τον Αβραμόπουλο και τις «συγκλίσεις». Είπε για παράδειγμα:
\r\n
 
\r\n
«Υπουργέ, εμείς έχουμε μία δυνατότητα να επικοινωνούμε όλο αυτό το διάστημα. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, εντούτοις τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών και γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις».
\r\n
 
\r\n
Οι «συγκλίσεις» φαίνεται ότι έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε λίγο προβάλει και μια. Δυο μέρες πριν την επίσκεψη του Τσίπρα στο Πεντάγωνο, η Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που ζητούσε να συμπεριληφθεί στα άμεσα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Τσίπρας στην ΔΕΘ, η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές. Ένα ξεκάθαρο συναινετικό μήνυμα «σύγκλισης» στους τραπεζίτες και τις «αγορές».
\r\n
 
\r\n
Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος από αυτή την «συναινετική» χειρονομία και ο Γ. Σταθάκης διατύπωσε κι ένα νέο πεδίο «συγκλίσεων», αυτή τη φορά με το ΔΝΤ. Είπε στο Μέγκα στις 23 Οκτώβρη: ‘Είπαμε εμείς ποτέ, δε θα πληρώσουμε το χρέος του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ είναι σχέση συγκεκριμένη. Τα ευρωπαϊκά είναι προς διαπραγμάτευση’. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θα πληρώνει κανονικά το 1/3 της τρόικας ενώ θα «διαπραγματεύεται» με τα 2/3. Πραγματικά, ο κατήφορος των «συγκλίσεων» δεν έχει τέλος. 
\r\n
Τι αφορούν αυτές οι «συγκλίσεις» στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της «εθνικής άμυνας»; Περιλαμβάνουν και την σύσφιξη της συνεργασίας με το Ισραήλ για να «σώσουμε» τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου από την «τουρκική επιθετικότητα» στην κυπριακή ΑΟΖ;  
\r\n
 
\r\n
Επί των ημερών του Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, έγινε πιο στενή η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Πέρσι τον Οκτώβρη για παράδειγμα πραγματοποιήθηκαν δυο κοινές ασκήσεις, η μια αεροναυτική και η άλλη αεροπορική. Η πρώτη σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ είχε στόχο να «γεφυρώσει» τον εναέριο χώρο Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου. 
\r\n
 
\r\n
Ο περίφημος «άξονας» Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου είναι μια αντιδραστική φιλοδοξία της άρχουσας τάξης, που υπηρετεί με περίσσιο ζήλο η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων. Σημαίνει, ουσιαστικά, στήριξη και συμμετοχή σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, στήριξη στις σφαγές των Παλαιστινίων στη Γάζα. 
\r\n
 
\r\n
Όταν ο Τσίπρας ανταλλάσει φιλοφρονήσεις με τον Αβραμόπουλο και μιλάει «γιατί όχι» για συγκλίσεις την ίδια ώρα που οι ανταγωνισμοί για τα κοιτάσματα των ΑΟΖ οξύνονται (άλλωστε αυτή ήταν η αφορμή για την επίσκεψη στο Πεντάγωνο), τότε στέλνει το μήνυμα ότι ο «άξονας» με το Ισραήλ θα παραμείνει ανέγγιχτος.
\r\n