Φοιτητικό κίνημα
Καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και σχολές
Σε πάνω από 500 σχολεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη. Στον κατάλογο των κατειλημμένων σχολείων μπορεί κανείς να δει όχι μόνο σχολεία από όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά σχολεία της επαρχίας, μέχρι και σε πολλά χωριά.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΣτη Σύρο, στην Αλεξάνδρεια, στη Δράμα, σε όλα τα σχολεία του Βόλου, στην Κρήτη, στη Λήμνο, στην Κεφαλονιά, στην Πάτρα και σε δεκάδες ακόμα μέρη. Οι μαθητές βγήκαν στους δρόμους και ξεσήκωσαν τους πάντες. Διεκδικούν να ανατραπεί το νέο σύστημα που έχει ψηφιστεί για τα Λύκεια. Την τράπεζα θεμάτων που κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις εξετάσεις, τις απολύσεις καθηγητών που διογκώνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και δυσκολεύουν τους καθηγητές που δε μπορούν να εντοπίσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, τους φραγμούς που μπαίνουν για την είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι μαθητές του 1ου γυμνάσιου Αλεξάνδρειας σε κείμενό τους, φέτος 1 στους 5 μαθητές του σχολείου έμεινε μετεξεταστέος, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 3%.
\r\nΈγιναν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις. Στην Ξάνθη γίνεται λόγος για πάνω από δυο χιλιάδες μαθητές, ενώ στην Αθήνα η συμμετοχή έφτασε κοντά στους χίλιους. Από διάφορα σημεία της πόλης, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Με πανό διαδήλωσαν μαθητές από το 4ο λύκειο Αλίμου, το 1ο ΓΕΛ Αχαρνών, το Λαγονήσι, το Καματερό, το 24ο Γυμνάσιο- Λύκειο Αθήνας, το 1ο λύκειο Χολαργού, το Παλιό Φάληρο και το Μουσικό Ιλίου. Με πανό συμμετείχαν επίσης οι μαθητές Anticapitalista, το δίκτυο “Ανυπότακτος Μαθητής” και η “Μαθητική Αντίσταση”, μαθητικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
\r\nΦώναζαν συνεχώς συνθήματα, όπως “Λοβέρδο δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης, δεν είμαστε τα πρόβατα που ό,τι θέλεις κάνεις” και “Μαθητές- εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”, ενώ πολύ συχνά ακουγόταν και το “Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία”. Συμμετείχαν και καθηγητές οι οποίοι βρίσκονταν στα μπλοκ των μαθητών τους φωνάζοντας μαζί τους.
\r\n\r\n
\r\nΣυνέχεια
\r\nΗ συνέχεια των κινητοποιήσεων θα δοθεί στις 6 Νοέμβρη, στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, όπου οι μαθητές καλούν στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις. Μέχρι τότε οι καταλήψεις συνεχίζονται σε εκατοντάδες σχολεία, κάνοντας το Λοβέρδο και τα επιτελεία του να τρομοκρατούνται μπροστά στη δημιουργία πανεκπαιδευτικού κινήματος.
\r\n“Οι μαθητές Anticapitalista συμμετέχουμε στην οργάνωση των καταλήψεων στα σχολεία μας και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη διαδήλωση στις 6 Νοέμβρη”, μας είπε ο Χρόνης Λουκμίδης από το ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου. “Στο σχολείο μας σήμερα κάναμε αποχή, όμως από την Τρίτη θα προχωρήσουμε σε κατάληψη γιατί θέλουμε να συνδεθούμε με τους μαθητές σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται να συντονιστούμε με τους φοιτητές, γι’αυτό θα συμμετέχουμε και την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια”.
\r\nΜπαίνοντας στο Νοέμβρη, το μήνα με τις μεγάλες μάχες ενάντια στη διάλυση της Παιδείας και τα απεργιακά συλλαλητήρια αλλά και το τριήμερο του Πολυτεχνείου, οι μαθητές Anticapitalista έφτιαξαν την καινούρια, ομότιτλη, εφημερίδα τους. Από αυτή τη βδομάδα ξεκινά να διακινείται στα σχολεία, βοηθώντας να οργανωθούν τα κινηματικά ραντεβού και να δοθούν απαντήσεις στα πολιτικά ζητήματα όπως ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία, ο πόλεμος και ο φασισμός.
\r\nΟ Ανέστης Γεωργάκας από το 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων γράφει για τις μάχες της περιόδου. Ο Χρόνης Λουκμίδης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την προσπάθεια να απομονωθούν οι φασίστες σε κάθε σχολείο. Ο Θανάσης Κουφουδάκης γράφει για το Νέο Λύκειο, ενώ ο Βαγγέλης Ιωαννίδης γράφει για τις πλημμύρες στην Κοκκινιά την περασμένη βδομάδα, που κατέστρεψαν το σχολείο του, το Μουσικό Λύκειο Πειραιά. Η Αγγελική Ζούτη από το 2ο ΓΕΛ Ελευσίνας γράφει για τον πόλεμο. Περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τονίζει την ανάγκη οι μαθητές να στηρίξουν το αντιπολεμικό κίνημα διεκδικώντας σχολεία αντί για βόμβες. Γράφει επίσης για την ισλαμοφοβία και το πώς αυτή οδηγεί στο ρατσισμό και τη διάσπαση των εργατών.
\r\nΟ Ηλίας Παπαδημητρίου από το 2ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου γράφει για το Πολυτεχνείο και τη γέννηση της επαναστατικής αριστεράς κλείνοντας με το σύνθημα “Δεν υπάρχει δρόμος κοινοβουλευτικός, ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός”.
\r\n\r\n
Μειοψηφία είναι οι Φορτσάκηδες
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
\r\nΌσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση με την τρομοκρατία και τη χυδαία προπαγάνδα να σταματήσει το εκπαιδευτικό κίνημα, τόσο φουντώνουν οι καταλήψεις και τα συλλαλητήρια που διεκδικούν να μην περάσει κανένα νέο μέτρο. Μαζί με τα πανεπιστήμια, βγήκαν οργανωμένα σε κινητοποιήσεις από τις 3 Νοέμβρη και τα σχολεία σε όλη τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο οργανώνεται η πρώτη μεγάλη εμφάνιση του πανεκπαιδευτικού κινήματος που θα γίνει με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης, 6 Νοέμβρη.
\r\nΟι μαζικές συνελεύσεις στη μεγάλη πλειοψηφία των σχολών παρουσιάζονται από την κυβέρνηση και τους Φορτσάκηδες κάθε σχολής, σαν ενέργειες μιας μικρής μειοψηφίας. Αυτό δεν είναι καινούριο, αντίθετα έχει φτάσει να γίνει η καραμέλα των υπουργείων κάθε φορά που οι φοιτητές οργανώνονται και παλεύουν. Ξεκίνησε από το μεγάλο κίνημα καταλήψεων του 2006-2007 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τη Γιαννάκου.
\r\nΚαι τότε τα κανάλια μιλούσαν για μειοψηφίες, ενώ το φοιτητικό κίνημα αποδείκνυε βδομάδα τη βδομάδα πως μειοψηφίες ήταν αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση, όχι αυτό που πραγματικά συνέβαινε μέσα και έξω από τις σχολές. Θέλανε να απομονώσουν αυτή τη μάχη. Αυτό που φοβόντουσαν περισσότερο ήταν πως η νεολαία θα μπορέσει να κερδίσει στο πλευρό της την κοινωνία. Και είχαν δίκιο. Αυτό συνέβη, μέσα από την προσπάθεια των φοιτητών να ανοιχτούν στο εργατικό κίνημα. Με μοιράσματα των αποφάσεων των συνελεύσεών τους, με την παρουσία τους στους αγώνες των εργατών. Αυτή τη στιγμή, αυτή η σύμπνοια είναι δεδομένη περισσότερο από ποτέ. Γιατί η επίθεση στην Παιδεία δεν είναι η μόνη. Και αυτό ενοποιεί τους αγώνες κάνοντας μεγαλύτερο το φόβο της κυβέρνησης.
\r\nΓι’ αυτό η προσπάθεια διάσπασης είναι ακόμα πιο οξυμένη. Οι υστερίες του Φορτσάκη δεν είναι τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη πως οι Συγκλητικοί πέφτουν θύματα τρομοκρατίας. Την τρομοκρατία όμως την επιβάλλουν ο ίδιοι. Με τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις των φοιτητών που βρέθηκαν στη διαδικασία της Συγκλήτου την περασμένη Πέμπτη 30 Οκτώβρη, διεκδικώντας να ακουστούν τα αιτήματά τους. Ή με την παρουσία δεκάδων ΜΑΤ, όπως έγινε δυο μέρες μετά, στη νέα συνέλευσή της στο κτίριο της Πρυτανείας, όπου οι φοιτητές και η εκπρόσωπος των εργαζομένων του πανεπιστημίου κλειδώθηκαν απ’έξω, φρουρούμενοι από τέσσερις διμοιρίες.
\r\n\r\n
\r\nAδυναμία
\r\nΑυτό δεν είναι εικόνα δύναμης του Φορτσάκη και της κυβέρνησης. Αν είχαν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους, δε θα χρειαζόντουσαν καμία ενίσχυση. Αντιθέτως, όσο κι αν μιλάνε για μειοψηφίες, ξέρουν πολύ καλά ότι ο Νοέμβρης θα είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας γι’ αυτούς. Και αν καταφέρουν να ανακόψουν το πανεκπαιδευτικό κίνημα, θα έχουν ένα μπελά λιγότερο.
\r\nΌμως δεν θα έχουν. Γιατί μέσα από τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση να μην αφήσουν τις διαγραφές των φοιτητών να περάσουν. Να μην αφήσουν τους εργαζόμενους που σε λίγο καιρό λήγει η διαθεσιμότητά τους, να απολυθούν. Να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
\r\nΣτο Χημικό της Αθήνας, η συνέλευση στις 29 Οκτώβρη είχε μεγάλη συμμετοχή. “Σε κάθε συνέλευση έρχεται όλο και περισσότερος κόσμος”, μας λέει ο Πέτρος Μπίγκος. “Αυτή τη φορά εμφανίστηκε και η ΔΑΠ, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που με αστειότητες προσπάθησε να πείσει τους φοιτητές πως και εκείνη με το κίνημα είναι, απλά όχι με τις καταλήψεις. Πως η ΔΑΠ έχει προσφέρει τόσα χρόνια τρομερή βοήθεια στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος και τις διεκδικήσεις του. Από τη μεριά μας, τα ΕΑΑΚ, απαντήσαμε πως ο μόνος τρόπος που έχουν “συμβάλλει” είναι με την απεργοσπασία και τα ψέματα. Η ΟΝΝΕΔ της ΔΑΠ δολοφόνησε το Νίκο Τεμπονέρα και αυτές οι πρακτικές τους ξεκινάνε από την εποχή του Πολυτεχνείου. Δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη συνέλευση, αντιθέτως το πλαίσιο της ΕΑΑΚ υπερψηφίστηκε, ανανεώνοντας την απόφαση για το συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη και συζητώντας για τη μάχη στην εκπαίδευση σαν κομμάτι της συνολικότερης μάχης για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης”.
\r\nΣτη Νομική της Αθήνας η συμμετοχή ξεπέρασε τους 300 φοιτητές. Η Άντα Παπαδήμα, φοιτήτρια, μας μεταφέρει: “Στη δικιά μας συνέλευση, μια από τις μαζικότερες της φετινής χρονιάς, η ΔΑΠ, που είχε για πρώτη φορά οργανωμένη παρουσία, είπε πως οι φοιτητές που εδώ και τέσσερις βδομάδες παλεύουμε ενάντια στις μεθοδεύσεις του Φορτσάκη και τις διαγραφές των φοιτητών, είμαστε παράνομοι. Πως οι ίδιοι τάσσονται υπέρ του Πρύτανη και ενός “ανοιχτού” πανεπιστημίου. Ακολούθησαν τοποθετήσεις τόσο από την αριστερά όσο και από πολλούς ανένταχτους και πρωτοετείς φοιτητές, και όλες συνηγορούσαν στο ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας με καταλήψεις. Η συνέλευση αποφάσισε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο της περασμένης Πέμπτης, όπου αντιμετωπίσαμε τον αυταρχισμό του σώματος της Συγκλήτου, με αρχηγό το Φορτσάκη. Αποφασίσαμε επίσης και συμμετείχαμε στην μαθητική πορεία που έγινε στις 3 Νοέμβρη. Αυτή τη βδομάδα συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ μια μέρα πριν έχουμε ξανά Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε το πώς θα κλιμακώσουμε”.
\r\nΠαρόμοιες εικόνες υπάρχουν από πολλές συνελεύσεις πανελλαδικά. Στην Πάτρα η Επιστήμη Υλικών, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Χημικό στηρίζουν την κινητοποίηση της Πέμπτης, που καλείται στη 1μμ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους. “Στις 3 Νομέβρη κάναμε συνέλευση και συμμετείχαν σχεδόν τριπλάσιοι φοιτητές από την απαρτία.”, μας λέει η Βάσω Δάκα από το Θεατρικών Σπουδών. “Πρόκειται για μια μικρή σχολή που θέλουν να την κλείσουν. Γι’αυτό και φέτος έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη επίθεση. Είμαστε η πρώτη σχολή που ανακοινώθηκαν οι διαγραφές φοιτητών και έχει στηθεί μια ολόκληρη προπαγάνδα στα τοπικά μέσα ότι τάχα εμείς μόνοι μας καταλάβαμε την Πρυτανεία του πανεπιστημίου δημιουργώντας πρόβλημα κι ότι κάνουμε συνέχεια καταλήψεις άρα δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να λειτουργούμε! Όντως κάνουμε συνέχεια καταλήψεις. Από τη συνέλευση προέκυψε μάλιστα απόφαση για εφταήμερη κατάληψη. Αλλά δεν είμαστε μόνοι μας, κι οι υπόλοιπες σχολές παλεύουν εξίσου ενάντια στην κυβέρνηση.
\r\nΣυζήτηση
\r\nΣτη συνέλευση πέρα από τη συζήτηση για την Παιδεία και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα στην κοινωνία, έγινε και πολλή συζήτηση για τον σχολικό φύλακα που έδωσε τέλος στη ζωή του. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο σχολείο του και να ζητήσουμε από τους μαθητές και τους συναδέλφους του να διαδηλώσουν μαζί μας την Πέμπτη. Αυτό το γεγονός μας ταρακούνησε και μας έδειξε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ανατρέψουμε την άθλια κυβέρνηση που οδηγεί εκατοντάδες πολίτες και αγωνιστές στο χείλος του γκρεμού.”
\r\n“Στην Ιατρική Ιωαννίνων καταφέραμε να πάρουμε τη συνέλευση γιατί συνδέσαμε όλες τις μάχες”, μας λέει η Κωνσταντίνα Τσοκάντα. “Κερδίσαμε ότι η συζήτηση δε θα περιοριστεί μονόπλευρα στις διαγραφές των φοιτητών, αλλά ότι θα πρέπει η μάχη της Παιδείας να συνδεθεί με τις υπόλοιπες. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη στις 6 Νοέμβρη και διαδήλωση στην πόλη, καλώντας μαζί μας τους μαθητές, τους διοικητικούς και την τοπική ΕΡΑ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως θετικά. Έτσι εκείνη τη μέρα θα διαδηλώσουμε από την Ακαδημία, και το ραντεβού μας είναι στις 12 το μεσημέρι”.
\r\nΔιαδήλωση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στις 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου. Στο Ηράκλειο της Κρήτης στη 1μμ με συγκέντρωση στα Λιοντάρια μετά από απόφαση της Ιατρικής. Στο Ρέθυμνο, η Φιλοσοφική καλεί στις 6/11 στις 12μμ στο Δημαρχείο, ενώ στις 5 του μήνα θα γίνει κοινή συνέλευση όλων των σχολών όπου τα ΕΑΑΚ προτείνουν βδομαδιάτικη κατάληψη.
\r\nΤην Παρασκευή και το Σάββατο 7-8 Νοέμβρη οργανώνεται στην Αθήνα πανελλαδικό συντονιστικό των σχημάτων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές, της ΕΑΑΚ, για να συζητηθεί η μέχρι τώρα πορεία του κινήματος και οι πρωτοβουλίες για τη συνέχεια.
\r\nΌλοι λοιπόν στις διαδηλώσεις στις 6 Νοέμβρη. Για να ενωθεί στο δρόμο το κίνημα για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας. Για να κλιμακώσουμε με απεργίες και καταλήψεις διαρκείας, να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά και οι ίδιοι να δουν το δρόμο για την έξοδο. Οι εργάτες και η νεολαία μπορούν και χρειάζεται να τους δώσουν τη χαριστική βολή.
\r\n\r\n
Καταγγελία για αστυνομική βία σε μαθητές στο Χολαργό
\r\nΑναίτιες προσαγωγές και ξύλο σε μαθητές καταγγέλλει η Ένωση Γονέων για το 1ο Λύκειο Χολαργού. Την Κυριακή 2 Νοέμβρη το βράδυ προσήχθησαν τέσσερις μαθητές με την κατηγορία προσπάθειας κατάληψης δημόσιου χώρου, του σχολείου τους. Στο αστυνομικό τμήμα δέχτηκαν κλωτσιές από αστυνομικούς οι οποίοι μάλιστα τους συνέλαβαν χωρίς να τους δείξουν αστυνομική ταυτότητα, τρομοκρατώντας τους.
\r\n\r\n
Η Ένωση Γονέων προέβη σε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας παραδειγματική τιμωρία ενώ η τοπική ΕΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των μαθητών, όπως μας είπε η Λίτσα Κούβαρη από το ΔΣ. Oι μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν οργανωμένα με πανό στη διαδήλωση την περασμένη Δευτέρα, δήλωσαν πως δεν τρομοκρατούνται και ετοιμάζονται να ξαναδιαδηλώσουν στις 6 του μήνα.
\r\n