Μάχη στις συνελεύσεις

Στο ψευτο-Διάλογο που έχει στήσει το Υπουργείο, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα 29/11 μπορεί να υπάρχει συναίνεση, αλλά αυτοί που συμμετέχουν εκεί είναι αυτοί που μαυρίστηκαν στις τελευταίες εκλογές ή επιδιώκουν να παίξουν ρόλο σε μια «οικουμενική» κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Όμως, δεν κρίνουν αυτοί, τι συμβαίνει μέσα στις σχολές.

Όπως έγινε και στον νόμο πλαίσιο, η εξέλιξη αυτής της σύγκρουσης θα κριθεί από τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις από τους φοιτητές και από τους καθηγητές. Όλοι οι συμμετέχοντες στο Διάλογο το γνωρίζουν πολύ καλά για αυτό έχουν βάλει «λυτούς και δεμένους» να λασπολογούν απέναντι στην κατάσταση των πανεπιστημίων, έχουν βάλει τις παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ να σπάσουν συνελεύσεις και καταλήψεις, έχουν ενεργοποιήσει όλων των ειδών τις πιέσεις για να μπλοκάρουν το κίνημα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Σκληρή μάχη

Ξέρουν ότι αν συνεχιστεί το κίνημα των καταλήψεων που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες και αν υπάρξει συντονισμός με το εργατικό κίνημα, τότε το ποτάμι των φοιτητών που διαδήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου θα φαντάζει μικρό μπροστά σε αυτό που έρχεται. Η μοίρα της Διαμαντοπούλου θα είναι η ίδια με αυτήν της Γιαννάκου και με προηγούμενων Υπουργών Παιδείας. Για αυτό και η μάχη στις συνελεύσεις έχει γίνει πολύ πιο σκληρή πανελλαδικά.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που μας έδωσε ο Μάνος Καρτέρης από τη Θεσσαλονίκη που σε μεγάλο βαθμό αντανακλούν τι συμβαίνει πανελλαδικά. «Στο Μουσικό Θεσσαλονίκης έγινε πολύ καλή συνέλευση. Και ποσοτικά γιατί είχαμε διπλάσιο κόσμο από την απαρτία που χρειαζόμαστε, αλλά και πολιτικά. Πήραμε απόφαση για κατάληψη και συμμετοχή στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη. Παρόλα αυτά υπήρχαν προβληματισμοί. Αυτοί έμπαιναν όχι γιατί δεν υπάρχει διάθεση, αλλά γιατί υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις που την κοντράρουν. Στο Χημικό και στους Τοπογράφους η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ κατέβασαν κοινά πλαίσια και έτσι οι συνελεύσεις χάθηκαν για λίγες ψήφους. Σε αυτό συμβάλλει και η τακτική της Πανσπουδαστικής που την ενδιαφέρει μόνο η συσπείρωση γύρω από το ΜΑΣ, ενώ προπαγανδίζει το κράτημα δυνάμεων. Νομίζω ότι το καθοριστικό για να κερδίζεις συνελεύσεις είναι να συνδέεις τη μάχη στα πανεπιστήμια με την συνολική επίθεση που κάνει η κυβέρνηση και να μην φοβάσαι να βάζεις τις πολιτικές αιχμές. Στην Αρχιτεκτονική που άνοιξε το θέμα της διαγραφής του χρέους πήραν απόφαση για 6ήμερη κατάληψη».

Απόφαση για κατάληψη πάρθηκε και στη Νομική παρά τις δυσκολίες. «Κάναμε μαζική συνέλευση όπου πάνω από 170 άτομα υπερψήφισαν το πλαίσιο που κατέβαζαν τα ΕΑΑΚ μαζί με την Αριστερή Ενότητα. Αποφασίσαμε συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 2/12 στις 12 στα Προπύλαια και στην διαδήλωση στις 6 Δεκέμβρη. Επίσης, θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία για τις απολύσεις καθαριστριών που γίνονται. Συζητούσαμε με τον κόσμο για τα μέτρα της Διαμαντοπούλου, για την απεργία της 15ης Δεκέμβρη και από την τοποθέτηση μας τονίσαμε τη σημασία της διαγραφής του χρέους», μας είπε ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου. Κατάληψη πάρθηκε και στη Φιλοσοφική Αθήνας.