Η απεργία της Τετάρτης είναι μόλις η αρχή. Σε έκτακτη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, ο Συντονισμός προτείνει το επόμενο απεργιακό βήμα να είναι 6ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη και καλεί τα ΔΣ των Συνδικάτων να το επικυρώσουν. Ενώ δυο μέρες μετά, στις 15 Δεκέμβρη, οι συγκοινωνίες θα είναι στο κέντρο της Πανεργατικής Απεργίας.
Τα σενάρια του υπουργείου Μεταφορών ότι μπορεί, έχοντας βγάλει τον ΟΣΕ από τη μέση, να προχωρήσει στη διάλυση όλων των ΜΜΜ με νομοσχέδιο μέσα στον Δεκέμβρη χωρίς να “ανοίξει μύτη”, δεν προχωρούν. Οχι μόνο γιατί ο ΟΣΕ δεν έχει βγει από τη μέση και μπαίνει ξανά στον αγώνα. Αλλά και γιατί η προσπάθεια να ελεγχθεί ο Συντονισμός των ΜΜΜ από τις ηγεσίες των συνδικάτων που συναινούν στην κυβερνητική πολιτική, δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Στο Συντονισμό εξακολουθούν να συμμετέχουν συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ, Αντώνης Σταματόπουλος, ο οποίος είναι με την απεργία διαρκείας. Παράλληλα, ο Συντονισμός δέχεται αφόρητες πιέσεις από τη βάση των εργαζόμενων να κλιμακώσει τον αγώνα. Αυτή ήταν η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στον ΗΛΠΑΠ την περασμένη Τετάρτη 1/12 στο θέατρο Περοκέ. Μέσα στην αίθουσα, έξω στα “πηγαδάκια” όλοι μιλούσαν για την κλιμάκωση. Στη συνέλευση το μεγαλύτερο χειροκρότημα το πήραν όσοι μίλησαν για απεργία διαρκείας όπως ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ.
Νομοσχέδιο
Γι’ αυτό έτρεξε το υπουργείο την επόμενη μέρα, όταν και η ΠΟΣ κήρυξε απεργία στις 8/12, να δηλώσει ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες θα έρθει στη Βουλή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Οι τσαμπουκάδες ότι όλα θα κλείσουν μέσα στο Δεκέμβρη κόπηκαν μονομιάς. Χωρίς καμία αμφιβολία, πίσω από την αναβολή κρύβεται η ελπίδα της κυβέρνησης να σπάσει το αγωνιστικό κλίμα που υπάρχει σήμερα και μαζί του και το κοινό μέτωπο των συγκοινωνιών, για να περάσει η επίθεση πιο εύκολα αύριο. Οι εργαζόμενοι βέβαια δεν έχουν κανένα λόγο να υποχωρήσουν και να περιμένουν πότε θα έρθει ο νόμος στη Βουλή για να δώσουν τη μάχη.
Ηδη η προετοιμασία της απεργίας της Τετάρτης ανέδειξε τον αναβρασμό και τη διάθεση για δράση που υπάρχει παντού. Την περασμένη Παρασκευή, 200 περίπου σιδηροδρομικοί με επικεφαλής το ΔΣ της ΠΟΣ κατέλαβαν τα γραφεία της Διοίκησης του ΟΣΕ στον 8ο όροφο της Καρόλου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση της Διοίκησης που είχε θέμα τις καταργήσεις των ΣΣΕ και τις αλλαγές κανονισμών του προσωπικού. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και κατά τις συνεδριάσεις των Διοικήσεων της ΕΡΓΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, εργαζόμενοι μαζί με τα ΔΣ των Συνδικάτων προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις στα κεντρικά γραφεία των διοικήσεων του ΗΣΑΠ και του ΗΛΠΑΠ, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια έγινε στο ΜΕΤΡΟ. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, απολυμένοι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Μεταφορών και ανάγκασαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου να τους δεχτεί. Αυτή η κινητοποίηση έγινε η αιτία για να προταθεί η εξάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 13/12 ως συνέχεια του αγώνα.
Διαβάστε επίσης: