Εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τους Δήμους. «Μαζί με δύο φοιτητές από τα ΕΑΑΚ και από τις Εστίες του Ζωγράφου κάναμε περιοδεία για την απεργία στο Δήμο του Ζωγράφου», μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης. «Όλος ο κόσμος τα έχωνε στους γραφειοκράτες που έκλεισαν την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στις 15 του Δεκέμβρη έλεγαν ότι θα έχουν μεγάλη συμμετοχή. Από τη δική μας μεριά ανοίγαμε το ζήτημα της οργάνωσης της απεργίας από τα κάτω. Το έλεγαν όμως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καθώς έχουν κουραστεί να τους “πουλάνε” οι ηγεσίες.

Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να οργανωθεί απεργιακή φρουρά την ημέρα της απεργίας γιατί χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη συμμετοχή ως συλλογική διαδικασία και όχι ατομικά. Η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Μας ρωτούσαν συγκεκριμένα τι προτείνουμε, τι προοπτική βάζουμε. Ανοίγαμε το Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το θέμα της κρατικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο γιατί ρωτούσαν τι θα γίνει με τα δάνεια και τους εκβιασμούς των τραπεζιτών σε πολλούς εργαζόμενους. Στο τέλος της εξόρμησης αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την παρέμβαση μας, θα πάμε ξανά και την επόμενη εβδομάδα πριν από την απεργία».

Η Ελίνα Γρύλλη μας μίλησε για την εξόρμηση στο Δήμο Κερατσινίου. «Δύο πράγματα υπήρχαν στο Δήμο. Πολλή χαρά για την έδρα που πήρε τελικά η «Ανταρσία στο Λιμάνι» στον γειτονικό Δήμο του Πειραιά μετά από ένσταση και πολλή οργή για το κλείσιμο της απεργίας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έλεγαν ότι πρέπει να πάμε με απεργία διαρκείας για να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Το αίτημα για τη διαγραφή του χρέους είναι άποψη πολλών εργαζόμενων αφού πολλοί στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκλογικά όπου και αν ψήφιζαν. Ο Σύλλογος τους θα βγάλει προκήρυξη για την απεργία που θα την μοιράσουν σε όλους τους χώρους του Δήμου από την πολεοδομία μέχρι τα ΚΑΠΗ. Έξι άτομα αγόρασαν και το τελευταίο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης».

Τα νοσοκομεία είναι ο χώρος που οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει περικοπές με δραματικό τρόπο. Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος μας έδωσε την εικόνα από την εξόρμηση στο Αττικό Νοσοκομείο. «Στο Αττικό πήγαμε την Παρασκευή που μας πέρασε. Κανένας από τους εργαζόμενους δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει και άλλα μέτρα. Ετοιμάζονται να κάνουν συνέλευση για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και οι περισσότεροι θέλουν να κατέβουν οργανωμένα. Η συζήτηση και ο προβληματισμός που έμπαινε είναι πως πάμε παρακάτω ενάντια στις επιθέσεις. Από τη δική μας μεριά ανοίγαμε δύο ζητήματα. Την απεργία διαρκείας και το Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι εργαζόμενοι συμφωνούσαν στην προοπτική του αγώνα διαρκείας και άνοιγε κουβέντα γύρω από τη διαγραφή του χρέους και την απαγόρευση των απολύσεων.

Συγχωνεύσεις

Επίσης, μεγάλο θέμα είναι η συγχώνευση των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι με τη συγχώνευση του Αττικού με το Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας γιατί αυτό θα φέρει και απολύσεις. Είναι ενάντια και στην λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου αφού θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου και μεγαλύτερος φόρτος εργασίας. Έλεγαν ότι η λύση είναι οι μαζικές προσλήψεις που θα εξασφαλίσουν και την ασφάλεια των ασθενών και τη δυνατότητα να δουλεύει το Νοσοκομείο καλύτερα. Δώσαμε 6 φύλλα της εφημερίδας, μαζέψαμε οικονομική ενίσχυση και θα ξαναπάμε την επόμενη εβδομάδα».

Για την περιοδεία στον Ευαγγελισμό μας είπε η Τάνια Βρυζάκη. «Στον Ευαγγελισμό κάνουμε εξόρμηση ανελλιπώς και αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους εργαζόμενους παρόλο που είναι δύσκολος χώρος λόγω του φόρτου εργασίας επειδή δεν γίνονται προσλήψεις και έχει αυξηθεί σε κάποια τμήματα η πίεση. Κάποιοι εργαζόμενοι δεν τολμούν να ανοιχτούν όταν πάμε να τους επισκεφτούμε. Παρόλα αυτά ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας γιατρίνας που δεν ήθελε να πάρει εφημερίδα ούτε να μιλήσει, όταν όμως τη συναντήσαμε αργότερα στην αυλή του νοσοκομείου μας είπε ότι ψήφισε ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές και  μας έδωσε το τηλέφωνο της για να βρεθούμε έξω από το νοσοκομείο. Χρειάζεται να οργανώσουμε την απεργία καλά για να δυναμώσει η αυτοπεποίθηση του κόσμου και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η εφημερίδα και το περιοδικό μας παίζουν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η παρέμβαση που οργανώθηκε στη ΔΕΗ στον Κεραμεικό. «Κάναμε εξόρμηση στη ΔΕΗ στη Μυλέρου. Είναι μεγάλος χώρος που τον είχαμε επισκεφτεί και προεκλογικά. Αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό το άνοιγμα. Πήγε πολύ καλά η περιοδεία δήλωσε στην ΕΑ η Ελεάννα Τσώλη. Δώσαμε 11 φύλλα της εφημερίδας και 5 τεύχη του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω». Η απεργία διαρκείας και αν μπορεί να γίνει ήταν η συζήτηση που άνοιγε περισσότερο. Κάποιοι εργαζόμενοι μας θύμιζαν ότι η ΔΕΗ στο παρελθόν έκανε απεργία για 22 μέρες. Τους τονίζαμε ότι για να πετύχει μια τέτοια απεργία χρειάζεται απεργιακή επιτροπή και ταμείο για να στηρίζονται όσοι για παράδειγμα έχουν πρόβλημα με δάνεια, όπως έλεγαν οι ίδιοι. Το άλλο θέμα που άνοιγε ήταν το ζήτημα των μεταναστών. Υπήρχαν αντιφατικές απόψεις, αλλά πολλοί καταλάβαιναν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, αλλά η κυβέρνηση και οι επιθέσεις.

Επι τόπου

Σε ένα γραφείο μείναμε πολλή ώρα γιατί ένας εργαζόμενος που είχαμε γνωρίσει προεκλογικά μας άνοιξε συζήτηση για όλα. Μόνος του ζήτησε να μάθει που είναι τα γραφεία του ΣΕΚ για να έρθει να οργανωθεί! Έγινε μέλος επί τόπου. Είναι πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ και έψαχνε τι λέει η αριστερά. Νομίζω ότι τον κερδίσαμε επειδή μας είδε και μετά τις εκλογές και επειδή έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση για το πώς πάμε παρακάτω. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, παλεύουμε να οργανωθεί από τα κάτω για να ανατρέψει τα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για την επανάσταση. Πάνω σε αυτά συμφώνησε και έγινε μέλος,

Η απεργία μπορεί να είναι πετυχημένη σε όλες τις πόλεις και να δώσει μεγάλη ώθηση για την κλιμάκωση της εργατικής αντίστασης. Η Δανάη Ταπίνη μας μίλησε για την προετοιμασία της απεργίας στη Ζάκυνθο. «Κάναμε επισκέψεις σε όλους τους  χώρους που πήγαμε πριν τις εκλογές. Καλούμε τον κόσμο με την προκήρυξη και με την εφημερίδα να κατέβει στην απεργία. Παίρνουμε παραδείγματα από αυτά που γράφει η Εργατική Αλληλεγγύη για τους άλλους χώρους. Στο Νοσοκομείο δώσαμε 5 φύλλα, στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ από 2, στον Δήμο 7. Παντού ανοίγουμε τη συζήτηση για την απεργία διαρκείας και έτσι αρκετός κόσμος αρχίζει να το σκέφτεται, ακόμα και κάποιοι που είναι μουδιασμένοι. Εκτός από την απεργία τους καλούμε και στις συζητήσεις μας. Το Σάββατο είχαμε συζήτηση για τον «Λένιν και την εργατική εξουσία» που πήγε κυρίως στο πως κινιόμαστε σήμερα για να οργανώσουμε τις μάχες. Ένας δάσκαλος σε τοπικό σχολείο ενθουσιάστηκε που μας βρήκε και οργανώθηκε στο ΣΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε και ένα νέο άνοιγμα».

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα και από τα Χανιά. «Η απεργία διαρκείας και το πώς θα βγει είναι αυτό που συζητάμε με τον κόσμο δίνοντας του παραδείγματα για το πώς οργανώνονται σε άλλους χώρους. Ο κόσμος θέλει να απεργήσει και ρωτάει πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία στα συνδικάτα. Στις εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους για την Πανεργατική δώσαμε 8 εφημερίδες στο ΙΚΑ, 11 στο Νοσοκομείο και 10 στην συνέλευση των εφοριακών και στην τοπική Εφορία. Ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη της κλιμάκωσης», μας είπε η Μαρία Καλιτσουνάκη.

Η Φύλλια Πολίτη από τη Θεσσαλονίκη μας μίλησε για την εξόρμηση που συμμετείχε η ίδια. «Κάναμε εξόρμηση στο Νοσοκομείο Γεννηματά την Πέμπτη 2/12 και θα πάμε και αυτήν την εβδομάδα ξανά. Το κέντρο ήταν η απεργία για τις 15 του Δεκέμβρη. Θέλουμε να είναι μια απεργία όπως στις 5 Μάη για να δώσει ώθηση να βγουν στη συνέχεια απεργίες διαρκείας σε κάθε χώρο. Στο νοσοκομείο είναι έντονη η φημολογία ότι θα κλείσει ή θα συγχωνευτεί με άλλο λόγω των περικοπών. Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους την ανάγκη να γίνει Γενική Συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας, αλλά και για αυτό το θέμα. Πολύς κόσμος είναι με τη διαγραφή του χρέους, αλλά ρωτάει ποιος και πως μπορεί να το επιβάλλει. Σε κάποιους έχουμε δώσει και το τεύχος του περιοδικού μας και συγκεκριμένα για το άρθρο για την οικονομία. Αυτήν την εβδομάδα θέλουμε να συναντηθούμε και με την Νοσοκομειακή Επιτροπή για να συνεργαστούμε και να οργανωθεί καλύτερα η απεργία».

Με αυτήν την ορμή ετοιμάζονται νέες περιοδείες και εξορμήσεις αυτή την εβδομάδα και σε άλλους χώρους δουλειάς με τις προκηρύξεις της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών και με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι.