Διεθνή
Τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια της C.I.A.

Σοκ, αποτροπιασμό και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις φρικιαστικές μεθόδους “ανάκρισης” της CIA που έφερε την περασμένη βδομάδα στην επιφάνεια η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας. Εικονικοί πνιγμοί, στέρηση ύπνου, ξυλοδαρμοί, εγκλεισμός για μέρες μέσα σε μικροσκοπικά κιβώτια που συνοδεύονται από εξευτελισμούς και απειλές για τα μέλη των οικογενειών τους. Τα βασανιστήρια αυτά είχαν “σχεδιαστεί” από μια ιδιωτική εταιρεία με τη βοήθεια “εξειδικευμένων ψυχολόγων” έναντι 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ιεροεξεταστές του Μεσαίωνα μοιάζουν με ερασιτέχνες μπροστά σε αυτά τα “επιστημονικά” τέρατα.

\r\n
\r\n

Πιέσεις

\r\n
Η Γερουσία είχε “παραγγείλει” εδώ και πολύ καιρό την έρευνα, όμως οι πιέσεις για να μην δοθεί στη δημοσιότητα ήταν τεράστιες. Τελικά από τις 7.000 περίπου σελίδες δημοσιοποιήθηκαν όλες κι όλες 480. Οι τότε υπεύθυνοι της CIA επιμένουν ακόμα και τώρα να αρνούνται ότι οι “ειδικές αυτές ανακριτικές μέθοδοι” ήταν βασανιστήρια. Οι σελίδες τις έκθεσης, όμως, είναι απλά ανατριχιαστικές:
\r\n
“Ο Γκιούλ Ραχμάν, ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα”, γράφει η Καθημερινή, “ανακρίθηκε εντατικά το 2002 σε μυστική φυλακή του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί δεσμοφύλακές του τον έδεσαν στον τοίχο με αλυσίδες και τον υποχρέωσαν να παραμείνει εκεί μέσα γυμνός. Το επόμενο πρωινό, ο Ραχμάν βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Έρευνα της CIA ανέφερε ότι η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο Ραχμάν είχε πεθάνει από υποθερμία”. Τραγική “λεπτομέρεια”: σε μια υποσημείωση η έκθεση της Γερουσίας σημειώνει ότι το θύμα δεν ήταν ο Γκιούλ Ραχμάν που αναζητούσε η CIA. Απλή συνωνυμία...
\r\n
 
\r\n
Η CIA διατηρούσε μυστικές φυλακές σε διάφορες χώρες του πλανήτη -σε συνεργασία, φυσικά, με τις κυβερνήσεις τους. Στον κατάλογο των χωρών αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περιλαμβάνονται όχι μόνο το Αφγανιστάν και το Ιράκ αλλά και η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη -τέσσερις χώρες της “πολιτισμένης” Ευρώπης. Στον μακρύ κατάλογο των 54 χωρών που συνεργάζονταν με τη CIA “προσφέροντας υπηρεσίες όπως κράτηση υπόπτων και διευκόλυνση μεταφοράς τους” συμπεριλαμβάνονται και η Ελλάδα και η Κύπρος και οι όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
\r\n
 
\r\n
Παρά τη βαναυσότητα και τις “επιστημονικές” μεθόδους η CIA δεν κατάφερε να αποσπάσει καμιά χρήσιμη πληροφορία από τα θύματά της. “Στον επίλογο της έκθεσης”, αντιγράφουμε και πάλι από την Καθημερινή, “υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των 6 εκατ. εγγράφων της CIA που μελέτησαν, δεν ανακάλυψαν ούτε μία περίπτωση άντλησης χρήσιμων πληροφοριών ως αποτέλεσμα βασανισμού κρατουμένου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φερόμενου ως εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου, Χαλέντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που μετά 183 εικονικούς πνιγμούς ομολόγησε πως στρατολογούσε Αφροαμερικανούς μουσουλμάνους για λογαριασμό της Αλ Κάιντα. Αυτή η ομολογία του αποδείχθηκε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη”.
\r\n
 
\r\n
Στα τέλη του 2003, λίγους μήνες μετά την υποτιθέμενη (σύμφωνα με τα λόγια του τότε προέδρου Μπους) νίκη των ΗΠΑ στο Ιράκ η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα μια συλλογή από φωτογραφίες άγριου βασανισμού κρατουμένων στις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης από Αμερικανούς στρατιώτες.
\r\n
 
\r\n
Οι φωτογραφίες δημιούργησαν μια τόσο μεγάλη κατακραυγή που ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση να συλλάβει και να περάσει από δίκη τους “υπευθύνους”. Η διευθύντρια της φυλακής, η στρατηγός Καρπίνσκι υποβιβάστηκε σε λοχαγό ενώ ένας υπαξιωματικός, ο Τσαρλς Γκρέινερ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακή. Τώρα είναι πλέον σαφές ότι το Άμπου Γκράιμπ δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Η Καρπίνσκι, ο Γκρέινερ και οι άλλοι 11 που καταδικάστηκαν τελικά προφανώς δεν ενεργούσαν από μόνοι τους.
\r\n
 
\r\n
Εκτελούσαν εντολές. Φυσικά κανένας από τους πραγματικούς υπεύθυνους στην κορυφή του Πενταγώνου και της Αμερικανικής κυβέρνησης δεν έπαθε το παραμικρό.
\r\n
 
\r\n
 Αυτή η βάρβαρη συμπεριφορά αντί να αποδυναμώνει, τρέφει την “τρομοκρατία”: όπως αποκαλύπτει η Guardian “οι 17 από τους 25 σημαντικότερους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους είχαν περάσει από τις αμερικανικές φυλακές την περίοδο 2003-2011. Ο ίδιος ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο χαλίφης του Ισλαμικού Κράτος ήταν το 2004 φυλακισμένος στο διαβόητο Καμπ Μπούκα, μια από τις αμερικανικές φυλακές για αντιστασιακούς, του νότιου Ιράκ.
\r\n