Αντιρατσιστικό κίνημα
Αμυγδαλέζα: “Χαιρόμαστε για την αθώωση” - απαιτούμε να κλείσει το στρατόπεδο
Στις 22 Δεκέμβρη έληξε η δίκη των 65 μεταναστών από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας. Αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα από τις κατηγορίες για στάση κρατούμενων, πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών και πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Η δίκη αφορούσε στην εξέγερση εκατοντάδων μεταναστών στις 10 Αυγούστου του 2013 μέσα στην Αμυγδαλέζα. Λίγες μέρες πριν τους είχε ανακοινωθεί πως ο μέγιστος χρόνος κράτησής τους ανέβηκε από τους 12 στους 18 μήνες, ενώ παράλληλα μέσα στο κατακαλόκαιρο τους έκοψαν το ρεύμα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανάψουν το κλιματιστικό μέσα στα κοντέινερ που έβραζαν από τη ζέστη. Η εξέγερση κατεστάλη βίαια και οδήγησε στη σύλληψη των 65.
\r\nΜέσα από τη δίκη που ξεκίνησε στις 3 Νοέμβρη και ολοκληρώθηκε ενάμιση μήνα μετά, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα προς την ΕΛ.ΑΣ και τον ρατσιστικό τρόπο μεταχείρισης των μεταναστών.
\r\n\r\n
\r\nΕρωτηματικό
\r\nΌπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα: “Όμως υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό που βαραίνει όσους μεθόδευαν αυτή την δίωξη σε βάρος των εξεγερμένων της Αμυγδαλέζας. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται μάρτυρες αστυνομικοί με τουλάχιστον επτά πανομοιότυπες καταθέσεις στην προανάκριση και μάλιστα οι δύο να έγιναν ακριβώς την ίδια ώρα; Γιατί αυτήν την εικόνα δεν την εκτίμησε άραγε το Συμβούλιο που παρέπεμψε τους κατηγορούμενους, με κατηγορίες δηλαδή κατασκευασμένες;”
\r\nΗ Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος υπεράσπισης των μεταναστών, μας δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης: “Η νίκη ήταν αναμενόμενη, καθώς μέσα από τη διαδικασία φάνηκε ξεκάθαρα πως οι αστυνομικοί δεν είχαν εικόνα ούτε πως είχαν γίνει οι συλλήψεις και πως κατά πάσα πιθανότητα έγιναν στο σωρό μέσα από ένα σύστημα όπου κάποιοι αστυνομικοί είχαν αναλάβει κάποιους μετανάστες σαν «δικούς τους κρατούμενους». Είναι μια νίκη, αλλά δε μπορούμε να είμαστε εντελώς χαρούμενοι, καθώς η απόφαση περιλαμβάνει την επιστροφή των μεταναστών στο κέντρο κράτησης. Ο χρόνος που ήταν προφυλακισμένοι δεν μετρήθηκε και αυτό σημαίνει ότι για αρκετούς μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν άλλους 18 μήνες στην Αμυγδαλέζα. Η μάχη συνεχίζεται για να απελευθερωθούν όλοι οι μετανάστες από τα στρατόπεδα.”
\r\nΟ Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, τόνισε: “Χαιρόμαστε σήμερα γιατί τα παιδιά αθωώθηκαν από τις κατηγορίες. Δεν είμαστε όμως χαρούμενοι γιατί ακούσαμε ξανά τις συνθήκες που βιώνουν μέσα στα κέντρα κράτησης οι μετανάστες. Δεν είναι κέντρα κράτησης, στην πραγματικότητα είναι χειρότερα από τη φυλακή. Είναι Γκουαντάναμο. Απαιτούμε να κλείσουν όλα και να ελευθερωθούν όλοι που ζουν εκεί”.
\r\nΟ Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρθηκε στις πανομοιότυπες καταθέσεις αστυνομικών λέγοντας πως κάποιος από την αστυνομία αναμίχθηκε για να τις κατασκευάσει. “Πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί που προσπάθησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα σε βάρος των μεταναστών μέσα στην Αμυγδαλέζα”.
\r\n