Εργατικό κίνημα
Τσιμέντα Χάλκιδας: Ο αγώνας συνεχίζεται

Μια πρώτη νίκη πέτυχαν την περασμένη βδομάδα οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας. Ο Στέλιος Φωτιάς, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη και το Στέλιο Μιχαηλίδη, για την δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει αλλά και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

\r\n
\r\n
Ποιά είναι ακριβώς η απόφαση του δικαστηρίου;
\r\n
Η απόφαση βγήκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδος στις 30/1/15 κι αφορούσε την ομαδική προσφυγή 117 εργαζομένων ενάντια στην απόλυσή μας από την πολυεθνική εταιρία Lafarge. Το δικαστήριο λοιπόν διαπιστώνει ότι η πολυεθνική δεν τήρησε τα προβλεπόμενα πριν προβεί στις απολύσεις, δηλαδή ενημέρωση, διαβούλευση με τους εργαζόμενους κλπ. Πήρε μια απόφαση κι απλά την ανακοίνωσε.
\r\n
 
\r\n
Έτσι το δικαστήριο θεωρεί άκυρες τις απολύσεις των εργαζομένων ως παράνομες και καταχρηστικές. Μάλιστα η απόφαση υποχρεώνει την εταιρία να καταβάλει κανονικά τους μισθούς στους εργαζόμενους. 
\r\n
 
\r\n
Τι σημαίνει για τον αγώνα στα Τσιμέντα Χαλκίδας αυτή η απόφαση;
\r\n
Είμαστε σε κινητοποιήσεις από τις 26/3/13, σχεδόν 2 χρόνια πριν, όταν μας ανακοίνωσαν το κλείσιμο του εργοστασίου και τις ομαδικές απολύσεις.  Αυτό σημαίνει καθημερινά μια σειρά από πράγματα. Είτε από νωρίς το πρωί συγκέντρωση στο εργοστάσιο και μετά στα περίπτερα που έχουμε στήσει στην πόλη για ενημέρωση σχετικά με τον αγώνα μας, είτε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, στο πλευρό της ΕΡΤ, των απεργών της Κόκα Κόλα κλπ.
\r\n
 
\r\n
Δεν το ’χουμε βάλει κάτω ούτε μια μέρα. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις το πανό μας έγραφε: “Ζητάμε την ακύρωση των απολύσεων και την επαναλειτουργία του εργοστασίου”. Είναι λοιπόν μια δικαίωση. Όταν η απόφαση ανακοινώθηκε κι επίσημα ήμασταν μαζεμένοι στο εργοστάσιο όπως κάθε μέρα. Υπήρξε μεγάλη συγκίνηση, πολλά δάκρυα, χαρά, ανακούφιση κι ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει τελικά. Όπως καταλαβαίνεις ακολούθησε γλέντι στο εργοστάσιο, συνθήματα, κορναρίσματα κλπ.
\r\n
 
\r\n
Κερδίσαμε την πρώτη φάση. Τίποτα όμως δεν τελείωσε. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Μέχρι να μπούμε όλοι μέσα και να αρχίσουμε να δουλεύουμε κανονικά. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν επιβάλλει την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Αυτό το οποίο λέει είναι ότι άσχετα με το αν δουλεύει ή όχι το εργοστάσιο, από τη στιγμή που η εργοδοσία δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδικασία για τις απολύσεις, αυτές είναι σαν να μην έχουν γίνει και οι εργαζόμενοι οφείλουν να πληρώνονται κανονικά. Έγινε ένα πρώτο βήμα, πάμε και για τα υπόλοιπα.
\r\n
 
\r\n
Ποιά είναι τα επόμενα βήματα του αγώνα;
\r\n
Αρχικά πάμε να κάνουμε μια μεγάλη συνέλευση την Τετάρτη 4/2, στις 10πμ, στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Εκεί θα ενημερωθούν κι όλοι οι συνάδελφοι και θα πάρουμε κι όλες τις συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Αλλά το σίγουρο είναι όπως είπαμε, ο αγώνας συνεχίζεται. Με κάθε τρόπο. Δικαστικά και κινηματικά. Από την αρχή έχουμε πει ότι πάμε με κάθε τρόπο, μέχρι να μπούμε στο εργοστάσιο και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε κανονικά. 
\r\n