Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Οι ταινίες της βδομάδας
Birdman ή η απρόσμενη αρετή της αφέλειας
\r\n\r\n \r\n \r\n
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n
Από τον δημιουργό του «Βαβέλ» και του «Biutiful», Αλεχάντρο Ινιάριτου, έρχεται μια «δύσκολη» και πικρή ταινία για τον λαμπερό κόσμο της Αμερικανικής show business.
\r\nΟ κεντρικός ήρωας Ρίγκαν Τόμσον, ετοιμάζει την πρώτη του θεατρική απόπειρα στο Μπρόντγουεϊ. Στο παρελθόν υπήρξε διάσημος κινηματογραφικός υπερήρωας ταινιών δράσης (ο τίτλος υπαινίσσεται τον Batman- Birdman). Με το ανέβασμα ενός ποιοτικού έργου, ο Ρίγκαν επαναδιεκδικεί μια θέση στο καλλιτεχνικό στερέωμα, την καταξίωση και μαζί μια διέξοδο στις δημιουργικές, υπαρξιακές και λοιπές ανησυχίες που τον ταλανίζουν. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσλαμβάνει έναν νεότερο, ταλαντούχο αλλά εγωπαθή και θρασύτατο συμπρωταγωνιστή που φλερτάρει την κόρη του, για την οποία ο ίδιος κουβαλάει ένα σωρό ενοχές.
\r\nΜέσα στους αυθεντικούς χώρους του θεάτρου Σεν Τζέιμς και γύρω από την Τάιμς Σκουέαρ, ο Ινιαρίτου μας δίνει μια εξαιρετική σπουδή πάνω στην τέχνη, το ρόλο και τον (ενίοτε ανυπόφορο) χαρακτήρα του καλλιτέχνη, τη ματαιοδοξία και την εξιλέωση, με ευτράπελες καταστάσεις και τραγικές απολήξεις. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι εξαιρετικές.
\r\n\r\n
«Για πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά
\r\nΟ τίτλος της ταινίας παραπέμπει στις ρομαντικές λέξεις που σκαλίζουν τα ζευγάρια για να δηλώσουν την αγάπη τους.
\r\nΌμως το ζευγάρι στην ταινία της Μαργαρίτας Μαντά δεν είναι ρομαντικό, δεν είναι καν ζευγάρι. Πρόκειται για δυο μεσήλικες ανθρώπους που ζουν μοναχικές ζωές και διασταυρώνονται συστηματικά στον ηλεκτρικό. Μηχανοδηγός ο Κώστας, υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρία η Άννα, αυτός την προσέχει κάνοντας τη διαδρομή Θησείο – Πειραιάς και την προσεγγίζει. Η πρώτη, άκομψη κρούση θα την εκνευρίσει και θα την αγγίξει ταυτόχρονα.
\r\nΠρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαργαρίτας Μαντά, η οποία ξεκίνησε σαν βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μπορεί κανείς να δει τις επιρροές στα μακρινά πλάνα, στη χρήση ασπρόμαυρου φιλμ με μικρά ρετούς χρώματος, στον μόνιμα συννεφιασμένο καιρό. Με αυτά τα εργαλεία καταφέρνει αφενός να δώσει πνοή στους δυο ήρωες και την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν και ν’αλλάξουν τη ζωή τους και αφετέρου να αναδείξει το αστικό τοπίο στο οποίο ζουν. Η ταινία μας αποκαλύπτει όψεις της Αθήνας που βρίσκονται μπροστά στα μάτια των κατοίκων της αλλά δεν τις προσέχεις εύκολα, όπως τα «πρώην ποτάμια» της που κάποτε έρρεαν μεταφέροντας τις ιστορίες των ανθρώπων και σήμερα έχουν σκεπαστεί ...για πάντα.
\r\n\r\n
\r\nΗ θεωρία των πάντων
\r\nΠολυδιαφημησμένη ταινία χάρη στη λάμψη του Στίβεν Χόκινγκ και την πολύ καλή ερμηνεία του Εντι Ρέντμειν που τον ενσαρκώνει.
\r\nΔυστυχώς το αποτέλεσμα είναι ολότελα απογοητευτικό, γιατί από τη συναρπαστική διαδρομή του πρωτοπόρου φυσικού ελάχιστα παρουσιάζονται. Αντίθετα η ταινία αναλώνεται στην σχέση του Χόκινγκ με την πρώτη του γυναίκα (η οποία έχει γράψει το βιβλίο στο οποίο στηρίχτηκε το σενάριο), με αποτέλεσμα την απομείωσή του ίδιου και του έργου του. Κρίμα...
\r\nΗ φυλή
\r\nΑπό την Ουκρανία έρχεται μια πολύ ιδιαίτερη ταινία. Αναφέρεται στον αγώνα επιβίωσης σε ένα σχολείο για κωφάλαλους έφηβους.
\r\nΔεν πρόκειται για τρυφερό δράμα ενηλικίωσης, αλλά για μια ιστορία με απίστευτη σκληρότητα. Ο νεοαφιχθείς ήρωας Σεργκέι διαπιστώνει ότι μια συμμορία μαθητών, η «φυλή» λυμαίνεται όλο το σχολείο και μέσω της βίας και του εκφοβισμού έχει επιβάλει μια ιεραρχία τρόμου, κλοπών, εξαπάτησης και εκπόρνευσης, ασφαλώς με τις πλάτες των αρμόδιων. Η ταινία διαθέτει δυο μεγάλα ευρήματα: Την παντελή έλλειψη λόγου γιατί τα πάντα συμβαίνουν μέσω της νοηματικής, αναδεικνύοντας τη δύναμη της σιωπής. Και βέβαια είναι αδύνατον να μην γίνει παραλληλισμός με την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία. Αξίζει!
\r\nArts and docs
\r\n Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος όπου από 5 μέχρι 11 Φλεβάρη προβάλλονται ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στο εμμονοληπτικό σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας επιχειρώντας να απαντήσουν στο ερώτημα «τι κρύβεται πίσω από τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και τους δημιουργούς τους;». Φιλοξενούνται κόμικ, erotica, street photography, avant garde σινεμά, κλασσικά αριστουργήματα.
\r\n\r\nΔήμητρα Κυρίλλου
\r\n