Διεθνή
Βερολίνο- Νέα Υόρκη: "Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα", η συζήτηση φουντώνει

Η εκδήλωση στήν Ν.Υόρκη

Βερολίνο

Εκδήλωση με θέμα "Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, έρχεται αλλαγή πορείας για την Ευρώπη;" πραγματοποίησε η ομάδα εργασίας για το διεθνές κίνημα του Die Linke στο Βερολίνο στις 5 Φλεβάρη, με ομιλητές τον Andrej Hunko, βουλευτή του κόμματος, τον Νίκο Τζανάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ Βερολίνου και τον Λευτέρη Αραμπατζή από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βερολίνου. Η αίθουσα Rosa Luxemburg στα κεντρικά γραφεία του Die Linke ήταν ασφυκτικά γεμάτη από γερμανούς αριστερούς, αλλά και νεο-μετανάστες από την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Αρχικά ο Νίκος Τζανάκης, περιέγραψε τα αποτελέσματα των μνημονίων στην Ελλάδα, και ανέπτυξε την άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι είχε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται. Αυτή η πρόταση έγινε συγκεκριμένη με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που έχει σκόπο από τη μία να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια και ταυτόχρονα να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, να καταργήσει το κράτος έκτακτης ανάγκης. Κλείνοντας τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε την αρχή, αλλά δεν μπορεί από μόνη της, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως πχ η Ισπανία με το Podemos.

Προσδοκίες

Ο ομιλητής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρθηκε στη σαφή αριστερή στροφή που καταγράφηκε σε αυτές τις εκλογές ως αποτέλεσμα των αγώνων των τελευταίων χρόνων, και στις αυξημένες προσδοκίες του κόσμου ότι τώρα θα τα πάρει όλα πίσω. Στη συνέχεια μίλησε για τους συμβιβασμούς του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη κιόλας βδομάδα, τα αδιέξοδα στα οποία θα οδηγήσει η άρνησή του να προβεί σε "μονομερείς ενέργειες". Τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει στόχο να χτίσει μια αριστερή εργατική αντιπολίτευση στους δρόμους και ότι μόνο με τη συνέχιση των αγώνων μπορούν να δικαιωθούν οι προσδοκίες του κόσμου. Σαν παράδειγμα έφερε τη διαδήλωση των εργαζόμενων της ΕΡΤ στις 11/2. Παρουσίασε το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έκλεισε λέγοντας ότι κάθε εργατικός αγώνας στη Γερμανία ενάντια στα αφεντικά και στη Μέρκελ είναι η καλύτερη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην Ελλάδα.
 
Ο Andrej Hunko μίλησε επίσης για την ανάγκη αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάκγη στήριξης της νέας κυβέρνησης, ότι στόχος είναι η αποδυνάμωση της Μέρκελ ώστε η κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. Τόνισε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιστορική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Αριστερά της Ευρώπης για να αλλάξει συνολικά τους συσχετισμούς.
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις, όπου φάνηκε ο ενθουσιασμός για το εκλογικό αποτέλεσμα και η αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, αλλά και ο προβληματισμός για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
Λευτέρης Αραμπατζής

Νέα Υόρκη

Πάνω από 220 άτομα συνέρρευσαν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Φλεβάρη στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό και να συζητήσουν τα δύσκολα ερωτήματα και τις επιλογές που ανοίγουν για τη νέα ελληνική κυβέρνηση. 
 
Το μεγάλο ενδιαφέρον για την εκδήλωση εξέπληξε και τους διοργανωτές: μια βδομάδα πριν είχαμε κλείσει μία αίθουσα για 50 άτομα. Μέχρι την Τετάρτη είχαμε μετακινηθεί σε ένα μεγαλύτερο χώρο για 128 άτομα. Και μέχρι την Πέμπτη το βράδυ ήταν ξεκάθαρο ότι ακόμα κι αυτός ο χώρος δεν ήταν αρκετά μεγάλος για όσους ήθελαν να παρευρεθούν. Ευτυχώς, καταφέραμε να πείσουμε το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να μας παραχωρήσει ένα πολύ μεγάλο χώρο στο Παγκόσμιο Κέντρο για την Ακαδημαϊκή και Πνευματική Ζωή του πανεπιστημίου.

Aλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη πλανιόταν στον αέρα. Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση την ημέρα που το έκτακτο Γιούρογκρουπ θα συζητούσε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος, και ότι θα ήμασταν στο πλευρό του ελληνικού λαού την Τετάρτη 11 Φλεβάρη έξω από τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο κτήριο του ΟΗΕ στο κέντρο του Μανχάταν. Καλέσαμε τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδήλωση μαζί μας. Και όταν το προεδρείο της εκδήλωσης ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στο ακροατήριο βρίσκονταν και φίλοι του Podemos, η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα καθώς ανέβηκαν στο βήμα για να χαιρετίσουν θερμά το ακροατήριο.
 
Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν πέντε, αλλά το ακροατήριο παρέμεινε όλη την ώρα προσηλωμένο καθώς συζητούσαν και αντιπαρατίθονταν για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πιο αποτελεσματικά να αντισταθεί στις έντονες πιέσεις των ευρωπαϊκών ελίτ, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την ΕΕ και το ευρώ, τι είδους κυβερνητική συμμαχία μπορεί καλύτερα να προστατέψει και να προωθήσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, πώς μπορούν να ξαναζωντανέψουν και να στηριχτούν τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα πάνω στα οποία βασίζεται η υλοποίηση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κλπ -ερωτήματα που ξέρουμε ότι είναι αντικείμενο συζήτησης στην ίδια την Ελλάδα.
 
Οι βασικοί διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Campaign for Peace and Democracy (Καμπάνια για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία) και το NYU Radical Film and Lecture Series. Ανάμεσα στους συνδιοργανωτές ήταν η AKNY-Κίνημα Αλληλεγγύης στην Ελλάδα/Αριστερή Κίνηση Νέας Υόρκης, ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΑ, η Σοσιαλιστική Εναλλακτική, η Διεθνής Σοσιαλιστική Οργάνωση και άλλες αριστερές οργανώσεις και περιοδικά.
 
Οι ομιλητές (με τη σειρά που μίλησαν) ήταν: Ο Τόμας Χάρισον, από το Campaign for Peace and Democracy που καλωσόρισε το ακροατήριο σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης και διαλόγου. Η Νατάσα Ρωμανού, μέλος της οικολογικής ομάδας Αλλαγή συστήματος Όχι κλίματος και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της AKNY. Ο Άλαν Ακριβός, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης και της AKNY, μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής. Ο Ιάννης Δελατόλας, ιδρυτικό μέλος της AKNY, υποστηρικτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης. Η Ναντίνα Βγότζα από την Οργανωτική Επιτροπή των Απόφοιτων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο Άαρον Αμαράλ, μέλος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Οργάνωσης και ιδρυτικό μέλος της ΑΚΝY.
 
Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν με πανό και πικέτες στη διαδήλωση της Τετάρτης 11 Φλεβάρη σε αλληλεγγύη με τους εργάτες και τη νεολαία της Ελλάδας.
 
Ιάννης Δελατόλας