Διεθνή
Οργή κατά της ΕΚΤ στην Κύπρο

Λευκωσία διαδήλωση έξω από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πάνω από πέντε χιλιάδες κόσμου επεφύλαξαν μια «καυτή» υποδοχή στους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, 4 και 5 Μάρτη στη Λευκωσία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, γυναίκες και άνδρες βρέθηκαν στις 4 Μάρτη έξω από το Συνεδριακό Κέντρο που ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των ευρωπαίων Τραπεζιτών για να βροντοφωνάξουν φτάνει πια στα μνημόνια και στα προγράμματα λιτότητας.
 
Την εκδήλωση κάλεσε η Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» στην οποία συμμετέχουν συνδικάτα, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μαθητές, το Κίνημα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, Κίνημα Πολιτισμού, Κίνημα κατά των Εκποιήσεων και η Ένωση Συντακτών Κύπρου. 
 
Οργανώθηκαν τρεις προσυγκεντρώσεις, μια έξω από την Κεντρική Τράπεζα από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, μια έξω από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών από τα συνδικάτα των ημικρατικών οργανισμών και μια στο κτήριο της Ένωσης Συνταχτών από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τους φοιτητές και του μαθητές. Οι τρεις πορείες κατέληξαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο σε μια μαζική εκδήλωση που είναι η μεγαλύτερη που έγινε από το Μάρτη του 2013. Η διάθεση του κόσμου ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας εκφράστηκε δυναμικά με συνθήματα και σφυρίγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας. 
 
Παρά το ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προτίμησαν να πάνε στο συλλαλητήριο παρά στη δεξίωση δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι, να στηρίξουν ένα κοινωνικό κίνημα που να συγκρούεται με τις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
 
Το ΑΚΕΛ, που είναι και η μεγαλύτερη δύναμη της αριστεράς, παρά τη φρασεολογία του για έξοδο από το Ευρώ στη πραγματικότητα δεν θέλει μια πολιτική ρήξης με το Ευρώ και την ΕΕ και ψάχνει για συμφωνίες με την κυβέρνηση και τους «εταίρους στην Ευρώπη» για ελεγχόμενη και συμφωνημένη έξοδο και για μέτρα μείωσης των συνεπειών της καταστροφής. 
 
Η κινητοποίηση έγινε απόγευμα εργάσιμης ημέρας. Αν συνοδεύονταν από μια γενική απεργία είναι σίγουρο ότι θα ήταν πολύ πιο δυνατή.
 
Η ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε. είναι σήμερα αναπόφευκτη αν θέλουμε να δώσουμε τέλος στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που εκπονούνται στα στρατηγεία των κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε. Η νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα, η στροφή αριστερά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανοίγει μια νέα προοπτική που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που θα πρέπει να παλέψουμε την επόμενη περίοδο.
 
Ντίνος Αγιομαμίτης