Φοιτητικό κίνημα
Σχολές: Κάτω τα χέρια από τη σίτιση
Την προηγούμενη βδομάδα στο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου, παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, έκλεισε η λέσχη σίτισης αφήνοντας πάνω από 200 φοιτητές ξεκρέμαστους. Ο φοιτητικός σύλλογος αντέδρασε οργανώνοντας 24ωρη κατάληψη την Παρασκευή 6 Μάρτη, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης και την ένταξή τους στο δημόσιο φορέα του Ιδρύματος Νεολαίας που όπως υποστηρίζουν θα έλυνε μια και καλή το πρόβλημα.
Η Ρ.Γ., εργαζόμενη του πανεπιστημίου, μας είπε: “Η σύμβαση του επιχειρηματία έχει λήξει από τις αρχές του χρόνου ενώ το πανεπιστήμιο του χρωστά λεφτά από τον Σεπτέμβρη, κάνοντας αδύνατη τη λειτουργία της λέσχης. Οι φοιτητές αντέδρασαν και διεκδίκησαν να συναντήσουν τον αντιπρύτανη για να δοθεί λύση. Τώρα προτείνεται η αντικατάσταση του επιχειρηματία με κάποιον άλλο και η προκήρυξη διαγωνισμού σε λίγο καιρό”. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών που βρέθηκε τη Δευτέρα στο Αγρίνιο τόνισε πως η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου έχει μειωθεί μέσα σε 5 χρόνια από 15 εκ. σε 6,1 εκ. για τα 27 τμήματα που περιλαμβάνει κάνοντας αδύνατη την κάλυψη των αναγκών φοιτητών και εργαζομένων.
Το πετσόκομμα της χρηματοδότησης της Παιδείας που είχε ως στόχο την ασφυξία των Πανεπιστημίων και το άνοιγμα προς τους ιδιώτες έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που χρειάζεται να λυθούν άμεσα. Αντί αυτού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα αλλά φτάνει να συνεχίζει τη λιτότητα προκειμένου να βρεθούν λεφτά για την ικανοποίηση των δεσμεύσεων προς την Τρόικα.
“Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το περίφημο μέιλ Βαρουφάκη ανέφερε πως δεσμεύεται 1,5 εκ. από τον προϋπολογισμό για την αποπληρωμή του χρέους”, μας είπε η Μαριλύδα Ανδρουλάκη, φοιτήτρια από τη ΦΛΣ Ρεθύμνου. “Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπει τέλος στη σίτιση. Χρειάζεται να πιαστούμε από το ειδικό και να γενικεύσουμε τις διεκδικήσεις μας. Αν δεν παλέψουμε για τη διαγραφή του χρέους οι σχολές μας θα γίνουν κρεατομηχανές.
Εμπειρία
Έχουμε την εμπειρία από τις καταλήψεις του φθινοπώρου όπου στο Ρέθυμνο κάναμε ένα μήνα κατάληψη μέσα από γενικές συνελεύσεις των 2.500 φοιτητών. Χρειαζόμασταν πέντε αμφιθέατρα για να ψηφίσουμε. Αυτή είναι η δύναμη για να παλέψουμε και τώρα, στο πλευρό όλων των εργαζομένων που παλεύουν να πάρουν πίσω τις ζωές τους. Αυτή τη βδομάδα προχωράμε σε συνελεύσεις όλων των τμημάτων στην πόλη για να δούμε πώς συνεχίζουμε”.
Καμπανάκι ενάντια στην κατάργηση του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου χτυπούν οι φοιτητές του με την ανακοίνωση που εξέδωσαν την προηγούμενη βδομάδα.
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως μέσω της μείωσης του προϋπολογισμού κινδυνεύει να καταργηθεί η δυνατότητά τους να φοιτούν για ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού με σκοπό να μάθουν καλύτερα τη γλώσσα ειδίκευσής τους. Ο φετινός προϋπολογισμός του πανεπιστημίου δεν προβλέπει κανένα ποσό γι’ αυτό ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει στην ουσία την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.
Όπως αναφέρουν: “Το εξάμηνο εξωτερικού δεν αποτελεί πολυτέλεια. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών μας και απαραίτητο εφόδιο για ένα μεταφραστή καθώς έτσι έρχεται σε επαφή με το αντικείμενο σπουδών του. Η κατάργηση αυτού απορρέει από την εσκεμμένη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την υποβάθμιση του δημοσίου δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Ως Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Συγκλήτου και της πρυτανικής αρχής που δείχνει ξεκάθαρα τη στάση της απέναντι στους αγώνες των φοιτητών με συλλήψεις, μηνύσεις, εκφοβισμό και κλειστές πόρτες”. Απαιτούν την αύξηση του προϋπολογισμού για το πανεπιστήμιο, την κάλυψη των εξόδων για τη φοίτηση στο εξωτερικό και την πρόσληψη μόνιμου και σταθερού προσωπικού και καλούν όλη την τοπική κοινωνία σε συμπαράσταση.