Αντιφασιστικό κίνημα
Η 21 Μάρτη σε όλο τον κόσμο

Βερολίνο

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη διαδήλωση στις 21 Μάρτη στο Βερολίνο που οργάνωσε η πρωτοβουλία My right is your right και στήριξαν δεκάδες αντιρατσιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικοί σύλλογοι και κοινότητες, και οργανώσεις της αριστεράς. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν το κόμμα Die Linke, το συνδικάτο των εκπαιδευτικών GEW, οργανώσεις τούρκων μεταναστών και το κουρδικό κόμμα DHP, πρωτοβουλία ισπανών νεο-μεταναστών, και οι πρόσφυγες που αγωνίζονται εδώ και δύο χρόνια για πολιτικό άσυλο, καθώς και η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου. 

Ήταν μια ζωντανή και μαχητική διαδήλωση με τραγούδια και συνθήματα, όπου βάδισαν μαζί μουσουλμάνες με μαντίλες, κούρδισες του Κομπανί και γερμανίδες φεμινίστριες. Κυρίαρχα ζητήματα ήταν η απόδοση πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, η αντίθεση στην ισλαμοφοβία του PEGIDA και στην Ευρώπη-Φρούριο. Όπως αναφέρει το κάλεσμα των διοργανωτών: "υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, την απάνθρωπη πολιτική ασύλου σε Γερμανία και Ευρώπη. Την ώρα που γερμανικές επιχειρήσεις εξάγουν όπλα σε εμπόλεμες περιοχές, άνθρωποι πεθαίνουν στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον πόλεμο. Την ώρα που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν οικονομικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, που τις οδηγούν στη φτώχεια, εμποδίζουν τους οικονομικούς μετανάστες να μπουν στην Ευρώπη. Η αστυνομία και οι αρχές συνεχίζουν στο εσωτερικό της ΕΕ τη ρατσιστική πολιτική που ασκεί η Frontex στα εξωτερικά της σύνορα".
Λευτέρης Αραμπατζής
 
 

Παρίσι

Πάνω από 20 διαδηλώσεις γίνανε στις 21 Μάρτη στη Γαλλία «ενάντια σε όλους τους ρατσισμούς και το φασισμό», απαιτώντας «ισότητα ή τίποτα». Με 10.000 διαδηλωτές από τους οποίους πάνω από τους μισούς στο Παρίσι, είναι η πιο μεγάλη αντιρατσιστική αντιφασιστική διαδήλωση εδώ και χρόνια. Ήταν επίσης η πρώτη απάντηση στο δρόμο απέναντι στο ρατσιστικό και κατασταλτικό κλίμα που εντάθηκε μετά τις επιθέσεις στις αρχές Γενάρη. 
 
Ως απόδειξη της υποκρισίας της εξουσίας και των κομμάτων της δεξιάς όπως και της αριστεράς που μιλούσαν πριν λίγο καιρό στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, αυτές οι διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό απαγορεύτηκαν σε δυο πόλεις. Στο Καλαί, έγινε διαδήλωση με εκατό άτομα παρόλη την απαγόρευση. Στην Τουλούζη δεν άφησαν τη διαδήλωση να περάσει από το κέντρο της πόλης, όπου 600 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί.
 
Στο Παρίσι, πίσω από ένα μεγάλο μπλοκ των «sans papiers», διαδηλώσανε πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις ενάντια στο ρατσισμό, τον φασισμό και την ισλαμοφοβία, μαζί και με την «Ένωση των Γάλλων Εβραίων για την Ειρήνη», συνδικαλιστές και κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς. 
 
Παρεμβάσεις
 
Στο τέλος της διαδήλωσης γίνανε παρεμβάσεις που καταγγείλανε τις επιθέσεις ενάντια στους Ρομά και τους μουσουλμάνους, τα εγκλήματα της αστυνομίας στις λαϊκές γειτονιές και την ατιμωρησία που έχουν. Ακουγότανε συνέχεια το σύνθημα «Είμαστε όλοι μαύροι, Άραβες, Ρομά και μουσουλμάνοι». Οι εκπρόσωποι των sans-papiers ζήτησαν τη νομιμοποίηση όλων, το κλείσιμο των κέντρων κράτησης και της Frontex, ενώ τα συνδικάτα εξήγησαν ότι η επισφάλεια των μεταναστών εργατών είναι απειλή για όλους τους εργαζόμενους. 
 
Μια ελληνίδα ακτιβίστρια έκανε τη σύνδεση με τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα και την ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης. 
 
Αυτή η κινητοποίηση σίγουρα δεν είναι αντίστοιχη των ρατσιστικών κατασταλτικών επιθέσεων της κυβέρνησης. Το καμπανάκι χτυπάει σοβαρά: αυτή την Κυριακή οι τοπικές εκλογές θα δείξουν νέα άνοδο του Εθνικού Μετώπου.
 
Αλλά αυτή η μέρα μπορεί να είναι η αρχή μιας αντεπίθεσης. Μια ανοιχτή συνέλευση ανακοινώθηκε από τις 128 οργανώσεις που είχαν υπογράψει για τις 21 Μάρτη, για τις 4 Απρίλη: «Μετά τις 21 Μάρτη: συνεχίζουμε!»
Ντενί Γκοντάρ, Κίνηση CONEX, Γαλλία
 

Δουβλίνο

Η ιρλανδική 21 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μιας ευρύτερης ημέρας ενάντια στη λιτότητα και συνέπεσε με μια μαζική διαδήλωση κατά των τελών ύδρευσης. Σε μια χώρα 4,5 εκατομμύριων ανθρώπων, 80.000 διαδήλωσαν κατά της έμμεσης φορολογίας του νερού ως μέρος του μεγαλύτερου λαϊκού κινήματος στην πρόσφατη ιστορία της Ιρλανδίας. Το κίνημα έχει μετατραπεί σε μια γενικευμένη διαμαρτυρία εναντίον των έξι χρόνων λιτότητας. Η 21 Μάρτη ήταν ως εκ τούτου μια σημαντική ευκαιρία για να συνδεθεί η πάλη για την καταπολέμηση του ρατσισμού με την πάλη ενάντια στη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μια ευρεία γκάμα συνδικαλιστών, αντιρατσιστικών οργανώσεων και κοινοτήτων μεταναστών πραγματοποίησαν πορεία ενάντια στο ρατσισμό στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, πριν τη συγκέντρωση για το νερό. 
 
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη καταπολέμησης του θεσμικού κρατικού ρατσισμού ζητώντας από την ιρλανδική κυβέρνηση τον τερματισμό της κράτησης των προσφύγων σε στρατόπεδα “άμεσης παροχής” και την χορήγηση ιθαγένειας στους Irish Travellers, μια αυτόχθονα μειονοτική ομάδα. 
 
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα μέσω τηλεφώνου και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα, που παλεύει ενάντια στην άνοδο της Χρυσής Αυγής. Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές συναντήθηκαν με την πορεία Right2Water, και εντάχθηκαν στο πλήθος φωνάζοντας το σύνθημα «μαύροι και λευκοί, παλεύουν ενωμένοι, το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα!». Αργότερα ένας ακτιβιστής του αντιρατσιστικού κινήματος μίλησε την εξέδρα της συγκέντρωσης του Right2Water. Ακτιβιστές σχεδιάζουν να συγκαλέσουν τον Απρίλιο μία συνδιάσκεψη για τη συνέχεια της αντιρατσιστικής καμπάνιας. 
Jimmy Yan, επιτροπή Μ21, SWP  Iρλανδίας
 

Βρετανία 

Πάνω από 10.000 διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου ενάντια στο ρατσισμό το Σάββατο 21 Μάρτη, ενώ πάνω από 2.500 διαδήλωσαν στη Γλασκώβη, και 150 στο Κάρντιφ. 
 
Οι διαδηλώσεις ήταν κομμάτι της διεθνούς ημέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό και έδειξε ότι σε όλο τον κόσμο οι δρόμοι ανήκουν στους αντιρατσιστές. Το συλλαλητήριο στο Λονδίνο ήταν μαχητικό και είχε πολλή νεολαία, με σημαντική συμμετοχή Μουσουλμάνων. Πολλοί περαστικοί χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν καθώς η πορεία κατευθύνονταν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. “Είμαστε πολύ περισσότεροι από σας”, φώναζαν οι αντιρατσιστές, όταν πέρασαν μπροστά από μια 12άδα ρατσιστές που έκαναν “αντιδιαδήλωση” στο Piccadilly Circus.
 
Η συγκέντρωση στο Λονδίνο ξεκίνησε με πολύ συγκινητικές ομιλίες ανθρώπων που παλεύουν για δικαιοσύνη μετά από το θάνατο κάποιου συγγενή τους από τα χέρια των Αρχών, όπως  η Carole Duggan, της οποίας ο ανηψιός Mark Duggan είχε δολοφονηθεί  από την αστυνομία. Μίλησαν συνδικαλιστές, πολιτικοί και ακτιβιστές ανάμεσά τους ο Jeremy Corbyn βουλευτής, ο George Galloway βουλευτής και η Natalie Bennett, πρόεδρος του Green Party. Ο Γενικός Γραμματέας του CWU, Billy Hayes είπε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να αντιστέκεται στους “ιμπεριαλιστικούς πολέμους” που   έχουν οδηγήσει σε “πολιορκία τις μουσουλμανικές κοινωνίες”. Η Diane Abbott, βουλευτής, είπε στους συγκεντρωμένους: “είναι λυπηρό το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι στο Εργατικό Κόμμα φαίνεται να νομίζουν ότι υπάρχει κάποιο όφελος με το να προσπαθούν να ακολουθήσουν το  UΚΙP. Οχι! Πρέπει να κοντράρουμε τα επιχειρήματά τους με κάθε ευκαιρία”. 
 
Η Zita Holborne από το Barac είπε: “Οι πολιτικοί λένε ότι ζούμε σε μία μετά-ρατσιστική εποχή. Αλλά το ζήτημα δεν είναι πόσο μακριά έχουμε έρθει, αλλά πόσο μακριά θα πισωγυρίσουμε”. O Weyman Bennett από το Unite Against Fascism και ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης είπε στη συγκέντρωση: “Είμαστε ενωμένοι ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας διαιρέσουν. Είδατε στην κορυφή της πορείας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φτιάχτηκε από μετανάστες και οι μετανάστες θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενοι εδώ”. 
Ανταπόκριση της εφημερίδας
Socialist Worker
 

Βαρκελώνη

Περίπου 600 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση στη Βαρκελώνη, που καλέστηκε από την κίνηση Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) για να σηματοδοτήσει την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, 21 Μαρτίου.
 
Η πορεία πέρασε από το Σαν Μαρτί, μια συνοικία της εργατικής τάξης, που ενώθηκε για να αντιταχθεί στο άνοιγμα στη γειτονιά τους γραφείο των ναζί. Το κεντρικό πανό κρατούσαν εκπρόσωποι από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων της γειτονιάς, που συμμετέχουν τώρα στην UCFR Σαν Μαρτί, στην ομάδα που έκανε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για τη διαδήλωση. Υπήρχαν επίσης σημαντικές αντιπροσωπείες από όλα τα κόμματα της αριστεράς: από το σοσιαλιστικό κόμμα και το PSC μέχρι την Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αριστερά του CUP. Η διαδήλωση είχε επίσης μια ισχυρή παρουσία μουσουλμάνων και μεταναστών, από τις γυναίκες που φορούν μαντίλα πίσω από το κεντρικό πανό, μέχρι αντιπροσωπείες από διάφορα τζαμιά, από το "χωρίς χαρτιά" κίνημα, μια ομάδα μεταναστών ΛΟΑΤ, το SOS Racisme...
 
Η διαδήλωση ήταν μικρή, εν μέρει λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, και εν μέρει επειδή συνέπεσε με άλλες σημαντικές κινητοποιήσεις. Ακόμα κι έτσι, το εύρος και η διαφορετικότητα της διαμαρτυρίας, και οι ισχυρές τοπικές ρίζες της, σήμαινε ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα ενάντια στο γραφείο των ναζί, στη μάχη κατά της ισλαμοφοβίας, και στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας για την εξάλειψη των φασιστών από τα τοπικά συμβούλια στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
David Karvala, ακτιβιστής της κίνησης  UCFR 
και μέλος της En lluita, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ 
 
 

Κύπρος

Διαδήλωση στη Λευκωσία
 
Για την Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στο Ρατσισμό, καλέστηκε μια διαδήλωση στη Λευκωσία, που οργανώθηκε από οργανώσεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δύο από τις οποίες ήταν τουρκοκυπριακές. Εκατό περίπου διαδηλωτές συγκεντρωθήκαμε στον κόμβο «ΟΧΙ», μαζί με τα πανό, τις σημαίες και τα πλακάτ μας. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και αρκετοί ανένταχτοι που ενημερώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, συμμετείχε και μικρός αριθμός Τουρκοκυπρίων και μεταναστών. 
 
Η πορεία κατηφόρισε την Τρικούπη όπου είναι τα μαγαζιά των μεταναστών και έκανε μια πρώτη στάση στο τζαμί Ομεριέ. Εκεί έγινε μια μικρή ομιλία για την Ισλαμοφοβία. «Μας λένε ότι το Ισλάμ είναι μια φονταμενταλιστική και σκοταδιστική θρησκεία. Αυτή η θρησκεία είναι που οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων τζιχαντιστών που απειλούν τάχα τις δυτικές αξίες. Εμείς, τους απαντάμε ότι είναι οι δικοί τους βάρβαροι πόλεμοι και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα, είναι η εκμηδένιση της ζωής της νεολαίας αραβικής καταγωγής στα γκετοποιημένα κέντρα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, αυτά που γεννούν τους δολοφόνους τζιχαντιστές».
 
«Say it loud, say it clear refugees are welcomed here», «No human is illegal», «Black and White unite and fight» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις γειτονιές των μεταναστών.
 
Στο οδόφραγμα στην οδό Λήδρας έγινε μια δεύτερη στάση. Τουρκοκύπρια ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πολιτική συγκυρία στην οποία γίνονται οι σημερινές διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τη σημασία τους.
 
«Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, ντόπιοι και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Κεφάλαιο μνημόνια γεννούν το φασισμό, με αγώνες ταξικούς τσάκισμα και των δυο», «Από τις Βρυξέλες ως τη Λευκωσία, εχθρός μας είναι οι τράπεζες και τα υπουργεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φωνάζονταν διασχίζοντας τη Λήδρας, την κεντρική οδό της παλιάς πόλης. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία όπου ακολούθησε μουσική. 
 
Η σημερινή μέρα ήταν μια μέρα δήλωσης ότι όλοι εμείς θέλουμε να παλέψουμε ενάντια στον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τη φασιστική απειλή. Αυτή η ενότητα πρέπει να έχει συνέχεια στη δράση ώστε να πλατύνουμε και να μεγαλώσουμε. 
Μπροστά μας υπάρχουν πολλά ζητήματα που απαιτούν δράση.  
Μυριάνθη Λοίζου
Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή