Αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Επιτέλους ξεκίνησε!

Σωματεία και Φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν βροντερό παρών την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Απρίλη η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Οι 69 βουλευτές, πρωτοκλασάτα στελέχη και μέλη των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης κατηγορούνται για σειρά εγκληματικών πράξεων (με σημαντικότερες τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις παραλίγο δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) καθώς και για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Δύο περίπου ώρες μετά την έναρξή της, η δίκη διεκόπη για τις 7 Μάη.

Με τις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων για τον ακατάλληλο χώρο στον οποίο διεξάγεται η δίκη, συνοδεύτηκε η είσοδος της έδρας στο χώρο, καθώς τα πρώτα λεπτά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν ακουγόταν καθόλου. Η διαδικασία άρχισε με την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων. Από το σύνολο των 69 κατηγορουμένων, παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι 44.
 
Απόντες ήταν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους βουλευτές, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος. Από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, οι μόνοι που ήταν παρόντες ήταν οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, ήταν ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης. Ένας κατηγορούμενος, ο Αντώνιος Μπολέτης, δηλώθηκε ότι έχει αποβιώσει.
 
Κατηγορούμενοι
 
Κάθε ένας από τους παρόντες κατηγορούμενους δήλωνε παρουσία και ανακοίνωνε τον ή τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Τους απόντες εκπροσωπούσαν απευθείας οι δικηγόροι τους. Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση (έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ μετανάστη από το Καμερούν στην πλατεία Αμερικής) δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο.
 
Ακολούθησε διάλειμμα και αμέσως μετά διαβάστηκε ο κατάλογος των 130 περίπου μαρτύρων που έχει ορίσει η εισαγγελία. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν εκεί δηλώνοντας παρών. Ειδική αναφορά έγινε από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής στους δύο φίλους του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας που δεν κατάφεραν να είναι παρόντες γιατί δέχτηκαν φασιστική επίθεση έξω από τα δικαστήρια, την ώρα που προσέρχονταν στο χώρο.
 
Πρώτος στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας είναι ο πατέρας του Παύλου Φύσσα και ακολουθούν, φίλοι του Φύσσα και αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του, θύματα των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους μετανάστες και συνδικαλιστές, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων. Επίσης δημοσιογράφοι, δήμαρχοι αλλά και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν γνωστοποιηθεί και δήλωσαν παρόντες μέσω τηλεφωνικής κλήσης με ανοιχτή ακρόαση.
 
Τότε η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Μάη. Ο λόγος για τη διακοπή ήταν η ανάγκη παρουσίας των δικηγόρων, τους οποίους το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως στον Ν. Παπαβασιλείου.
 
Η έδρα κράτησε τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής καθώς και την ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν ορίσει, για την επόμενη συνεδρίαση. Ότι η παρουσία της πολιτικής αγωγής θα νομιμοποιηθεί στις 7 Μάη, ήταν και το πρόσχημα με το οποίο δεν έκανε δεκτό το αίτημά της για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο. Έτσι, η επόμενη μέρα της δίκης θα γίνει στην ίδια αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
 

“Λαγοί” οι Νεοναζί

 
Το θέαμα των νεοναζί στο εδώλιο ήταν το κυρίαρχο στοιχείο την πρώτη μέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Παρά τα προβλήματα -την καθυστέρηση έναρξης της δίκης, τον ακατάλληλο χώρο, την αστυνομοκρατία, τη φασιστική επίθεση απ’ έξω κλπ- η αίσθηση που έδινε αυτή η εικόνα των χρυσαυγιτών, πολλών από αυτούς με χειροπέδες, ήταν ανεκτίμητη.
 
Οι άλλοτε λαλίστατοι και τσαμπουκάδες χρυσαυγίτες, που προσπαθούσαν να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές και διαλαλούσαν ότι δεν θα δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, τώρα κάθονταν ήσυχα ήσυχα στις θέσεις τους στο δικαστήριο χωρίς να βγάζουν άχνα, σηκώνονταν με σεβασμό όταν άκουγαν το όνομά τους, δήλωναν παρών και όριζαν τους δικηγόρους τους. Σε όλη τη διάρκεια, οι άλλοτε νταήδες παρίσταναν τις παναγίτσες και ότι δεν ξέρουν τίποτα για τις εγκληματικές τους πράξεις. Η άρνηση των πράξεών τους είναι η πάγια τακτική των νεοναζί, όταν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Όμως η άρνηση δεν είναι παρά ένδειξη της αδυναμίας τους και αυτό ήταν φανερό τη Δευτέρα 20/3.
 
Το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής που επέλεξαν να μην εμφανιστούν καν στο δικαστήριο. Από τον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο μέχρι τους υπαρχηγούς Κασιδιάρη, Παππά και Λαγό κλπ. Όσες δικαιολογίες κι αν πουν οι δικηγόροι τους ότι δεν ήταν απαραίτητη η παρουσία τους, ομολογούν και αυτοί τον τρόμο τους μπροστά στην προοπτική να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Όσες παραστάσεις κι αν δώσουν στις κάμερες για τις “πολιτικές διώξεις και τη σκευωρία που θα καταρρεύσει στο δικαστήριο”, η απουσία τους είναι δείγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται: τόσο αδύναμοι που δεν διστάζουν ακόμα και να εγκαταλείψουν τους δικούς τους μόνους τους την πρώτη μέρα του δικαστήριου.
 
Την ίδια στιγμή, οι παρόντες χρυσαυγίτες ήταν αναγκασμένοι να ακούνε τους μάρτυρες κατηγορίας τους: τους συγγενείς και τους φίλους του Παύλου Φύσσα, τους Αιγύπτιους και Πακιστανούς μετανάστες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και όχι μόνο. Όλους αυτούς δηλαδή που σιχαίνονται οι νεοναζί και είχαν βάλει στο στόχαστρο: τους αντιφασίστες, τους μετανάστες, τους εργάτες, τους αριστερούς.
 
Συνολικά η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής ήταν αποδυναμωμένη. Μόλις μερικοί δεκάδες υποστηριχτές της συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ μέσα στη δικαστική αίθουσα ούτε ένας δεν τόλμησε να κάνει αισθητή την παρουσία του.
 

Όχι στον Κορυδαλλό η δίκη

 
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής για μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο και συγκεκριμένα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Η δικαιολογία της προέδρου του δικαστηρίου ήταν ότι η πολιτική αγωγή θα νομιμοποιηθεί στις 7 Μάη και δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει για το θέμα σε αυτή τη συνεδρίαση. Ωστόσο, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης έθεσε το θέμα, ενώ και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης παρενέβη για τον ίδιο λόγο πριν τη λήξη της διαδικασίας. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μ. Αντωνιάδου προσπάθησε επίσης να καταθέσει το ίδιο αίτημα εκ μέρους όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
 
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού ζήτησε από την έδρα να λάβει υπόψη της τις 11 σχολικές μονάδες που βρίσκονται γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες παρέμειναν κλειστές και το ίδιο θα γίνεται σε κάθε δικάσιμο από τον κίνδυνο των φασιστικών επιθέσεων. “Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως σήμερα” είπε, καθώς η φασιστική επίθεση που δέχτηκαν οι δύο φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη αλλαγής της αίθουσας. Την συμφωνία της με το αίτημα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των φορέων του δήμου έκφρασε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, λέγοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και πώς μέχρι να βρεθεί άλλη λύση -κάτι που, όπως είπε, εξετάζεται- η δίκη θα συνεχιστεί στον Κορυδαλλό.
 
Ακατάλληλος
 
Ο χώρος είναι ακατάλληλος απ’ όλες τις απόψεις. Η επιλογή των φυλακών βάζει εμπόδια στην πρόσβαση του κόσμου που θέλει να παρακολουθήσει τη δίκη, δημιουργεί προβλήματα στη δημοσιότητά της, είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους της γειτονιάς και τους μάρτυρες κατηγορίας που απειλούνται από φασιστικές επιθέσεις.
 
Δεν είναι όμως μόνο η τοποθεσία που κάνει τις διαμαρτυρίες για το χώρο πραγματικές. Όσοι βρέθηκαν τη Δευτέρα μέσα στην “ειδικά διαμορφωμένη” δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, διαπίστωσαν απλά ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μια τέτοιου μεγέθους δίκη. Για έναν αριθμό 68 κατηγορουμένων, διπλάσιων συνηγόρων υπεράσπισης και δικηγόρων πολιτικής αγωγής, πάνω από 100 διαπιστευμένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, αλλά και κοντά 300 μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, η αίθουσα είναι ασφυκτικά μικρή.
 
Η πλειοψηφία των συνηγόρων υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών ήταν όρθιοι, σε έναν στενό διάδρομο. Οι αστυνομικοί, είτε αυτοί που συνόδευαν τους προφυλακισμένους κατηγορούμενους είτε οι υπεύθυνοι για το χώρο βρίσκονταν παντού, ανάμεσα σε κατηγορούμενους, μάρτυρες, δημοσιογράφους, κοινό. Οι δημοσιογράφοι και οι μάρτυρες στοιβάχτηκαν όλοι μαζί, ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο, στην πίσω μεριά της αίθουσας. Ο δε εξονυχιστικός αστυνομικός έλεγχος στην είσοδο, λόγω του ότι πρόκειται για φυλακές, σήμαινε ότι το κοινό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Σε όλη αυτή την κατάσταση, το κερασάκι ήταν η περιορισμένη δυνατότητα χρήσης τηλεφώνων και η αδυναμία πρόσβασης ίντερνετ από τους δημοσιογράφους. Ούτε η ομαλή διεξαγωγή της δίκης ούτε η δημοσιότητά της είναι εξασφαλισμένες σε αυτή την αίθουσα.
 
Η αλλαγή του χώρου είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα των επιθέσεων της εγκληματικής συμμορίας. Το αντιφασιστικό κίνημα και η πολιτική αγωγή θα επιμείνει σε αυτό το αίτημα.
 

Αστυνομική προστασία ακόμα και τώρα!

 
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ασφυκτική μέσα αλλά και έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε δύο φίλους του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη να δεχτούν φασιστική επίθεση.
 
Από τις προηγούμενες μέρες όλα τα κανάλια μιλούσαν για τα “δρακόντεια μέτρα ασφαλείας” της αστυνομίας που είχαν στόχο να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της δίκης και την απρόσκοπτη πρόσβαση κατηγορούμενων, δικηγόρων, μαρτύρων και δημοσιογράφων. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατέψει τους μάρτυρες, αλλά ότι έβαλε και περισσότερα εμπόδια στη ανοιχτή και δημόσια διεξαγωγή της δίκης.
 
Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν κόψει και από τις δύο πλευρές την οδό Σολωμού, όπου βρισκόταν η είσοδος της δικαστικής αίθουσας. Από τη μία πλευρά, στη συμβολή με τη Γρηγορίου Λαμπράκη, έφτασαν οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Ο κλοιός εκεί ήταν τόσο ισχυρός που η πρόσβαση των δικηγόρων, των μαρτύρων και των δημοσιογράφων από το σημείο ήταν γολγοθάς. Φαινόταν σαν το κύριο μέλημα της αστυνομίας να ήταν, όχι να εξασφαλίσει, αλλά να αποτρέψει την είσοδο σε όσους περισσότερους μπορούσε.
 
Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για την άλλη πλευρά της Σολωμού, πίσω από τις φυλακές όπου ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των λιγοστών φασιστών. Εκεί στην ουσία η αστυνομία επέτρεψε σε ομάδα χρυσαυγιτών να επιτεθεί στους φίλους του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας που προσέρχονταν στην δίκη, τραυματίζοντάς τους στο πρόσωπο. Ούτε ένας από τους επιτιθέμενους δεν συνελήφθη.
 
Το περιστατικό και την αδυναμία της αστυνομίας κατήγγειλαν μέσα και έξω από τη δίκη οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής. Ενώ αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η απαίτηση για μεταφορά της δίκης σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.
 

Ως πότε οι Μπαλτάκοι στο απυρόβλητο;

 
Η έναρξη της δίκης των χρυσαυγιτών είναι μια νίκη για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, αλλά μια νεοναζιστική εγκληματική συμμορία και οργάνωση. Όσοι κάθονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου είτε για τη φυσική τους είτε για την ηθική τους αυτουργία στις επιθέσεις του κατηγορητηρίου πρέπει να καταδικαστούν για το ρόλο τους.
 
Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι που θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη θέση. Δίπλα τους θα έπρεπε να κάθονται όλοι όσοι τους βοήθησαν στα εγκλήματά τους, τους κάλυψαν και τους προστάτεψαν. Μπορεί η έρευνα αυτή να μην έγινε ποτέ και η δικογραφία να μην τους περιλαμβάνει, αλλά υπάρχουν συνένοχοι στα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
 
Πρώτα απ όλα, θα έπρεπε να ερευνηθούν οι χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής. Όλη αυτή η δημοσιότητα αλλά και η δραστηριότητα της οργάνωσης -άνοιγμα τοπικών και κεντρικών γραφείων, ρούχα, οπλισμός κλπ- έχει πίσω της ισχυρές πλάτες. Δεν ξεκίνησε με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την κρατική χρηματοδότηση που πήρε αμέσως μετά. Οι σχέσεις της με εφοπλιστικά γραφεία και άλλα μεγάλα κεφάλ(α)ια, για τις οποίες για μια περίοδο βούιζε ο τόπος και τα ΜΜΕ, δεν ερευνήθηκαν ποτέ.
 
Την ίδια τύχη είχαν οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τον κρατικό μηχανισμό, που έμειναν στο απυρόβλητο. Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για την προστασία που απολάμβαναν οι νεοναζί από τους αστυνομικούς, για την αγαστή συνεργασία τους σε πάμπολλες περιπτώσεις, ακόμα και για τους θύλακες νεοναζί μέσα στην αστυνομία και τα ΜΑΤ -πράγμα που έδειχναν και τα αποτελέσματα των εκλογών στα τμήματα που ψήφιζαν τα “όργανα της τάξης”- τίποτα από αυτά δεν ερευνήθηκε και δεν συσχετίσθηκε με την υπόθεση.
 
Πολιτική κάλυψη
 
Αντίστοιχα χωρίς διερεύνηση έμεινε η πολιτική κάλυψη που είχε η Χρυσή Αυγή. Παρότι το βίντεο με τον Μπαλτάκο βγήκε στην επιφάνεια και αποκάλυψε ότι η προστασία που είχαν οι χρυσαυγίτες άγγιζε τα ανώτερα πολιτικά επίπεδα, το θέμα δεν προχώρησε. Έκλεισε με την παραίτηση του Μπαλτάκου αφήνοντας και αυτό το κομμάτι θολό, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.
 
Το γεγονός ότι οι συνένοχοι των χρυσαυγιτών δεν είναι κατηγορούμενοι, είναι βασική έλλειψη σε αυτή τη δίκη. Θα χρειαστεί το αντιφασιστικό κίνημα και η πολιτική αγωγή να αναδείξουν αυτή τη διάσταση ξανά και ξανά, έτσι ώστε να τιμωρηθούν και όσοι έκαναν πλάτες στους νεοναζί. Μόνο έτσι θα αρθεί οριστικά η ασυλία που απολάμβαναν τόσα χρόνια.
 

Όλοι ξανά εκεί στις 7 Μάη

 
Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει τους απεργούς της ΑΔΕΔΥ, που ανταποκρίθηκαν μαζικά και μαζί με τους μετανάστες και όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες έδωσαν δυναμικό παρόν, με τη μαχητική πορεία από το Γήπεδο της Προοδευτικής. Η μαζική παρουσία καθόρισε και επέβαλε την έναρξη της δίκης και την αποτροπή της αναβολής της.
 
Καταγγέλλουμε τους λιγοστούς ναζί της Χρυσής Αυγής, που προχώρησαν σε επίθεση κατά μαρτύρων φίλων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Η αστυνομία παρά τα αυστηρότατα μέτρα, που πήρε για να παρεμποδίσει την αντιφασιστική διαδήλωση να πλησιάσει την αίθουσα του δικαστηρίου δεν είδε, δεν αντελήφθη, δεν συνέλαβε κανέναν!
 
Καλούμε τα συνδικάτα, τους Δήμους, τις κοινότητες μεταναστών, τους φοιτητικούς συλλόγους να δώσουμε ξανά δυναμικό παρών στις 7 Μάη, όπου ο Δήμος Κορυδαλλού κλείνει ξανά τα σχολεία, για να επιβάλουμε τη συνέχεια της δίκης και για να στηρίξουμε την παρουσία των μαρτύρων κόντρα στις προκλήσεις των νεοναζί.
 
Το αντιφασιστικό κίνημα θα βρεθεί στο πλευρό των εργατικών συνδικάτων στην Πρωτομαγιά, στην απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο στις 10πμ και στην πορεία στη Βουλή, διεκδικώντας να μπει να τέλος στη φασιστική απειλή και στο ρατσισμό, που δολοφονεί αυτές τις μέρες εκατοντάδες πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου.