Αντιφασιστικό κίνημα
Συζήτηση στο Βερολίνο για τη δίκη της Χ.Α.

Την Παρασκευή 24/4/2015, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Βερολίνο με πρωτοβουλία του NSU-Watch, της Ένωσης Δημοκρατών Δικηγόρων (RAV) και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ για τις δίκες των νεοναζί δολοφόνων σε Ελλάδα και Γερμανία. Ομιλητές ήταν οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής (Θανάσης Καμπαγιάννης) και του NSU (Alexander Hoffmann) ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Annika Eckel. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 150 άτομα, μεταξύ των οποίων και νέοι μετανάστες από την Ελλάδα.
 
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρώτη μέρα της δίκης στις 20 Απρίλη, στις μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού και τον τεράστιο ρόλο που έχει να παίξει το αντιφασιστικό κίνημα στο δρόμο, σαν πίεση προς τα δικαστήρια, αλλά και σαν ασπίδα προστασίας στα θύματα των φασιστικών επιθέσεων και τους μάρτυρες κατηγορίας. Εξήγησε ότι οι στόχοι της πολιτικής αγωγής είναι τρεις: 
 
1) Να καταδικαστούν οι φυσικοί αυτουργοί, 
 
2) Να καταδικαστούν οι ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή η ηγεσία της ΧΑ
 
3) να αποκαλυφθούν και να καταδικαστούν οι συνένοχοι στον κρατικό μηχανισμό 
 
Από την πλευρά του ο Alexander Hoffmann αναφέρθηκε στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης NSU η οποία δολοφόνησε 8 Τούρκους και έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία. Μίλησε για τις προσπάθειες συγκάλυψης των δολοφόνων από τον κρατικό μηχανισμό και την απροθυμία των ανακριτικών αρχών να αποδόσουν ρατσιστικό κίνητρο στις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης. Αναφέρθηκε τέλος στο πώς αναπτύχθηκαν δεσμοί της αστυνομίας και άλλων κρατικών μηχανισμών με τους Νεοναζί από τη δεκαετία του '70.
 
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με πολλές ερωτήσεις στους ομιλητές. Ένα βασικό ερωτήμα ήταν γιατί η ΧΑ παρόλο που αποκαλύφθηκε η εγκληματική της δράση έφτασε να είναι τρίτο κόμμα. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης εξήγησε πώς ο θεσμοθετημένος κρατικός ρατσισμός και η ακροδεξιά ρητορία της ΝΔ άνοιξαν το δρόμο στη ΧΑ, την νομιμοποίησαν. Και όσο συνεχίζεται αυτό, η ΧΑ θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζεται πάλι στην πολιτική σκηνή.
Λευτέρης Αραμπατζής