Διεθνή
Νίκη της Αριστεράς στη Β. Κύπρο
Σαρωτική νίκη των δυνάμεων της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών στην βόρεια Κύπρο την περασμένη Κυριακή. Ο Μουσταφά Ακιντζί εκλέχθηκε νέος προέδρος των τουρκοκυπρίων με συντριπτική πλειοψηφία εξασφαλίζοντας 60,5% έναντι 39,5% του Ντερβίς Έρογλου που ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος και αντιπροσωπεύει την συντηρητική και εθνικιστική δεξιά.
Ο Ακιντζί που κατέβηκε σαν ανεξάρτητος υποψήφιος και υποστηρίχτηκε από τα τρία κόμματα της αριστεράς (το Σοσιαλδημοκρατικό, το Τουρκικό Ρεπουπλικανικό και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος) στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία κυρίως στο κυπριακό και την προοπτική για μια συμφωνία μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει την Αμμόχωστο σαν μέρος ενός πακέτου μέτρων επαναπροσέγγισης, κάτι που πρώτη φορά δηλώνεται από ηγέτη των τουρκοκυπρίων.
Σκάνδαλα
Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση, η διαφθορά και τα σκάνδαλα συγκλονίζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Ακιντζί που προέρχεται από φτωχή εργατική οικογένεια, χωρίς οικογενειακούς δεσμούς με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τους τραπεζίτες και γενικά το τουρκοκυπριακό και τουρκικό κατεστημένο κατάφερε να εκφράσει την συντριπτική πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων. Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του έπαιξε και το γεγονός ότι διετέλεσε δήμαρχος του τουρκοκυπριακού τομέα της Λευκωσίας από το 1976 μέχρι το 1990 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να υπάρξει συμφωνία με τον ελληνοκύπριο δήμαρχο της Λευκωσίας για το Ενιαίο Αποχετευτικό σύστημα και το Ενιαίο Ρυθμιστικό Σχέδιο Λευκωσίας. Στο παρελθόν ήλθε σε ρήξη με την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό και την προσπάθειά της να επιβάλλει μέτρα στους τουρκοκύπριους.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αμέσως μετά την εκλογή του. Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηριχτές του που πανηγύριζαν έξαλλα στην πλατεία Ινονού είπε: «Βιώσαμε βαθύ πόνο στο παρελθόν. Δεν υποφέραμε μόνο εμείς αλλά και οι ελληνοκύπριοι. Είναι καιρός να επουλώσουμε τις πληγές και να κτίσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».
Βασικά συνθήματα
Για τις σχέσεις του με την Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει σύγκρουση αλλά δεν θα είναι υποτελής ούτε στην Άγκυρα ούτε στους ελληνοκύπριους επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά ένα από τα βασικά συνθήματα των μεγάλων εργατικών διαδηλώσεων των τουρκοκυπρίων το 2011.
Ο εκλογικός θρίαμβος του Ακιντζί καταγράφει μια σημαντική στροφή στα αριστερά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τα παραδοσιακά κόμματα που εναλλάσονταν στην εξουσία, το ακροδεξιό του Έρογλου και το κεντροδεξιό του Σερτάρ Ντεκτάς καταποντίστηκαν αφού και τα δυο μαζί μόλις που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ποσοστά που πήρε το κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας του Έρογλου στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Σημαντική καθίζηση είχε και το Τουρκικό Ρεπουπλικάνικο κόμμα που αρχικά υποστήριξε τη Σιμπέλ Σιμπέρ αφού έχασε σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους του και αναγκάστηκε στο δεύτερο γύρο να υποστηρίξει τον Ακιντζί. Ένα σκηνικό γνώριμο αφού το είδαμε και στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ακιντζί έκανε σαφή αναφορά στη μεγαλειώδη νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα και την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην προμετωπίδα της καμπάνιας του ήταν η λέξη ελπίδα. Και αυτή είναι που κυριαρχεί σήμερα σε πολλούς ανθρώπους τόσο στο βορρά όσο και στο νότο.
Ανεξάρτητα από το ποιές θα είναι τελικά οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα σήμερα μέσα στους απλούς ανθρώπους των δύο πλευρών. Η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία που στήριξε την υποψηφιότητα Ακιντζί, βρέθηκε την Κυριακή το βράδυ με τα πανό και τις σημαίες της στην πλατεία Ινονού μαζί με τους τουρκοκύπριους συντρόφους μας. Πολύς κόσμος μας αγκάλιασε με ενθουσιασμό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΔΡΑΣυ μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και να μετατραπεί σε ένα πόλο συσπείρωσης της ριζοσπαστικής αριστεράς και στις δυο πλευρές. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μην πηγαίνουν χαμένες αυτές οι νίκες και να διαψεύδονται οι ελπίδες.
Ντίνος Αγιομαμίτης