Να βάλουμε χέρι στις απάτες του χρέους

Η κυβέρνηση ζητάει από τους εργάτες και τους φτωχούς συνεχώς νέες θυσίες εν ονόματι ενός δημόσιου χρέους για το οποίο αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει κάθε στοιχείο: πότε πήρε το ελληνικό δημόσιο αυτά τα δάνεια, για πιο λόγο, από ποιους, που πήγαν αυτά τα λεφτά. Τα “βιβλία” του χρέους θεωρούνται κρατικό μυστικό. Αντί να αποκαλύψει τα στοιχεία η κυβέρνηση αρέσκεται σε υβριστικές δηλώσεις αλλά Πάγκαλου σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων -τους οποίος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν δίστασε να αποκαλέσει στην τελευταία του συνέντευξη “κοπρίτες”.

Ψεύτικη

“Είναι σαφές ότι όποια ανάλυση ενοχοποιεί το δημόσιο υπάλληλο, το κόστος εργασίας, τα κοινωνικά κεκτημένα δεν είναι απλώς ψεύτικη, αλλά και πολιτικά χυδαία”, έλεγε η Σοφία Σακοράφα στη Βουλή. “Γιατί είναι πολιτική χυδαιότητα να πληρώνει αυτός που δεν φταίει και την απόφαση να την παίρνουν χέρι-χέρι, αυτός που φέρει τη βαρύνουσα πολιτική ευθύνη με αυτόν που φέρνει τη βαρύνουσα οικονομική ευθύνη”.

Η μη αποκάλυψη του χρέους δεν είναι, φυσικά, κάποια ελληνική ιδιομορφία. Η μόνη χώρα στην οποία έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι ο Ισημερινός. Η επιτροπή που συστάθηκε εκεί μετά τη νίκη του Ραφαέλ Κορέα στις εκλογές του 2007 ανακάλυψε ότι το 70% του δημόσιου χρέους ήταν απλά προϊόν διαφθοράς. Και η κυβέρνηση αρνήθηκε να το πληρώσει.

Το χρέος είναι η άλλη όψη του κεφάλαιου. Για την εργατική τάξη κάθε είδους χρέος είναι “απεχθές”. Η διάκριση ανάμεσα σε δάνεια που πήγαν, υποτίθεται, για την ανάπτυξη και δάνεια που κατέληξαν απλά στις τσέπες κάποιων “ημετέρων” είναι πλασματική: η ανάπτυξη στον καπιταλισμό γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την τσέπη της άρχουσας τάξης δηλαδή και όχι το καλό της κοινωνίας.

Το αίτημα μας είναι η άμεση παύση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και η συνολική του διαγραφή. Οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι, άλλωστε, έχουν πάρει μέχρι τώρα τα “λεφτά τους” μέσα από το σύστημα των τόκων δυο και τρεις φορές πίσω. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά και η κυβέρνηση και οι κάθε λογής δανειστές “μας”. Για αυτό κρατάνε τα βιβλία πεισματικά κλειστά.