Γράμματα και σχόλια
Εκδηλώσεις ενάντια στο σεξισμό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μαζική και ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/5 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από την ομάδα Sylvia Rivera, την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, την ομάδα Act Libertaria και το ΕΕΚ για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
 
Περίπου 100 άτομα, κυρίως νεολαίοι, άκουσαν τη Σοφία Χοχμά, τον Κώστα Τορπουζίδη και την Κική Σταματόγιαννη, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η κουβέντα που ακολούθησε. Ακριβώς γιατί το κοινό ήταν από διάφορα κομμάτια του νεολαιίστικου, αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν άνοιξαν όλα τα ζητήματα συνδέοντας τις διαφορετικές μάχες.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε από το πώς εξηγούμε το σεξισμό και πώς αυτός συνδέεται με το ίδιο το σύστημα, την οικογένεια και τους θεσμούς αυτούς, και έφτασε στο σήμερα, στην φασιστική απειλή και τις αντιδραστικές απόψεις για πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια που προσπαθούν να επαναφέρουν οι φασίστες.
 
Μεγάλη συζήτηση έγινε για το πώς παλεύουμε το σεξισμό σήμερα και πώς η μάχη αυτή συνδέεται με το συνολικότερο αντιφασιστικό αγώνα. Αυτή ουσιαστικά ήταν και η τοποθέτηση μας από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ, εστιάζοντας στους εργατικούς αγώνες με ιστορικά παραδείγματα (π.χ. ανθρακωρύχοι στη Βρετανία) αλλά και με τις πιο πρόσφατες εμπειρίες του κινήματος.
 
Άλλωστε υπάρχει αυτή η εμπειρία στην Θεσσαλονίκη, και σε αυτόν τον κόσμο. Η πρωτοβουλία που διοργάνωσε την εκδήλωση συγκροτήθηκε μετά την επίθεση που δέχτηκε μια τρανς τον προηγούμενο Νοέμβριο στην Πυλαία. Τότε οργανώσαμε μια μεγάλη διαδήλωση που συνέδεε τον αντισεξισμό με τον αντιφασισμό.
 
Τέλος μεγάλη συζήτηση έγινε σχετικά με τον χαρακτήρα του Pride της Θεσσαλονίκης, ειδικά μετά και την προσπάθεια του Δήμου και των διοργανωτών να κόψουν τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια του κινήματος αποκλείοντας την ομάδα Sylvia Rivera με φτηνές δικαιολογίες για τη νομική της μορφή. Απέναντι στους αποκλεισμούς αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σαν κινηματικό μπλοκ και με διακριτή παρουσία. Σε κάθε περίπτωση η εκδήλωση δείχνει πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που βλέπει το Pride με κινηματικούς όρους και όχι με όρους πανηγυριού.
 
Πολύς κόσμος άφησε ονόματα για την οργάνωση του Pride ενώ από την μεριά της ΚΕΕΡΦΑ μοιράσαμε την προκήρυξη για τη Δίκη της Χ.Α. εξηγώντας πόσο σημαντική είναι και αυτή η μάχη.
Κώστας Τορπουζίδης
 

ΑΘΗΝΑ

Το Σάββατο 9/5, πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο από κόσμο "White Rabbit", ανοιχτή εκδήλωση της ομάδας Φύλου και Σεξουαλικότητας - LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με θέμα "Από το κοινωνικό φύλο, στο queer theory".
 
H εισήγηση επιχείρησε να καλύψει μια περίοδο 70 χρόνων με αφετηρία τις πρώτες θεωρίες για το κοινωνικό φύλο και τη διάκριση αυτού από το ανατομικό φύλο και την "κατασκευασμένη θηλυκότητα" της Μποβουάρ. Προχώρησε στα κινήματα του ’60-’70 που μπήκαν μπροστά για να σπάσουν τη διπολική αντίληψη του δυτικού τρόπου σκέψης πάνω στα φύλα, στις θεωρίες του Φουκώ και τα προβλήματα τους κι έφτασε ως τη Μπάτλερ και την queer θεωρία που προσπαθεί να διαλύσει όσα ξέραμε για το χρωμοσωμικό φύλο, το κοινωνικό φύλο και τη σεξουαλική επιθυμία. Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση.
 
Στο κλείσιμο της συζήτησης αναγνωρίστηκε ο θετικός ρόλος που έχει παίξει η queer θεωρία πάνω στη κατανόηση και την αποδοχή του φύλου και της σεξουαλικότητας ως δυο τεράστια, ξεχωριστά φάσματα, αλλά τονίστηκε η αναποτελεσματικότητα του να παλεύεις ενάντια στις ιδέες και τα στερεότυπα που γεννά ο καπιταλισμός, χωρίς να παλεύεις για τη συνολική ανατροπή του. 
 
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, που δεν ήρθε απλώς λόγω του θέματος, αλλά και λόγο της σχέσης που έχει χτίσει η ομάδα μας με τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Στο μέλλον πρέπει να πάρουμε ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για να κερδίσουμε τους πάντες στον αγώνα ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα.
Mυρτώ Μαγγιώρου