Οικονομία
Συνέδριο Economist: Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα!
Στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του περιοδικού Εκόνομιστ ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίωσε ότι «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε, πραγματικά, πολύ κοντά σε μια συμφωνία».
Στη κάτω στήλη, η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία που απέστειλε ο Γιούνκερ προς την ελληνική κυβέρνηση, ΕΚΤ και ΔΝΤ, δίνει μια εικόνα για το ποιο μπορεί να είναι συγκεκριμένα το «κοινό έδαφος» στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Επί του τυπικού, εκπρόσωποι της κυβέρνησης επισήμως, μπορεί να αρνήθηκαν ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, αλλά επί της ουσίας ο ένας μετά τον άλλον αναπαράγουν τις προϋποθέσεις της στα κανάλια.
Στην ίδια την ομιλία του στον Εκόνομιστ, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε πολλές φορές στους «θεσμούς» και τις «αγορές» (από το βήμα ενός συνεδρίου που όπως και να το κάνουμε, αποτελεί δικό τους γήπεδο) στοχεύοντας να αναδείξει το «κοινό έδαφος» με παραδείγματα από την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Για παράδειγμα, περικοπές και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς:
«Στο σχεδόν τετράμηνο της δικής μας διακυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα €2.164 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.046 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2015. Μόνον τον Απρίλιο, αυξήσαμε τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 15,3% έναντι του μηνιαίου στόχου» τόνισε ο πρωθυπουργός. Στην συνέχεια πανηγύρισε για ακόμα μια φορά την «επιτυχία» ότι «διεκδικήσαμε και πετύχαμε με την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, τη μετατόπιση των δανειστών, στα επίσημα κείμενα, από το Μνημόνιο και την πέμπτη αξιολόγηση στην αναζήτηση κοινού εδάφους στη βάση δικών μας προτάσεων».
Aλήθεια
Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Στις πλάτες ποιών παράχθηκε αυτό το πλεόνασμα; Ποιο είναι αλήθεια το «κοινό έδαφος στη βάση των δικών μας προτάσεων» στο Εurοgroup της 20ης Φλεβάρη, για το οποίο θα πρέπει να πανηγυρίζουμε και να ευχόμαστε; Που μετατοπίστηκαν οι «εταίροι»; Και ποια η αξιοπιστία τους;
«Από τον Αύγουστο του 2014 έχουμε να λάβουμε τη δόση των 7,2 δις από τους δανειστές μας…» τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με το τελευταίο ερώτημα. «Μεταξύ των οποίων και το 1,9 δις που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Και το 1,2 δις ομολόγων που πληρώθηκαν από χρήματα του ελληνικού λαού, από τον ελληνικό προϋπολογισμό και μεταφέρθηκε από το ΤΧΣ στον ESM. Το ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, που διαπραγματευόμαστε και διεκδικούμε τα 7,2 δις, ενώ στερούμαστε χρήματα που δικαιούμαστε, έχουμε αποπληρώσει στους ίδιους θεσμούς, δόσεις ύψους 17,5 δις ευρώ».
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στους «δανειστές» ότι θα πρέπει λίγο-πολύ να αρκεστούν στην διακυβέρνηση που έχουν, θυμίζοντας τις αποτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και ομολογώντας ανοιχτά την άνευ όρων συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική «ρεαλιστικής και βιώσιμης» λιτότητας:
«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας, θέλω να ομολογήσω, δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό, ούτε τολμηρό, ούτε επιθετικό. Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό» τόνισε.
Μαθήματα ρεαλιστικής διαχείρισης στην τρόικα; Συνέχιση της λιτότητας για τους φτωχούς.
“Ανατολική Εταιρική Σχέση” - το άνοιγμα της ΕΕ στην Ανατολή
Στη Σύνοδο Κορυφής της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» που θα γίνει στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας στις 21-22 Μαϊου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντήσουν αντιπροσώπους των «6 ανατολικών εταίρων» της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Τα ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με την πιθανότητα συναντήσεων και επίτευξης «αμοιβαία επωφελών συμφωνιών» και «κοινού τόπου» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών στο περιθώριο της Συνόδου. Είναι ειρωνεία ότι θέμα της Συνόδου στη Ρίγα είναι η επέκταση των «αγορών» και το άπλωμα της επιβολής των νεοφιλελεύθερων προγραμμάτων λιτότητας.
Όπως αναφέρει στην απόφασή του σχετικά με τη Σύνοδο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρίγα: «προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση από όλα τα κράτη μέλη των συμφωνιών σύνδεσης, σφαιρικών και εις βάθος συμφωνιών ζωνών ελεύθερων συναλλαγών με τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία». Δηλώνει επίσης ότι «Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία της Ουκρανίας, από κοινού με άλλους χορηγούς και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ».
Αντάλλαγμα
Το νέο μνημόνιο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την καταβολή 17,5 δις δολαρίων, (περιλαμβάνονται σε ένα συνολικότερο πακέτο 40 δις δολαρίων στο οποίο συμμετέχει η ΕΕ και άλλες χώρες) περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη «μείωση των δαπανών στον δημόσιο τομέα και της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και την αναδιάρθρωση των τραπεζών».
Το ευρωπαϊκό συμβούλιο κάνει λόγο και για συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία και μη αποδοχή της προσάρτησης της Κριμαίας.
Όμως, παρά τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία σε συνεργασία με μερίδες των ντόπιων ολιγαρχών για τον έλεγχο της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής, οι τρεις πλευρές έχουν κοινό τόπο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου.
Οι ίδιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί στις Βαλτικές χώρες όπου ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από τα 290 ευρώ. Στην ίδια τη Λετονία, μετά την κρίση του 2008 και ένα χρόνο μετά την είσοδό της στο ΔΝΤ το 2009, η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 22,8% ενώ από το σύνολο 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων μετανάστευσαν 300.000 εργαζόμενοι, πάνω από το 15% του πληθυσμού. Την είσοδο στην Ευρωζώνη το 2014 συνόδεψαν πανηγυρισμοί για τους ρυθμούς ανάπτυξης που ακολούθησαν την καταστροφή. Όμως ούτε οι μετανάστες επέστρεψαν, η επίσημη ανεργία είναι στο 12% και η ανεπίσημη υπερδιπλάσια, ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να τρέφονται με συσίτια στη Ρίγα.
Η “φόρμουλα” Γιουνκέρ
Κείμενο με τον τίτλο «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση και όλους τους «θεσμούς» που συμμετέχουν στην «διαπραγμάτευση».
Το κείμενο, τα βασικά σημεία του οποίου δημοσίευσε το Βήμα, βάζει προϋποθέσεις προκειμένου να δοθούν λεφτά από το EFSF προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι «να νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου, ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016». Αναφέρονται τα εξής:
«Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% για συναλλαγές σε μετρητά, 15% για συναλλαγές με κάρτα και διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%. Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα. Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις ‘καλύτερες πρακτικές’ στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας. Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων. Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή. Στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους ‘μη προνομιούχους’.
Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.
Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής: 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ. 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
Πρόκειται για νέο μνημόνιο. Σε ειδικό κεφάλαιο περιγράφονται οι ενστάσεις του ΔΝΤ. «Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα» και «εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF» καταλήγει το Βήμα.