Εργατικό κίνημα
AΔΕΔΥ: Ώρα για κλιμάκωση
Πανελλαδική Στάση Εργασίας για την Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, και συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 το μεσημέρι, αποφάσισε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στηρίζοντας την 24ωρη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.
Παναττική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Πρωτοβάθμιων σωματείων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη 14/5, με θέμα την ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων από τη νέα κυβέρνηση και το πρόγραμμα δράσης της επόμενης περιόδου.
Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σ. Κουτσιουμπέλης τόνισε ότι αποτελεί νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος το ότι «από κει που μετρούσαμε διαθεσιμότητες, κινητικότητα και απολύσεις, υπήρξε μία επαναπρόσληψη απολυμένων». Ωστόσο τόνισε ότι τα αιτήματα απέναντι στη νέα κυβέρνηση παραμένουν, τόσο για τις μισθολογικές αυξήσεις και την αποκατάσταση των απωλειών όσο και τις προσλήψεις προσωπικού, το συνταξιοδοτικό και μία σειρά άλλα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Υποχρηματοδότηση
Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας που έδωσε ο Γιάννης Λαζαρίδης από την ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ. «630 εκατομμύρια η επιχορήγηση για τα νοσοκομεία το πρώτο τετράμηνο του 2014, 43 εκατομμύρια για όλα τα νοσοκομεία το 2015. Οι Διοικήσεις στέλνουν έγγραφα που λένε ότι αυτό το μήνα οι δαπάνες για αναλώσιμο υλικό στο κάθε τμήμα, μειώνονται κατά 70% σε προϋπολογισμούς νοσοκομείων που έχουν μειωθεί τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια πάνω από 50%».
Το λόγο πήρε ο Χρίστος Αργύρης από την 5μελή της ΕΙΝΑΠ στο Γεννηματάς και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. «Η 20η Μάη, είναι η πρώτη ευκαιρία να δείξουμε ότι αν η κυβέρνηση διαλέγει το δρόμο του συμβιβασμού, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα που έριξε τους Σαμαροβενιζέλους διαλέγει το δρόμο της σύγκρουσης. Να καταλάβουν οι εκβιαστές-δανειστές αλλά και η κυβέρνηση που συμβιβάζεται πάνω στις πιέσεις και τα χαστούκια που τρώει από ΕΕ-ΔΝΤ –ΕΚΤ, ότι υπάρχει ένα εργατικό κίνημα το οποίο δεν περιμένει αλλά οργανώνει. Χρειάζεται έξω από το υπουργείο Υγείας να είναι όλα τα πανό του δημοσίου, και να βάλουμε έτσι την πίεση να ξαναβγεί μία καινούργια απεργία. Η 20η Μάη μπορεί να γίνει το πρελούδιο για μία νέα απεργία μέσα στον Ιούνιο για όλα τα ανοιχτά ζητήματα».
Η Ζωή Πεντότη από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Υπουργείο. Εξακολουθεί να λειτουργεί ως στρατόπεδο για να εξυπηρετεί εφοπλιστικά συμφέροντα. Χρειάζεται όλοι να αφυπνιστούμε για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ενώ προεκλογικά ήταν κόκκινη γραμμή για τη σημερινή κυβέρνηση, ήρθε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το έχει διατηρήσει η κυβέρνηση ενώ μας έλεγε ότι θα το καταργήσει, και προτείνει την πώληση του 51% του ΟΛΠ. Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή βράζει. Το θέμα είναι να προλάβουμε. Είμαστε σε συζητήσεις με την ΟΜΥΛΕ και φορείς της περιοχής για κινητοποιήσεις. Σίγουρα θα προκηρύξουμε απεργία και θα θέλαμε η ΑΔΕΔΥ όπως αυτή τη στιγμή στηρίζει τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ίδιο να κάνει και για τα Λιμάνια».
Κλιμάκωση από την ΑΔΕΔΥ ζήτησε και ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας τέως Υπ.Αν. και νυν Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. «Η απεργία στα νοσοκομεία στις 20 Μάη είναι κομβικό ζήτημα. Την Πρωτομαγιά το εργατικό κίνημα βγήκε στο δρόμο και στη συνέχεια έγινε η απεργία στον ΟΛΠ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στα ΕΛΠΕ αμέσως μετά το ατύχημα, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπήκαν με τσαμπουκά μέσα στο Ραδιομέγαρο. Αυτά είναι δείγματα του πως μπορούμε να προχωρήσουμε. Η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ δεν πρέπει να είναι μόνο για την Υγεία, αλλά να έχει έναν προειδοποιητικό χαρακτήρα για όλο το δημόσιο, με προοπτική να βγει πολύ άμεσα στις αρχές του Ιούνη μία δεύτερη 24ωρη».