Εργατικό κίνημα
ΕΡΤ: Με τον Π. Πομόνη ΝΑΙ - Με τον Λ. Ταγματάρχη ΟΧΙ

Ο Πέτρος Πομόνης σε προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζόμενων της ΕΡΤ

Προκλητική και ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η αστυνομική εισβολή στην ΕΡΑ Ζακύνθου και η προσαγωγή του αγωνιστή εργαζόμενου της ΕΡΤ και συντρόφου, Πέτρου Πομόνη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14/5. 
 
Το επεισόδιο έχει να κάνει με μήνυση του Δ.Σ της ΝΕΡΙΤ, το Δεκέμβριο του 2014 (και αφορά όλες τις περιφερειακές ΕΡΑ) και προωθήθηκε από το πρωτοδικείο Αθηνών στις 7/4/15. Η εισαγγελία και η αστυνομική διεύθυνση Ζακύνθου δείχνοντας “υπερβάλλοντα ζήλο”, προχώρησαν στην επέμβαση στην ΕΡΑ Ζακύνθου. 
 
Η μήνυση αφορά “την κατάληψη δημόσιας περιουσίας από άγνωστα στοιχεία που προκαλούν φθορές”. “Μου ζητήθηκε να τους ακολουθήσω στο τμήμα και να δώσω κατάθεση. Από τη μεριά μου δήλωσα ότι το 'άγνωστο στοιχείο' που λένε, είμαστε οι εργαζόμενοι που αγωνιζόμαστε επί 23 μήνες στην ΕΡΑ, δεν υπάρχει η παραμικρή φθορά, θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί κι αν θέλουν να έρθουν να μας συλλάβουν ” μας είπε ο Πέτρος Πομόνης, λίγο μετά την προσαγωγή του.  
 
Το γεγονός ξεσήκωσε μεγάλη κατακραυγή, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να μιλάνε για “λάθος”. Ωστόσο δίκαια δημιουργείται η καχυποψία στους κόλπους των αγωνιζομένων, αν το συγκεκριμένο “λάθος” συσχετιστεί με την επιτηδευμένη ασάφεια του νομοσχεδίου της ΕΡΤ, σχετικά με την λειτουργία (ή μη) του συνόλου των περιφερειακών σταθμών και με την επιλογή Ταγματάρχη ως διευθύνων σύμβουλο. Πρόσωπο που σε αντίστοιχη θέση στο παρελθόν είχε υποστηρίξει την συρρίκνωση της ΕΡΤ. 
 
“Το θεωρούμενο ως "λήξαν" περιστατικό με την απόπειρα εκκένωσης της ΕΡΑ Ζακύνθου και την ετεροχρονισμένη προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα μας δεν μας εφησυχάζει, τουναντίον, μας υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η μάχη για την επαναλειτουργία όλων των δομών της ΕΡΤ, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των δομών αυτών μετά την 'επόμενη ημέρα', είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ” λένε μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 με ομόφωνο ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης.
 
Σε ακόμα πιο σκληρό ύφος η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει: “Η ετεροχρονισμένη εντολή έχει να κάνει άραγε με τα αντανακλαστικά της αστυνομίας ή με εντολή του αρμόδιου υπουργείου ώστε ο εκλεκτός Ταγματάρχης με τους λοχίες του να βρει εύκολο πεδίο για την μη επαναλειτουργία τους, όπως διαφαίνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γρήγορα ξέχασε τις υποσχέσεις της και τις προγραμματικές δηλώσεις της και τη στήριξη αυτού του μοναδικού αγώνα στα παγκόσμια χρονικά. [...] Κύριοι της Κυβέρνησης δεν είναι στραβός ο γιαλός. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ ξέρουν από αγώνες, γεγονός που γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά και δεν θα σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούν τα οράματα αυτού του αγώνα και των εργαζόμενων της ΕΡΤ όπως και της κοινωνίας που στάθηκε αλληλέγγυα".
 
Πρόκληση για κάθε εργαζόμενο χαρακτηρίζει την επέμβαση η “Εργατική Αλληλεγγύη εργαζομένων ΕΡΤ”. “Είναι πρόκληση για κάθε εργαζόμενο το γεγονός ότι η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ αντί να παγώσει όλες τις πρακτικές της ενάντια στους αγωνιζόμενους της ΕΡΤ, συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι τις τελευταίες στιγμές της, να δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο. Όσοι φαντάζονται ότι με τέτοιες πρακτικές θα εξασφαλίσουν την συρρίκνωση της ΕΡΤ στερώντας από το σώμα της περιφερειακούς σταθμούς, τους προειδοποιούμε ότι θα διαψευστούν. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που με τον αγώνα των 23 μηνών κέρδισαν πίσω τις δουλειές τους, είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να υλοποιηθούν τέτοια σχέδια. Παρόλο που ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αφήνει όλα τα περιθώρια στους Μάηδες(σ.σ. πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ) του χθες και στους Ταγματάρχες του σήμερα, να ονειρεύονται μια "μικρή και ελεγχόμενη" ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι θα επιβάλλουν την ΕΡΤ που οραματιστήκαμε και έχει ανάγκη η κοινωνία”.
 
Συνενοχή
 
Ως “οργανωμένη, μεθοδική και με συγκεκριμένη στόχευση” χαρακτηρίζει την ενέργεια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Κάθε κωλυσιεργία στην αποκάλυψη των «πρωταγωνιστών» της πρόκλησης δείχνει συνενοχή και ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι οι επιλογές του (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) στοχεύουν στη συρρίκνωση της ΕΡΤ, όπως το παλιό σχέδιο Μόσιαλου”. Εκτιμά δε, ότι καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή “να διοριστεί πριν λίγες ημέρες διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ, ο Ταγματάρχης, εκ των πλειοδοτούντων στις μοσιαλικές περικοπές – συρρικνώσεις την εποχή που αυτές είχαν ανακοινωθεί. Στα σχέδια εκείνης της εποχής ήταν και η ΕΡΑ Ζακύνθου μεταξύ των στόχων της μνημονιακής κυβέρνησης”. 
 
Όπου Μόσιαλος σημειώστε πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του ΓΑΠ, το 2011, με διατυπωμένο σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ, με τον Λ.Ταγματάρχη διευθύνων σύμβουλο και τότε, της ΕΡΤ. 
 
Σε κοινό μήκος κύματος η ΕΣΗΕΠΗΝ (συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και Ιόνιο) τονίζει ότι “το «ατύχημα» αυτό θα ήταν ένα ακόμα κωμικό επεισόδιο, αν δεν επεσήμανε τον κίνδυνο ότι, σχέδια που είχαν εξυφάνει συγκεκριμένοι κύκλοι στο παρελθόν – και προέβλεπαν ακόμη και την βίαιη απομάκρυνση των εργαζομένων της ΕΡΤ - μπορούν να ισχύουν και στον παρόντα χρόνο. Η κυβέρνηση δια των ελεγκτικών της μηχανισμών οφείλει να διαπιστώσει ποιοί επιχείρησαν χρησιμοποιώντας τις δομές του κράτους, να διασύρουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ- ΕΡΑ και στη συνέχεια να τους αποκαλύψει στο πανελλήνιο”. 
 
Οι αντιδράσεις δεν έλειψαν και σε κυβερνητικό επίπεδο, με τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υφυπουργό αθλητισμού Σ.Κοντονή να δηλώνει ότι “Η απαράδεκτη διαδικασία 'σύλληψης' του εργαζομένου, Π. Πομόνη, σήμερα το πρωί στην Ζάκυνθο από αστυνομικές δυνάμεις με την κατηγορία 'κατάληψης δημόσιας περιουσίας' προκαλεί το κοινό αίσθημα”, ενώ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται για “τους σκοπούς μιας τέτοιας εισαγγελικής ενέργειας “ από τη στιγμή “που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη των εργαζομένων της. Ιδίως μάλιστα εφόσον ο χώρος ανήκει στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και ο δημοσιογράφος είναι πλέον εργαζόμενος της”. Παρ'όλα αυτά, για “άναρθρες κραυγές”, μίλησε ο υπουργός Ν.Παππάς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφερόμενος σε όσους ασκούν κριτική και κατά κύριο λόγο στην ΠΟΣΠΕΡΤ, χωρίς παρ'όλα αυτά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τις αστοχίες που καταλογίζονται στην κυβέρνηση για το ζήτημα της ΕΡΤ.
 
Αστοχίες που τις τελευταίες βδομάδες, αν και δεν αφορούν μόνο αυτό, συμπυκνώνονται στο ζήτημα του νέου διευθύνοντος συμβούλου. 
 
Τη Δευτέρα 18/5, ο Τσίπρας συνάντησε στο Μαξίμου, τον προοριζόμενο για νέο πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή και τον προοριζόμενο για διευθύνων σύμβουλο, Λάμπη Ταγματάρχη. Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε εξωθεσμική κι εκβιαστική, καθώς η έγκριση του νέου Δ.Σ εκκρεμεί να περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα νέες ενστάσεις από τη μεριά των εργαζομένων ξεσήκωσε η ανακοίνωση Τσίπρα, στα πλαίσια της συνάντησης, για επαναλειτουργία της ΕΡΤ στις 25/5, χωρίς ακόμα να έχει επιστρέψει στη δουλειά του, ούτε ένας από τους επί 23 μήνες αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Για “ξέπλυμα της ΝΕΡΙΤ” που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα και για μετάβαση από το “μαύρο” στο “γκρίζο” μιλάνε εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι δικαίωση του αγώνα δεν αποτελεί μια απλή αλλαγή στα λογότυπα, από τη στιγμή που αυτή δεν συνοδεύεται από τους ανθρώπους της ΕΡΤ και τις κατακτήσεις του αγώνα τους.
 
• Συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, την Τετάρτη 20/5, στις 6μμ, στο ΕΡΤopen, απέναντι από το Ραδιομέγαρο, όπου αναμένεται να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.
 
Η εμφάνιση ενός αστυνομικού στην ΕΡΑ Ζακύνθου και η προσαγωγή μου στο αστυνομικό τμήμα, την περασμένη Πέμπτη 14 Μαΐου, εκτελώντας μια εισαγγελική εντολή, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της προσπάθειας που πηγάζει από τον πολύμηνο αγώνα των αγωνιζόμενων εργαζόμενων και αλληλέγγυων για μια ανοικτή ΕΡΤ, ενώ, παράλληλα, δημιούργησε ερωτήματα τα οποία δεν επιδέχονται απλοϊκές απαντήσεις. 
 
Από τη μια πλευρά, το συγκεκριμένο επεισόδιο ακύρωνε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά μέλους του Δ.Σ. της καταργημένης ΝΕΡΙΤ και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε ως προβοκάτσια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο επεισόδιο ενίσχυσε τη διάχυτη αίσθηση του ημιτελούς και ανικανοποίητου που χαρακτηρίζει τους χειρισμούς σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, από την κυβέρνηση της αριστεράς. 
 
Αναφορικά με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η κυβερνητική πολιτική περί μη ρεβανσισμού έχει ως αποτέλεσμα η ΝΕΡΙΤ να καταργηθεί τυπικά, αλλά οι μηχανισμοί και τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν να παραμένουν ανέπαφα, ενώ η επαναφορά στελεχών στη διοίκηση της νέας ΕΡΤ που ήταν εμπνευστές για τον περιορισμό και τη συρρίκνωσή της κατά το παρελθόν, δικαιολογημένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μέγιστη πρόκληση για τους απολυμένους εργαζομένους και αλληλέγγυους που αγωνίστηκαν 23 μήνες για μια «ΕΡΤ ανοικτή -ελεύθερη φωνή κάθε αγωνιστή» και την κοινωνία που υπερασπίσθηκε αυτήν την προοπτική. 
Επειδή το τυχαίο και το μεμονωμένο περιστατικό αποτελούν συχνά γνωστή δικαιολογία, ιδίως για τους κυβερνώντες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα που θα ακρωτηριάζει τις δομές της ΕΡΤ (περιφερειακούς σταθμούς κ.α.) που υπερασπιστήκαμε με αγώνες και θυσίες. Η πρώτη βολή στην ΕΡΑ Ζακύνθου δεν πέτυχε το στόχο της.
Πέτρος Πομόνης, εργαζόμενος ΕΡΑ Ζακύνθου, 
μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΠΗΤ