Αντιρατσιστικό κίνημα
Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά
20 Απρίλη, διαδήλωση στον Κορυδαλλό την πρώτη μέρα της δίκης των νεοναζί
Προς διαβούλευση αναρτήθηκε την περασμένη βδομάδα το νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» που κατά κύριο λόγο αφορά στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών.
Το νομοσχέδιο προκαλεί αντιδράσεις στη ΝΔ και όλη τη δεξιά πολυκατοικία που χαρακτηρίζουν τις διατάξεις του “ανοιχτή πρόσκληση προς τους μετανάστες”. Είναι οι ίδιοι που είχαν πρωτοστατήσει για να παγώσει, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος Ραγκούση του 2010 που έδινε με το σταγονόμετρο δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. Εκείνος ο νόμος εισήγαγε δύο τρόπους απόκτησης ιθαγένειας. Ο πρώτος, που αφορούσε στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, προέβλεπε τη νόμιμη διαμονή των δύο γονέων επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη πριν τη γέννησή τους. Ο δεύτερος, που αφορούσε στα παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ, προέβλεπε την επιτυχημένη παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου.
Όπως μπορούσε ο καθένας να καταλάβει, ο νόμος πετούσε απέξω χιλιάδες παιδιά των οποίων οι γονείς έχαναν για παράδειγμα μέσα στην κρίση τις δουλειές τους και άρα τη δυνατότητα απόκτησης εγγράφων νόμιμης διαμονής στη χώρα και μάλιστα συνεχόμενης (με τους ισχύοντες ρατσιστικούς νόμους, η νόμιμη διαμονή προϋποθέτει για το μετανάστη δουλειά και ένσημα). Παρόλα αυτά, για το δεξιό και ακροδεξιό χώρο, ακόμα και το παραπάνω παράθυρο για κάποιες λίγες χιλιάδες παιδιά, έπρεπε να κλείσει. Ο νόμος πάγωσε ύστερα από αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές μια σειρά διατάξεις του.
Δυστυχώς το νέο σχέδιο νόμου είναι προσαρμοσμένο στις αποφάσεις του ΣτΕ, κάνοντας αυστηρότερες, ακόμα και από το νόμο Ραγκούση, τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ιθαγένειας.
Προϋποθέσεις
Με τις νέες διατάξεις, για τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, απαραίτητος όρος για να πάρουν την ιθαγένεια θα είναι πλέον, μαζί με τη νόμιμη διαμονή του ενός γονέα για πέντε χρόνια πριν τη γέννησή τους, και η εγγραφή τους στην Α' τάξη Δημοτικού και η συνέχιση παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Ενώ για τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ, απαραίτητος όρος για την ιθαγένεια είναι είτε η επιτυχημένη παρακολούθηση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή των έξι τάξεων του γυμνασίου-λυκείου είτε η κατοχή πτυχίου ΤΕΙ ή ΑΕΙ με απαραίτητο όμως και το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου. Πολλές από αυτές τις αυστηρότερες διατάξεις που υιοθετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονταν σε σχέδιο νόμου που ετοίμαζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Γιατί χρειάζονται τόσες προϋποθέσεις; Υπάρχουν πολλά παιδιά από φτωχές οικογένειες που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση σε μικρή ηλικία. Μήπως θα τους αφαιρέσουμε την ιθαγένεια; Γιατί τα παιδιά των μεταναστών που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες και από τις φτωχές ντόπιες οικογένειες πρέπει να ξεπεράσουν τέτοιους φραγμούς για να πάρουν ιθαγένεια; Ή μήπως έχει αρχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι θα γίνουμε «έθνος αρίστων» αν περνάμε από τέτοια κόσκινα τα παιδιά των μεταναστών;
Η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μεγάλο αντιρατσιστικό κίνημα των τελευταίων χρόνων που πάλευε σκληρά και ανέβαζε ψηλά στην πολιτική ατζέντα το αίτημα για “Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά”. Τελικά όμως και σε αυτόν τον τομέα ψάχνει ένα συμβιβασμό. Το αντιρατσιστικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει στο δρόμο για τη δικαίωση των αιτημάτων του, για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.