Ιδέες
Μαρξισμός στο Βερολίνο

Το ετήσιο φεστιβάλ της οργάνωσης Marx 21, αφιερωμένο στο Μαρξισμό, υπό τον τίτλο “Marx is Muss 2105”, πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Μάη στο Βερολίνο. Την εικόνα από τις εκδηλώσεις μάς έδωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ που συμμετείχε σε πάνελ για την μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.
 
“Οι συζητήσεις που οργάνωσε το Marx 21 ήταν μια ευκαιρία για να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου όπως η κρίση στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και οι εναλλακτικές. Η κουβέντα προφανώς άνοιξε γύρω από το ζήτημα της προοπτικής της αριστεράς μετά και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καθώς αναπτύσσονται προβληματισμοί διεθνώς και από κομμάτια της αριστεράς που υποστήριξαν το ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβιβασμούς που ήδη έχουν γίνει και μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Και βέβαια κεντρικό ήταν το μεγάλο ερωτηματικό, αν υπάρχει εναλλακτική λύση σε ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, σε σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλισμό.
 
Ένα δεύτερο κεντρικό ζήτημα ήταν η συζήτηση σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida στη Γερμανία, της Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους. Ήταν ένα θέμα που τράβηξε ενδιαφέρον και συμμετοχή με τις εμπειρίες των Γερμανών συντρόφων από την πάλη τους ενάντια στο Pegida που κατάφεραν πραγματικά σε όλη τη χώρα να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα και να εμποδίσουν την ανάπτυξή του. Και μάλιστα τόσο ισχυρό που παίρνει πρωτοβουλίες προληπτικά θα λέγαμε και συνδέεται με τα κινήματα στις γειτονιές, ενώ προσπαθεί να συνδεθεί και με την πάλη ενάντια στη λιτότητα.
 
Εκεί είχαμε και τη δική μας παρέμβαση με την εμπειρία της ΚΕΕΡΦΑ, να μην έχεις δηλαδή υποτιμήσει την άνοδο του φασισμού, να έχεις έγκαιρα κινητοποιηθεί με τις κοινότητες και τον κόσμο της αριστεράς και να έχεις οδηγήσει σε κρίση το ναζιστικό κόμμα με τη δίκη των μελών των ταγμάτων εφόδου και των ηγετών του. Να έχεις επίσης συνδέσει το αντιφασιστικό κίνημα με την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία και να βάζεις το ζήτημα του διεθνούς συντονισμού του κινήματος. Στη συζήτηση αυτή την οποία παρακολούθησαν 150 με 200 άτομα είχαν παρέμβαση και Έλληνες μετανάστες, νεολαία κατά κύριο λόγο, που βοήθησαν ιδιαίτερα. Συνολικά στο φεστιβάλ συμμετείχαν πάνω από 800 άτομα”.