Αντιρατσιστικό κίνημα
Ένωση Αφρικανών Γυναικών: Φτιάξτε σωστά το νόμο για την ιθαγένεια
Εμείς, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, περιμέναμε να έρθει ένας νόμος που να δίνει ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Αυτός ο νόμος όμως που έφτιαξε η κυβέρνηση βάζει ως προϋπόθεση την 9χρονη φοίτηση στο σχολείο, ενώ με τον προηγούμενο νόμο Ραγκούση ήταν 6 χρόνια. Και επίσης βάζει σαν προϋπόθεση τη νομιμότητα των γονιών. Δηλαδή μία οικογένεια που δεν έχει χαρτιά δεν μπορεί να φέρει ένα παιδί στον κόσμο.
Ο νόμος συνδέει την ιθαγένεια με την εννιάχρονη φοίτηση ή με την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Και όμως ένα παιδί χωρίς ιθαγένεια δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά. Συνεχώς συναντάει εμπόδια στη ζωή του. Εμείς θέλουμε την ελληνική ιθαγένεια για να μπορεί να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για να πάει στο σχολείο, να σπουδάσει και να φτάσει στο πανεπιστήμιο.
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να μην συνδέεται η ιθαγένεια των παιδιών με τη νομιμότητα των γονιών. Οι γονείς μπορεί να προέρχονται από άλλες χώρες, να έχουν άλλη ιθαγένεια, τα παιδιά όμως έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν μεγαλώσει εδώ και πρέπει να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς εμπόδια.
Πολλοί γονείς λόγω κρίσης έχουν χάσει την άδεια παραμονής, γιατί υπάρχει μεγάλη ανεργία όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά για όλους. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος γιατί το παιδί πρέπει να παίρνει αυτομάτως την ιθαγένεια. Για να μπορεί πιο εύκολα να πάει στον σχολείο και να προχωρήσει στη ζωή του. Πρώτα απ’ όλα οι γονείς χωρίς άδεια παραμονής και χωρίς δουλειά, δεν μπορούν να φροντίζουν για την πρόοδο των παιδιών τους. Ένας γονιός χωρίς χαρτιά δεν μπορεί να πάει ούτε στη συνέλευση του συλλόγου γονέων στο σχολείο, δεν μπορεί να ασχοληθεί με την πρόοδο του παιδιού του. Γι’ αυτό εκτός από ιθαγένεια ζητάμε και νομιμοποίηση για τους γονείς. Αυτό είναι το κλειδί. Το κράτος δεν έχει δώσει άδεια παραμονής σε ανθρώπους που ζούνε 30 χρόνια εδώ πέρα και τώρα βάζει τη νομιμότητα σαν προϋπόθεση για να πάρουν τα παιδιά τους ιθαγένεια.
Αόρατα παιδιά
Θα είναι μεγάλο κρίμα αν γίνει αυτό. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που είναι αόρατα. Υπάρχουν δύο επιλογές. Ή θα πρέπει να ανοίξουν στα παιδιά μας την πόρτα για να προχωρήσουν τη ζωή τους ή να ανοίξουν μία φυλακή για να τα βάλουν μέσα. Είναι άδικο τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που είναι «παράνομοι», χωρίς να φταίνε σε κάτι, να υποφέρουν τόσο πολύ στη ζωή τους. Γιατί ούτε στη χώρα καταγωγής των γονιών τους μπορούν να πάνε, που ούτε καν ξέρουν τη γλώσσα, ούτε να ζήσουν εδώ νόμιμα μπορούνε.
Εμείς ζητάμε καθαρά, ένα νόμο που να δίνει ευκαιρία στα παιδιά, για να μπορούν να προοδεύουν και οι γονείς να μπορούν να τα φροντίζουν όπως πρέπει. Άρα ζητάμε ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις και νομιμοποίηση για τους γονείς. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για μας και αυτός ο νόμος θα φτάσει να είναι χειρότερος από τον προηγούμενο που είχε προϋπόθεση 6 χρόνια φοίτησης ενώ αυτός έχει 9 χρόνια. Αν εφαρμοστεί έτσι όπως είναι θα μείνουν πάρα πολλά παιδιά χωρίς ιθαγένεια. Αν δεν μπορούν αυτά τα παιδιά να ζουν νόμιμα εδώ σε αυτή τη χώρα, τότε τι κοινωνία θα έχουμε; Η κάθε κυβέρνηση έρχεται και φεύγει και τα παιδιά μας είναι στον αέρα. Εμείς απαιτούμε να ξεκαθαρίσει τώρα το καθεστώς. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να θεωρούνται «παράνομα» και να φτάσουν να ζούνε σε γκέτο.
Εμείς, η Ενωση Αφρικανών Γυναικών, ήμασταν οι πρώτες που ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα. Από το 2005 ακόμα ξεκινήσαμε την καμπάνια «Όχι στο ρατσισμό από κούνια» και θα τον πάμε μέχρι τέλος για να δικαιωθούν τα παιδιά μας.
Έμπνευση
Εμείς δεν θα σταματήσουμε. Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν μόνες μας. Θεωρούμε μεγάλη νίκη το γεγονός ότι καταφέραμε να δώσουμε έμπνευση στα παιδιά της δεύτερης γενιάς, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τώρα να παλεύουμε μαζί γονείς και παιδιά. Τώρα πια όλοι μαζί παίρνουμε πρωτοβουλίες και απευθυνόμαστε στην κοινωνία και σε οργανώσεις που δεν είναι μεταναστευτικές.
Με αυτή την κυβέρνηση έχουμε παλέψει μαζί και περιμέναμε να μας ανοίξει τις πόρτες, να μας δώσει ευκαιρίες. Περιμέναμε ότι αυτός ο νόμος θα ήταν διαφορετικός. Το ρούχο αυτό που μας ράψανε δεν μας κάνει. Δεν μπορούμε να το φορέσουμε. Η κυβέρνηση πρέπει να φτιάξει ένα νόμο όπως είχαμε πει όλοι μαζί. Ήμασταν μαζί στους αγώνες και τώρα μας τα αλλάζουνε. Ζητάμε από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το νόμο αυτό. Περιμέναμε τόσα χρόνια και τώρα που τον φτιάξανε ζητάμε να το κάνουν σωστά. Ο πρωθυπουργός, ο Τσίπρας έχει κατέβει στις διαδηλώσεις μας και ξέρει τα αιτήματα που έχουμε. Έχει συνοδέψει μία δικιά μας κοπέλα την Κατίντζα Σάνκο, λόγω της καμπάνιας μας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξέρει πολύ καλά τα αιτήματά μας από πρώτο χέρι και ζητάμε να τα κάνει πράξη.
Λορέτα Μακόλεϋ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών