Φοιτητικό κίνημα
Χανιά: Oι φοιτητές δεν είναι «φασίστες»

Οι φοιτητές με πανό διαδηλώνουν μέσα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ακυρώθηκε μετά από κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών η εκδήλωση που επιχείρησε να κάνει η «Πρωτοβουλία Όχι Μπαλτά στην Παιδεία» στα Χανιά την Πέμπτη 4 Ιούνη. Η «Πρωτοβουλία» που έχει πρόσφατα αλλάξει το προκλητικό όνομα της μετά την κατακραυγή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε «Πρωτοβουλία για την Παιδεία 2015» είχε κλείσει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου για να μιλήσει η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. 
 
Δεκάδες φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν με πανό στο χώρο της εκδήλωσης διαμαρτυρόμενοι για τα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφίσει και στηρίξει όσοι συμμετέχουν στην εν λόγω «Πρωτοβουλία». Oι διοργανωτές άρχισαν να βρίζουν τους φοιτητές που φώναζαν συνθήματα, ενώ στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» τους αποκάλεσε «φασίστες». Σε εκείνο το σημείο έκανε παρέμβαση ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων και δάσκαλος, Σεραφείμ Ρίζος. Εφημερίδες παρουσίασαν την κινητοποίηση ως «επίθεση» ή «επεισόδια».
 
Ο Σ. Ρίζος με δημόσια τοποθέτηση του τονίζει: «Παραβρέθηκα στην εκδήλωση ως μέλος  του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Ως Δ.Σ διακόψαμε τη συνεδρίαση συγκρότησης του νέου προεδρείου μας, προκειμένου να παραβρεθούμε στη συγκέντρωση, σκοπεύοντας να μιλήσουμε, κριτικάροντας την πρωτοβουλία και τα όσα θα έλεγε η κα Διαμαντοπούλου, αφού ξέραμε ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουμε ως Σύλλογος ψηφίσει και αποφασίσει κατά καιρούς. 
 
Ακούσαμε, όμως, μια αμετροεπή δήλωση του κου Γκαζή που αποκαλούσε τους διαδηλωτές φοιτητές «φασίστες» και τους συνέκρινε με την «Καρφίτσα» της δεκαετίας του ’60. Η ίδια μερίδα των ΜΜΕ φροντίζει να εξαφανίσει ή να υποβαθμίσει τη συγκεκριμένη προκλητικότατη δήλωση, η οποία στρεφόταν, μάλιστα, ενάντια σε ανθρώπους που έχουν δώσει μάχες ενάντια στο φασισμό όλο το τελευταίο διάστημα. Θεώρησα τη δήλωση απαράδεκτη και ως εκ τούτου αποφάσισα να παρέμβω. Ήταν τόσο το μένος αλλά και η έλλειψη πολιτικού λόγου ορισμένων επισήμων που με «έλουσαν» την ώρα εκείνη με διάφορα «κοσμητικά» επίθετα που αρνούμαι να επαναλάβω καθότι δεν ταιριάζουν σε κανένα δημόσιο πρόσωπο και προφανώς δεν αρμόζουν στο δημόσιο λόγο. Ούτε αυτά, όμως, άκουσε η ίδια μερίδα των ΜΜΕ». Βίντεο όπου φαίνονται όλα τα παραπάνω υπάρχει στον εξής σύνδεσμο. https://www.youtube.com/watch?v=9es6ZcDyuD0