Πολιτική
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Οργανώνουμε την αντίσταση
Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε προς το τυπογραφείο βρισκόταν σε συνεδρίαση η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι προτάσεις από την πλευρά του ΣΕΚ ήταν οι εξής:
Να αποφασιστεί η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της 3ης Συνδιάσκεψη που, με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΣΕ, έχει καθυστερήσει δραματικά.
Την Παρασκευή 19 Ιούνη, να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση, σαν επόμενος σταθμός μετά τις 11Ιούνη με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην υπογραφή νέας συμφωνίας και απεύθυνση σε σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσεις της Αριστεράς.
Το Σάββατο 20 Ιούνη, να οργανωθεί μονοήμερο εκδηλώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με δύο συζητήσεις: «Το εργατικό κίνημα ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια» και «Υπάρχει εναλλακτική στους εκβιασμούς και τους συμβιβασμούς; το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Την Κυριακή 21/6 να συνεδριάσει το ΠΣΟ όπου θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις για την 3η Συνδιάσκεψη και θα ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος.
Στο μεταξύ σε μια σειρά από τοπικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συνελεύσεις, με πλούσια συζήτηση πάνω στις εμπειρίες των μηνών που ακολούθησαν μετά τις εκλογές και την ανάγκη στήριξης των αγώνων και την ανάδειξη της αντικαπιταλιστικής εναλλακτικής.
Τοπικές εκδηλώσεις
«Την Τετάρτη 3/6 έγινε η εκδήλωση της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων στην πλατεία της Σπλάντζιας για το χρέος με συμμετοχή 80 αγωνιστών, κυρίως της νεολαίας αλλά και από τους χώρους δουλειάς και των κινημάτων. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Κυριακάκης, οικονομολόγος, περιφερειακός σύμβουλος με την Ανυπόταχτη Κρήτη και ο Σεραφείμ Ρίζος, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά.
Ο Γιάννης Κυριακάκης επισήμανε ότι η νέα συμφωνία είναι νέο μνημόνιο, κι ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο είναι ο δρόμος της ρήξης. Ο Σεραφείμ Ρίζος με τη σειρά του, παρατήρησε ότι ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι καίριας σημασίας για την πορεία που θα έχουν οι εξελίξεις και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσει χωρίς καμία αναβολή μέσα στον Ιούνιο στη Συνδιάσκεψη της με σκοπό να εξοπλιστούν τα μέλη της αλλά και να οργανώσει μαζί με το εργατικό κίνημα τις μάχες της επόμενης περιόδου», είπε στην ΕΑ ο Ειρηναίος Μαράκης.
Την Παρασκευή 5/6 έγινε εκδήλωση της Τ.Ε. Άνω Λιοσίων στο Μενίδι με τίτλο «Ρήξη ή Υποταγή», την οποία παρακολούθησαν 25 αγωνιστές. «Οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις κινήθηκαν στην αναζήτηση των πρωτοβουλιών που χρειάζεται να πάρει το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς την κατεύθυνση οικοδόμησης αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης καθώς και τις δυνατότητες παρέμβασης της Τ.Ε. στο μέτωπό των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα του ΟΛΠ αλλά και την ανάγκη για αντεπίθεση του εργατικού κινήματος σε χώρους όπως τα ΕΛΠΕ», σύμφωνα με την Λίλιαν Μπουρίτη.
Τη Δευτέρα 8/6 έγινε συνέλευση της Τ.Ε. Ιλίου-Πετρούπολης-Καματερού-Αγίων Αναργύρων. «Όλοι οι σύντροφοι αναφέρθηκαν στο πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά από πέντε μήνες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαν εικόνες από την παρέμβαση της τοπικής σε χώρους όπως το Gamato, την Autotech και τα ΕΛΠΕ.
Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τοπικά ζητήματα ελεύθερων χώρων που απειλούνται με ιδιωτικοποιήσεις όπως το Πάρκο Τρίτση και το Πάρκο Αγίων Αναργύρων. Όλοι σχεδόν οι σύντροφοι μίλησαν για την ανάγκη έναρξης των διαδικασιών της Συνδιάσκεψης αλλά και της ενεργοποίησης του δυναμικού της Τοπικής μας στην εξωστρεφή δράση και την ενίσχυση των αγώνων σε όλα τα επίπεδα, για να γίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η κινητήρια δύναμη των εργατών ενάντια σε νέα και παλιά Μνημόνια. Καταλήξαμε ότι τις επόμενες μέρες θα γραφτεί και θα μοιραστεί προκήρυξη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ συνδέοντάς το με τα ΕΛΠΕ αλλά και με την κινητοποίηση στην επόμενη ημέρα της δίκης της Χ.Α. στις 22/6», μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου.
Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Τ.Ε. Αγίας Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου. «Ο πρώτος ομιλητής, Γιάννης Σηφακάκης επικεντρώθηκε στο πως η εργατική τάξη μπορεί να επιβάλει τις λύσεις της με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως η 3η Συνδιάσκεψη θα έχει καθοριστική σημασία στη διαδικασία αυτη. Στη συνέχεια μίλησε ο Παναγιώτης Μαυροειδής από το ΠΣΟ, και εξήγησε πόσο κρίσιμο είναι να μην εφαρμοστεί η νέα συμφωνία. Η Μαίρη Καρασταμάτη, μέλος της δημοτικής κίνησης Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή, επικεντρώθηκε περισσότερο στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους και στην επίθεση που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Ο τελευταίος ομιλητής, Δημήτρης Τζαμουράνης από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, υποστήριξε ότι η εργατική τάξη πρέπει και μπορεί να μπλοκάρει τη νέα συμφωνία αλλά μπορεί να κάνει πράξη την ρήξη με τους καπιταλιστές.
Από τις τοποθετήσεις, ξεχώρισαν αυτή του Γαβρίλου Κασιμάτη, γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Κώστα Παπαδάκη, από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής του Αντιφασιστικού Κινήματος», μας δήλωσε ο Οδυσσέας Κατσούλης.