Γράμματα και σχόλια
Aπό τις φούσκες στις χρεοκοπίες
Την ώρα που η “ελληνική υπόθεση” εξελίσσεται με δραματικούς τόνους, η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία δεν μοιάζουν να έχουν αφήσει πίσω τους τα προβλήματα που τις ταλαιπωρούν, όλη την περασμένη οκταετία, στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων από την FED απέτρεψαν μία κατάρρευση αλλά δεν έλυσαν τα προβλήματα της αμερικάνικης οικονομίας. Η απασχόληση δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα ενώ νέες φούσκες αναδύθηκαν. Η σημαντικότερη στον τομέα της ενέργειας λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που διαρκεί έναν χρόνο και κρατάει τα επίπεδα των τιμών στο πετρέλαιο πολύ χαμηλά. Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική Total και η δημόσιων συμφερόντων βραζιλιάνικη Petrobas αντιμετωπίζουν αυξημένα ρίσκα από την ακραία διακύμανση της τιμής του πετρελαίου.
Στην Ελλάδα η ναυτιλιακή εταιρεία Metro Exploration Holding συμφερόντων Θεόδωρου Αγγελόπουλου χρεωκόπησε. Η εταιρεία επένδυσε στην αγορά δύο υπερσύγχρονων drill ships (πλοία τρυπάνια), που εξειδικεύονται στην γεώτρηση πετρελαίου από τον βυθό της θάλασσας! Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής οι μετοχές της εταιρείας πέρασαν στους δανειστές της αφού ο εφοπλιστής δεν κατάφερε να αποπληρώσει τόκους ομολόγων, με τα οποία είχε χρηματοδοτήσει την φιλόδοξη επένδυση, το συνολικό κόστος της οποίας ξεπέρασε τα 2 δις.
Ομοιότητες υπάρχουν και στην περίπτωση της εταιρείας Ocean Rig ιδιοκτησίας Γιώργου Οικονόμου, της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται στον Nasdaq, δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας της Νέας Υόρκης. Από τον Σεπτέμβρη του 2014 έως σήμερα η τιμή της μετοχής της Ocean Rig έχει βυθιστεί από τα 18 στα 6 δολάρια. Η εταιρεία του Έλληνα εφοπλιστή ακύρωσε τις παραγγελίες δύο “πλοίων τρυπανιών” συνολικού κόστους 1,3 δις δολαρίων. Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής 07/06/2015, “Η επένδυση-μαμούθ στην εξόρυξη πετρελαίου δεν πέτυχε γιατί τα γεωτρύπανα δεν εξασφάλισαν καλά συμβόλαια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόστος εξόρυξης πετρελαίου με τέτοια πλοία δικαιολογείται μόνο όταν η τιμή του πετρελαίου είναι άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι. Τα κόστη ναυπήγησης των συγκεκριμένων πλοίων φαντάζουν σήμερα υπέρογκα, αλλά τότε η τιμή του πετρελαίου είχε αγγίξει τα 140 δολάρια το βαρέλι”. Προφανώς από την αθέτηση των συμβολαίων που έχουν συνάψει οι ναυτιλιακές εταιρείες με τους πιστωτές τους θα προκύψουν νέες τραπεζικές φούσκες και νέα «κόκκινα δάνεια» που θα διογκώσουν το ιδιωτικό χρέος.
Κώστας Πολύδωρος