«Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς, είναι ανάμεσα σε εργαζόμενους και καπιταλιστές» τόνισε η Κατερίνα Θωίδου στην ομιλία της. «Μπορεί το αντιρατσιστικό κίνημα να έχει πετύχει πολλά, αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Εχουμε να παλέψουμε ενάντια την Frontex που έρχεται να αναβαθμίσει τη ρατσιστική βία, έχουμε να παλέψουμε για πραγματική νομιμοποίηση και ιθαγένεια, ενάντια στις επιθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ. Γι´ αυτό χρειαζόμαστε ένα δυνατό κίνημα που να παλέψει για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, χωρίς ρατσισμό, όπου όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να είναι πάνω από τα κέρδη».
Εξοργισμένος ήταν ο Τζαβέντ Ασλάμ με το απαράδεκτο βούλευμα που βάζει στο αρχείο την υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Το καλοκαίρι το 2005, επί Νέας Δημοκρατίας, είχαμε την απαγωγή των Πακιστανών από τις μυστικές υπηρεσίες. Ανοίξαμε αυτή τη μάχη ζητώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να υπάρξει δικαιοσύνη και γι´ αυτό βρεθήκαμε στο στόχαστρο πολλοί από εμάς. Ολοι εσείς, το ΣΕΚ, όλη η αριστερά, τα συνδικάτα ήταν δίπλα μας. Δίπλα μας ήταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα που έγιναν κυβέρνηση τα ξεχάσανε αυτά. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε να μην μπει η υπόθεση στο αρχείο. Δεν έχουμε χάσει, δεν θα σταματήσουμε αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη».
Ο Ντίαμ Μαγιορό μετέφερε την εμπειρία των αγώνων των εργατών της Αφρικής ενάντια στην καταλήστευση του ΔΝΤ: «Οι μετανάστες αφήνουν τις χώρες τους εξαιτίας της φτώχειας, του πολέμου, της κρίσης. Υπάρχει διαφθορά, φτώχεια, δικτατορίες, αυτή είναι η πολιτική του ΔΝΤ στις χώρες της Αφρικής. Στη Σενεγάλη το ΔΝΤ έφερε ιδιωτικοποιήσεις. Πουλήσανε το λιμάνι και μια εταιρία από το Ντουμπάι ελέγχει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Οι εταιρίες φέρνουν μαζί τους προσωπικό οπότε δεν υπάρχουν ούτε δουλειές. Εδώ στην Ελλάδα φτιάξαμε την Ενωση Μεταναστών Εργατών, σκοπός να μη μείνει κανένας μετανάστης μόνος του, να παλέψουμε το ρατσισμό μαζί με τα σωματεία στην Ελλάδα, γι´ αυτό κατεβήκαμε τόσοι πολλοί στην απεργία στις 24 Φλεβάρη και κάναμε παρέμβαση και στο συνέδριο του ΕΚΑ. Θα παλέψουμε μαζί ενάντια στο ΔΝΤ, τον καπιταλισμό και επόμενο ραντεβού μας είναι την επόμενη Πέμπτη στην πανεργατική».
Απεργίες
Ο Πέτρος Κωσταντίνου έκανε έναν απολογισμό της δράσης της Κίνησης εδώ και ένα χρόνο από τις διαδηλώσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2009, όταν η ΝΔ έπαιζε το ρατσιστικό χαρτί ανοίγοντας το δρόμο στο ΛΑΟΣ και τους φασίστες, μέχρι τη μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη στα σχολεία και τη μαζική συμμετοχή των μεταναστών στις τελευταίες πανεργατικές απεργίες. «Η επίθεση του ΔΝΤ βάζει στο στόχαστρο και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μετανάστες από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές και τόσες άλλες χώρες. Η μάχη ενάντια στις απολύσεις και την εργασιακή ανασφάλεια, για αυξήσεις στο μισθό είναι κοινή» τόνισε.
Πολλοί μετανάστες πήραν το λόγο από τα κάτω: «Για να παλέψουμε το ρατσισμό χρειάζεται γνώση, τρόπος -καλοσύνη, ανθρωπιά - και πείρα. Στέλνω τα χαιρετίσματά μου σε όσους παλεύουν το ρατσισμό, θα είμαι ένας από αυτούς που θα παλέψουν μαζί τους» είπε ο Κεζίμ, καθηγητής από την Αλβανία που ζει στην Ελλάδα από το 1994. Κι άλλοι μετανάστες από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο μίλησαν για το ΔΝΤ περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα την κατάσταση: «Στη Σενεγάλη ιδιωτικοποίησαν το νερό και το ηλεκτρικό και την προηγούμενη βδομάδα η μητέρα μου μετέφερε ότι για μια εβδομάδα δεν είχαν ρεύμα».
«Μιλάμε τώρα για κρίση στην Ελλάδα, στη Νιγηρία, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κρίση έχουμε, εμείς μείναμε οι πιο φτωχοί στον κόσμο και το ΔΝΤ έχει αγοράσει όλη την ήπειρο. Αυτήν την περίοδο θα πρέπει να παλέψουμε ακόμα πιο πολύ για να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα.» τόνισε η Λορέτα Μακόλεϊ από την Ενωση Αφρικανών Γυναικών. Ακόμα, μέλη της Κίνησης ενάντια στο ρατσισμό μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στα Χανιά και στους Αμπελόκηπους, την αντιρατσιστική μέρα δράσης στα σχολεία.
Ο Θανάσης Διαβολάκης, εκπαιδευτικός από το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ κέρδισε θερμό χειροκρότημα όταν τόνισε ότι «η δημιουργία της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή όταν πέρσι έμπαινε στην ημερήσια διάταξη η ρατσιστική αντζέντα ήταν ένα βήμα για να υπερασπίσουμε την ενότητα των εργατών ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή, έθνος» προσθέτοντας ότι: «Μετά το σκίσιμο του Κορανιού, όταν άλλοι έλεγαν ότι δεν είναι καιρός για διαδηλώσεις, δεν θα φανταζόμουν ότι θα συμμετείχα ποτέ σε διαδήλωση που θα φώναζε Αλλάχ Ακμπάρ, αλλά διαδήλωσα και πολύ καλά έκανα και πολύ καλά έκανε η αντικαπιταλιστική αριστέρα».