Εργατικό κίνημα
Οι δάσκαλοι στην πρώτη γραμμή

Οι αναπληρωτές δάσκαλοι παρεμβαίνουν στο συνέδριο της ΔΟΕ, 21/6

Σε εξέλιξη ήταν το συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας την Τρίτη 23 Ιούνη. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 24 Ιούνη, με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς υπάρχει μεγάλη αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των αριστερών παρατάξεων. 
 
Ο Σεραφείμ Ρίζος, σύνεδρος από τα Χανιά, μίλησε στην ΕΑ για τη συγκυρία στην οποία γίνεται το συνέδριο, αλλά και για την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουν οι αποφάσεις του.  
 
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο συνέδριο, η 84η Γενική Συνέλευση, είναι η πρώτη φορά μετά από τη δεκαετία του ’30 που οι δεξιές δυνάμεις δεν έχουν την πλειοψηφία. Είναι ιστορικό από την άποψη των συσχετισμών. Υπάρχει αλλαγή συσχετισμών μέσα στον κόσμο της εκπαίδευσης, έχει κάνει σαφέστατα τη στροφή ο κόσμος προς την αριστερά. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Παρεμβάσεις αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη στον κλάδο, με ελάχιστους συνέδρους λιγότερους από την ΔΑΚΕ.
 
Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι οι ευθύνες πάνω στην αριστερά είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν έχουμε πια το ρόλο της αντιπολίτευσης που στέκεται κριτικά απέναντι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε ουσιαστικά τον κλάδο σε κατακτήσεις και νίκες. H περίοδος που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έχουμε μια κυβέρνηση απέναντι μας που δηλώνει αριστερή, αλλά η πολιτική η οποία ακολουθεί είναι ο ένας συμβιβασμός μετά τον άλλο απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών και της άρχουσας τάξης. Αυτό έχει και την αντανάκλασή του στην εκπαίδευση.
 
Την επόμενη σχολική χρονιά οι ελλείψεις θα είναι κραυγαλέες και σε ό,τι αφορά το προσωπικό και ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη συνολικότερη λειτουργία των σχολείων. Από την άλλη πλευρά, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία,  που προωθεί η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή στην ουσία «ξεπαγώνει» την αξιολόγηση, θα την έχουμε ξανά απέναντι μας από τη νέα χρονιά. 
 
Από την άλλη πλευρά, η άνοδος της αριστεράς μέσα στον κλάδο δεν είναι μία απλή εκλογική άνοδος. Αντικατοπτρίζει τις μάχες, την ωριμότητα, τη ριζοσπαστικοποίηση που αναδείχτηκε μέσα από τους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και πάνω από όλα την εμπειρία. Στηριγμένη σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του κόσμου, η αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει έτσι ώστε αυτές οι νέες επιθέσεις να αποκρουστούν και να ανοίξει ο δρόμος για νέες κατακτήσεις.
 
Σε αυτό το δίλημμα έχει να ανταποκριθεί το συνέδριο. Στο αν θα μπορέσει να προσανατολίσει τον κλάδο στις νέες μάχες, οι οποίες έρχονται. Οι αποφάσεις του συνεδρίου χρειάζεται να είναι σε κατεύθυνση σύγκρουσης. Έχουμε το καλοκαίρι, που για την εκπαίδευση είναι «νεκρός χρόνος» συνδικαλιστικά, παρόλα αυτά σε περίπτωση νέας συμφωνίας, είτε με τη μορφή των 47 σελίδων της κυβέρνησης είτε με τη μορφή των απαντήσεων της τρόικας, θα χρειαστεί να υπάρχει απεργία όπως έχει ανακοινώσει και η ΑΔΕΔΥ. 
 
Η ΔΟΕ θα πρέπει να είναι σε αυτό το μέτωπο και από την άλλη θα πρέπει τον Σεπτέμβρη να υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση. Από το Σύλλογο μας στα Χανιά έχουμε προτείνει τη μορφή της 24ωρης ή της 48ωρης απεργίας για να μπορέσει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το συνδικαλιστικό κίνημα στην εκπαίδευση».
 
 

Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί

Παρέμβαση την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΔΟΕ έκαναν οι αναπληρωτές δάσκαλοι, προβάλλοντας τα αιτήματα τους και ζητώντας συμπαράσταση από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. 
 
Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, σύνεδρος από την Ξάνθη, μας μίλησε για την παρέμβαση και συνολικότερα την κατάσταση που βιώνουν οι αναπληρωτές δάσκαλοι. «Ουσιαστικά, διακόψαμε το συνέδριο για να μπορέσουμε να προβάλλουμε και τα αιτήματα μας αλλά και το ζήτημα της αναπλήρωσης συνολικότερα και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχουν πλέον γίνει καθεστώς και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Δουλεύουν κάποιοι συνάδελφοι από τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη μέχρι τον Απρίλη, άλλοι δουλεύουν και πληρώνονται μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες. Στην ειδική αγωγή, το ειδικό βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται μέσα από τα κοινωνικά προγράμματα που υπάρχουν μέσα από τον ΟΑΕΔ. Προσλαμβάνονται με αυτό το καθεστώς και ουσιαστικά κάνουν κανονικό ωράριο ως δάσκαλοι, ενώ η σύμβασή τους είναι για να κάνουν τρεις - τέσσερις ώρες και ο μισθός είναι 400 με 500 ευρώ. Μιλάμε για μια κατάσταση πολύ δύσκολη και για μεγάλη εκμετάλλευση. Όλο αυτό μπορεί να λυθεί με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς συνολικά στην εκπαίδευση. 
 
Να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός έχουν έρθει από την εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Τα ΕΣΠΑ είναι ο Δούρειος Ίππος για τη διάλυση της μονιμότητας, για τη διάλυση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για τη διάλυση του ενιαίου και δωδεκάχρονου σχολείου. Όλα αυτά τα ζητήματα λύνονται μόνο με απεργία από τον Σεπτέμβρη. Θέση μας πρέπει να είναι να μην ανοίξει το σχολείο εάν δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι στις θέσεις τους. Μόνο έτσι θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση «Διαγράψτε το χρέος και όχι τα σχολεία και τις δουλειές μας».