Πρωτοβουλία συμπαράστασης

Το κάλεσμα για τη σύσκεψη είχε κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) με στόχο τη συντονισμένη δράση για την ανατροπή της επίθεσης. Ανταποκρίθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από όλες τις συγκοινωνίες και δεκάδες χώρους όπως την ΕΡΤ, την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τη ΔΕΗ, το νοσοκομείο Αγία Ολγα, το ΔΟΛ, ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς και αντιπροσωπείες  από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων (ΕΠΑΣΣ) και από τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Ανταπόκριση

Ο αγώνας των ΜΜΜ ενάντια στο μνημόνιο δεν αφήνει κανένα εργαζόμενο ή νεολαίο ασυγκίνητο. Ολοι καταλαβαίνουν ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες έχουν τη δύναμη, παραλύοντας την Αττική, να ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής του μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας. Η συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των Μέσων αυξανόταν όλο αυτό το διάστημα μέρα με τη μέρα. Η ανταπόκριση που συναντούσε σε εργατικούς χώρους και γειτονιές η καμπάνια της ΕΠΑΣΣ με σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τις Δημόσιες Συγκοινωνίες”, το επιβεβαίωνε καθημερινά.

Η πρωτοβουλία του ΣΕΛΜΑ για τη σύσκεψη και τη δημιουργία πλατιάς επιτροπής υπεράσπισης των ΜΜΜ αναβαθμίζει την προσπάθεια οι συγκοινωνίες να μπουν στο κέντρο της μάχης ενάντια στα μέτρα και να παρασύρουν στο πλευρό τους μεγάλα και μικρά συνδικάτα, ανοίγοντας παράλληλα την προοπτική για απεργίες διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Οπως είπε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΕ, Αντώνης Σταματόπουλος: “Μας κατηγορούν κάποιοι συνδικαλιστές ότι έχουμε βγει στα κάγκελα και φωνάζουμε για απεργία διαρκείας για λόγους εντυπωσιασμού. Απαντώ στους συνδικαλισταράδες πως η κυβέρνηση ξεκίνησε την επίθεση στο ΜΕΤΡΟ από τον περασμένο Ιούνιο με απολύσεις και περικοπές. Ηταν καθήκον μας να υπερασπιστούμε τον εργαζόμενο και γι' αυτό το λόγο ξεκινήσαμε 24ωρες απεργίες, καταλήψεις στο κτίριο της Διοίκησης, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία αλλά και άκαρπο διάλογο μαζί τους. Για μας, τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και θεωρούμε αναγκαίο τώρα να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας μέσα από συλλογικές αποφάσεις”.

Στο τέλος της συζήτησης, ορίστηκε η δεύτερη σύσκεψη της πρωτοβουλίας να γίνει την Τρίτη 4/1 στο ίδιο μέρος με αντικείμενο τη διοργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου συμπαράστασης στις αστικές συγκοινωνίες στις 12 Γενάρη.