Εργατικό κίνημα
Σύσσωμη η βάση της ΑΔΕΔΥ για απεργιακό ξεσηκωμό

Η σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στις 13 Ιούλη αποφασίζει απεργία ενάντια στο νέο μνημόνιο.

Σε απεργία ενάντια στο νέο Μνημόνιο καλεί η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 15 Ιούλη με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, ενώ το απόγευμα θα υπάρχει νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ώρα της ψηφοφορίας του νέου Μνημονίου. 
 
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνομοσπονδίας για περαιτέρω κλιμάκωση. Ήδη, υπάρχει η πρόταση για 48ωρη απεργία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τις μέρες που θα κατατεθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου στη Βουλή.  
 
Οι παραπάνω αποφάσεις βγήκαν μετά από τη μαζική και οργισμένη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων, που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 13 Ιούλη στο ξενοδοχείο Τιτάνια. 
 
Μετά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις των παρατάξεων, όπου αναφέρθηκε ότι η ΑΔΕΔΥ σε προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία εάν υπάρξει κατάθεση μνημονιακής Συμφωνίας στη Βουλή, ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις. 
 
Ο Χρίστος Αργύρης από το σωματείο εργαζόμενων του νοσοκομείου Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει να «υπάρξει 24ωρη την μέρα κατάθεσης του Μνημονίου και στη συνέχεια απεργιακή κλιμάκωση με 48ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνουν έκτακτες συνελεύσεις και καταλήψεις ταμείων στα νοσοκομεία, να αξιοποιήσει η εργατική τάξη το καλύτερό της όπλο: την απεργία».
 
«Το 61% ψήφισε ΟΧΙ, σίγουρα ΟΧΙ στα παλιά και στα νέα Μνημόνια παρ’ όλη αυτή την τρομοκρατία. Ο λαός είναι ήδη στους δρόμους, δεν περιμένει. Είχαμε δάκρυα οργής από τους συναδέλφους σήμερα. Στο διάολο να πάνε ΔΝΤ-ΕΕ και ευρώ και όσοι τα στηρίζουν» είπε η Ειρήνη Δαφέρμου από το κεντρικό συντονιστικό της Ομοσπονδίας των διοικητικών στα Πανεπιστήμια. 
 
Αξιοπιστία
 
Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε ότι χρειάζεται να μιλήσουν οι συνδικαλιστές με όλους τους συναδέλφους τους και θύμισε ότι η Ομοσπονδία έβγαλε απόφαση για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Ο Παύλος Αντωνόπουλος, εκπαιδευτικός από τις Παρεμβάσεις είπε ότι «μπορεί η ΑΔΕΔΥ να παίξει ρόλο. Δεν έχει χάσει όλη την αξιοπιστία της όπως η ΓΣΕΕ που πήγε με το Ναι στο δημοψήφισμα». 
 
Ο Δημήτρης Μαργιόλης από τον Α’ Σύλλογο Δασκάλων είπε ότι πρέπει να συνεννοηθούνε όσες δυνάμεις είναι υπέρ της ρήξης με την ΕΕ. Η Δέσποινα Τοσονίδου από το Σωματείο εργαζόμενων στο Ασκληπιείο είπε ότι οι εργαζόμενοι «στο δίλημμα τα λεφτά σας ή τη ζωή σας επέλεξαν στο δημοψήφισμα τη ζωή».
 
Παρέμβαση έκανε και η Κική Νένου από τους εργαζόμενους στον επισιτισμό. Τόνισε πως η ΑΔΕΔΥ πρέπει να στηρίξει και όσους δεν ανήκουν σε αυτή, να συντονιστεί και με σωματεία του ιδιωτικού τομέα που πάλεψαν «απέναντι σε εργοδότες που απειλούσαν για να ψηφίσει ο κόσμος Ναι».
 
Ο Κώστας Πίττας από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης εξήγησε ότι «τώρα πρέπει οι εργαζόμενοι να χρησιμοποιήσουν το κλασικό τους όπλο. Αποδείχτηκε ότι δεν φτάνει η ψήφος παρόλη την συντριπτική πλειοψηφία. Η αυτοπεποίθηση του κόσμου είναι μεγάλη μετά το 61%». 
 
Ο Σταύρος Τζιορτζώτης από την ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας είπε ότι «στο δημοψήφισμα συγκρούστηκε η αστική με την εργατική τάξη» και ότι χρειάζεται να μπει καθαρά το ζήτημα της ρήξης με το ευρώ και την ΕΕ, ο εργατικός έλεγχος στην οικονομία, ενώ πρέπει να συντονιστούν όλοι οι χώροι που χτυπιούνται. 
 
Ο Νίκος Αδαμόπουλος από την ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε ότι «έγινε ένα σοβαρό πολιτικό πραξικόπημα» αφού η κυβέρνηση αγνόησε το ΟΧΙ. Η Γιώτα Ιωαννίδου από το ΔΣ της ΟΛΜΕ είπε «αυτοί έχουν την εθνική συναίνεση και μεις την λαϊκή ενότητα», ενώ πρόσθεσε «ό, τι συμπεράσματα βγαίνουν πρέπει να οδηγούν σε δράση». 
 
Ο Μιχάλης Ρίζος από το Αττικό νοσοκομείο αναφέρθηκε στο «ζήτημα του χρόνου», διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε χρόνο αλλά έφτασε να υπογράψει νέο Μνημόνιο. Πρόσθεσε ότι είναι ώρα για «ανένδοτο αγώνα». 
 
Η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’  ΕΛΜΕ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να υπάρχουν στη συμφωνία ανακλήσεις των νόμων που έχουν ψηφιστεί με αποτέλεσμα «να είναι πάλι στον αέρα οι διαθέσιμοι όλων των χώρων, όπως οι εκπαιδευτικοί». 
Ο Γιάννης Αρκάδης από το υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι παρόλο που «το 61% είχε το πιστόλι στον κρόταφο, το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, την εκκλησία, τα ΜΜΕ, ψήφισε ΟΧΙ και έκανε μια διαδήλωση 300 χιλιάδων στο Σύνταγμα». Εξήγησε ότι από δω και πέρα χρειάζεται ενιαιομετωπική λογική. 
 
Ο Νίκος Δάρδαλης, εκπαιδευτικός από το ΠΑΜΕ είπε ότι πρέπει να υπάρξει «λαϊκό τείχος στο νέο μνημόνιο, να γίνει δουλειά από τα κάτω στους χώρους» και να «τσακιστούν οι αυταπάτες για την ΕΕ»
 
Ο Κώστας Καταραχιάς από το Σωματείο του Αγίου Σάββα επισήμανε «ότι πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από την ΑΔΕΔΥ, με συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα για αυτή και την επόμενη εβδομάδα, να γίνει πρωινό απεργιακό συλλαλητήριο όπως το Μάη του 2010 με το πρώτο Μνημόνιο».