Εργατικό κίνημα
Το απεργιακό ΟΧΙ: Όλοι στη μάχη της απεργίας
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για την απεργία την Τετάρτη 15/7, μια σειρά σωματεία και Ομοσπονδίες του δημοσίου έβγαλαν τα δικά τους καλέσματα για την απεργιακή κινητοποίηση.
Πρώτη έβγαλε κάλεσμα από την Δευτέρα 13/7 η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στους Δήμους, ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι «θα αγωνιστεί με συνέπεια για τη διαγραφή του χρέους, ως τη μόνη προοπτική για την έξοδο από το "σπιράλ του θανάτου", που με απόφαση και αυτής της κυβέρνησης παραμένουμε».
Ακολούθησαν η ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία), ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανελλήνιο Σωματείο έκτακτου προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ τονίζουν: «Συντασσόμαστε με όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατά των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων. Δεν δεχόμαστε την επιβολή μέτρων, που το μόνο που διασφαλίζουν είναι τη δική μας εξαθλίωση και τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί με ανακοίνωσή της στο συλλαλητήριο της πλατείας Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, όπως και στο απογευματινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 7μμ.
Η ανακοίνωση των εργαζόμενων της ΕΡΤ αναφέρει ότι καλούν «στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια σε παλαιά και νέα μνημόνια που φέρνουν τη διάλυση όλων όσων είχαν απομείνει από τις προηγούμενες φαύλες κυβερνήσεις, οι οποίες επιχαίρουν γιατί κατάφεραν να εντάξουν στο club τους…τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα μας εξέπλητταν όλους γιατί θα εφάρμοζαν τις προεκλογικές εξαγγελίες τους, για τις οποίες τους είχε εκλέξει ο ελληνικός λαός».
Η απεργία απλώνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Δίπλα μπορείτε να διαβάσετε για την απόφαση των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ, ενώ στην κινητοποίηση ετοιμαζόταν να μπει και η ΔΕΗ.
24ωρη απεργία αποφάσισε για την Τετάρτη 15/7 και η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Σε 24ωρη απεργία καλούν και οι φαρμακοποιοί.
Στην Ιντρακόμ, η Πρωτοβουλία Γένοβα μαζί με το ΠΑΜΕ πρότειναν συμμετοχή στην απεργία, αλλά η πρόταση καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ. H Γένοβα καλεί σε συμμετοχή και στα δύο συλλαλητήρια της Τετάρτης 15/7.
ΜΕΤΡΟ
Στάση εργασίας (από τις 5πμ μέχρι τις 9πμ) και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ αποφάσισε το Σωματείο εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ για την Τετάρτη 15 Ιούλη, ημέρα που κατεβαίνει προς ψήφιση το νέο Μνημόνιο στη Βουλή.
Ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Αποφασίσαμε να κάνουμε τετράωρη στάση εργασίας και να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος με τους υπόλοιπους εργαζόμενους γιατί λέμε όχι στα νέα μνημόνια, όχι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, όχι στην φτωχοποίηση. Η κυβέρνηση συνεχίζει τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση, σε διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο κόσμος είναι οριακά και δεν αντέχει άλλο. Η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ».
Η απόφαση του ΣΕΛΜΑ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορεί να απαντηθεί η αντεργατική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που όχι μόνο στήριξε το Ναι στο δημοψήφισμα, αλλά δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για το νέο Μνημόνιο.
Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων και των Ομοσπονδιών του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Η κοινή πάλη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα απέναντι στα νέα και τα παλιά Μνημόνια είναι ο τρόπος για να τα ανατρέψουμε.
ΔΕΗ
Αναβρασμός υπάρχει στη ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση των μέτρων του νέου Μνημονίου που περιλαμβάνουν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Ο Θοδωρής Στρίγκος, εργαζόμενος στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας στον Άγιο Στέφανο δήλωσε στην ΕΑ: «Αυτό που φέρνουν στην Βουλή είναι καθαρά ένα μνημονιακό κατασκεύασμα. Έχει υφεσιακά μέτρα, έχει μέτρα λιτότητας. Αντιβαίνει ό,τι υποστηρίζαμε στο συνδικάτο, αντιβαίνει και ό, τι υποστήριζε ο πολιτικός μας φορέας (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ). Εμείς θα σταθούμε αταλάντευτα, χωρίς υποχωρήσεις στις θέσεις τις οποίες πιστεύουμε και για τις οποίες αγωνιστήκαμε τόσο καιρό. Έχουμε δώσει τόσους αγώνες για αυτά.
Είμαστε σε συνεννοήσεις για να πάμε σε κινητοποίηση την μέρα της ψήφισης του νέου Μνημονίου. Πιστεύω ότι θα το αποφασίσουμε ως ΓΕΝΟΠ γιατί υπάρχει θετικό κλίμα από όλους προς αυτή την κατεύθυνση».
Δούλεψα για το ΟΧΙ στη γειτονιά μου. Δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια. Το κλίμα ήταν συντριπτικά με το ΟΧΙ. Ο φόβος του καθενός ήταν μη μασήσουν οι άλλοι με την τρομοκρατία, αλλά τελικά δεν μάσησε κανείς. Την κωλοτούμπα της κυβέρνησης μόνο ως προδοσία μπορώ να την χαρακτηρίσω. Ειδικά για τον αριστερό κόσμο είναι μεγάλη προδοσία. Για τον κόσμο που πάλεψε 5 χρόνια και περίμενε ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό. Τώρα θέλει αγώνα. Στο δρόμο!
Μαργαρίτα Χάιδη
εργαζόμενη νοσοκομείο Αγ.Όλγα
Την προηγούμενη βδομάδα, διάφοροι εργαζόμενοι κυρίως από το χώρο της αριστεράς τόσο στο υπουργείο όσο και στις εφορίες πήραν την πρωτοβουλία για να προπαγανδίσουν το ΟΧΙ.
Εντύπωση προκάλεσε και το πανό που κρεμάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, με πρωτοβουλία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όλα αυτά δημιούργησαν ένα πολύ θετικό κλίμα για συζήτηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μου ήταν με το ΟΧΙ. Το
ΟΧΙ για τους περισσότερους εργαζόμενους ήταν το ΟΧΙ στην λιτότητα και ΟΧΙ στα καινούργια μέτρα. Οι συζητήσεις εκείνη την εβδομάδα ήταν πολύ έντονες και άνοιγαν όλα τα ζητήματα, όμως δεν σταματήσαμε μόνο στις συζητήσεις αφού πάρα πολλοί συνάδελφοι βρεθήκαμε στην μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής. Οι πολιτικές μάχες συνεχίζονται και όλοι εμείς που στηρίξαμε αυτό το ΟΧΙ, υποσχόμαστε ότι είναι μόνο η αρχή.
Άννα Κ.
εργαζόμενη στο Υπ. Οικονομικών
Η Ασπροφώς είναι μια εταιρία που εκτιμάμε ότι στις εκλογές του Γενάρη, γύρω στο 60% των εργαζομένων της ψήφισε το ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση αυτό περιμέναμε ότι η καμπάνια για το ΟΧΙ θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος, αφενός λόγω του κλείσιματος των τραπεζών, αφετέρου λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν “χαμένος” και αμήχανος.
Το βάρος έπεσε στους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατάφεραν και συσπείρωσαν στη μάχη του ΟΧΙ και κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, παρότι δεν ήταν κατοχυρωμένο μές στη βδομάδα, όσο πλησιάζαμε στο δημοψήφισμα άρχισε να φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι της Ασπροφώς θα ψηφίσουν ΟΧΙ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι από το ίδιο το βράδυ που το ΟΧΙ νίκησε, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση προσπάθησαν να κοντύνουν τη δυναμική του ΟΧΙ. Ήταν ένα ΟΧΙ μεγαλύτερο ίσως από αυτό που περίμεναν. Εκτιμώ ότι περίμεναν μια οριακή επικράτηση του ΟΧΙ, έτσι ώστε να πάνε σε άνετο συμβιβασμό. Παρ'όλα αυτά και το 61,3% το γύρισαν τούμπα και είχαμε την επόμενη μέρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, οικοδομώντας τη συνθήκη της μεγάλης κωλοτούμπας.
Προφανώς αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει τον κόσμο ανεπηρέαστο. Ξεκίνησε μια μικρή απογοήτευση, ακολουθησε η οργή. Να σημειώσουμε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης τη βδομάδα μετά το δημοψήφισμα, έδωσε θάρρος στους οπαδούς του ΝΑΙ, παρότι στην αρχή ήταν σακατεμένοι, να ξαναεμφανίζονται, μερικοί με ένα ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο.
Αλλά η οργή πλέον έχει πάρει τη θέση της απογοήτευσης. Το σωματείο μας κάλεσε στα συλλαλητήρια τόσο της Παρασκευής 10/7 όσο και αυτά που ακολούθησαν Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη πλέον για να μην περάσει το μνημόνιο. Δεν θέλουμε τη μετατροπή της ψήφου μας από ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι κρίσιμη. Είναι σαφές ότι θα κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να συμμετέχουμε με μαζικότητα στην απεργία που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ. Πάμε λοιπόν για τα Ιουλιανά του κόσμου που ψήφισε ΟΧΙ. Όχι τα “κακά” Ιουλιανά της ήττας και των συμβιβασμών που θέλει 50 χρόνια μετά από 1965 να μας επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Μανώλης Αθανασίου
σωματείο εργαζομένων Ασπροφώς
Δεν έχει καμία σχέση η προηγούμενη βδομάδα με αυτή. Την προηγούμενη βδομάδα ήμασταν δύο μέτρα πιο ψηλοί κι από χτες είμαστε δύο μέτρα πιο κοντοί. Από τη μια μας έκαναν υπερήφανους, από την άλλη, μας έκαναν να ντρεπόμαστε να βγούμε έξω.
Μία λύση υπάρχει, δοκιμασμένη. Στο δρόμο. Πάλι στο δρόμο, όλοι μαζί, με αγώνες μέχρι να κερδίσουμε την ελευθερία μας. Το δικό μας ΟΧΙ, το ΟΧΙ στα μνημόνια, συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε μέχρι τέλους. Οι εργαζόμενοι το νέο μνημόνιο δεν πρέπει να το δεχτούμε. Ότι κάναμε και με τους προηγούμενους πρέπει να το κάνουμε και μ'αυτούς. Δεν δεχόμαστε άλλο μνημόνιο. Εγώ προσωπικά και πάρα πολύς κόσμος που ξέρω στηρίξαμε το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μας έκφραζε το πρόγραμμά του. Δεν ξέρω που πήγε αυτό το πρόγραμμα. Μέσα σε δύο μέρες ανατράπηκαν τα πάντα. Δεν ξέρω γιατί. Θέλω κάποιος να μας εξηγήσει για ποιό λόγο υπογράφουν τώρα μνημόνιο. Δεν μπορούμε να πούμε ΟΧΙ; Εμείς δεν του δώσαμε το 62%; Τώρα γιατί δεν το εκφράζει;
Φωτεινή Νικηταρά
καθαρίστρια Υπ.Οικ.