Οικονομία
“Προαπαιτούμενα” ακραίας λιτότητας

Το σισύφειο μαρτύριο που ονομάζεται “τεχνική διαπραγμάτευση” συνεχίζεται χωρίς κανένα ορατό τέλος στον ορίζοντα. Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου, αφού εξασφάλισαν την ελεύθερη είσοδο χωρίς περιορισμούς σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες έβγαλαν ένα ακόμα πακέτο “προαπαιτούμενων” από το μανίκι, τα οποία η Βουλή καλείται να ψηφίσει “κατά προτεραιότητα”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων οι νέες απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνουν δεκαέξι διαφορετικά σημεία -το ένα χειρότερο από το άλλο. Με τα σημεία αυτά η Τετραμερής απαιτεί ουσιαστικά την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση μέσα στους πρώτους έξι μήνες, που οι εταίροι μας θεωρούν “μονομερείς ενέργειες”- ακόμα και αυτές που είχαν θετικά αποτελέσματα, όπως είναι ο νόμος για τις 100 δόσεις στα ταμεία. Και στην περίπτωση του Σίσυφου, άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε τους θεούς ήταν αν θα παραμείνει ο βράχος στην κορυφή του βουνού ή όχι. Η τιμωρία ήταν αυτή που είχε σημασία, όχι το αποτέλεσμα.

Το πρώτο πράγμα που απαιτεί το Κουαρτέτο είναι την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων: τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, τα αεροδρόμια στα νησιά, τα τρένα, τα λεωφορεία της Αθήνας -όλα πρέπει να ξεπουληθούν με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγους μήνες (σημεία 12 και 16).

Το δεύτερο είναι η κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων απέναντι στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού -από την επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για τους αγρότες. Για μια μόνο κατηγορία προτείνει το Κουαρτέτο μείωση της φορολογίας: για αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της να τους επιβάλλει μια έκτακτη εισφορά 8%. Οι δανειστές απαιτούν τώρα αυτή η διάταξη να ακυρωθεί πάραυτα.

Και αυτό την ίδια ώρα που η φοροεπιδρομή σε βάρος των φτωχών συνεχίζεται ακάθεκτη: “να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις εγκαίρως”, γράφει το σημείο 8, “ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015”. Που φυσικά θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές του Σαμαρά. Με μια μοναδική διαφοροποίηση: η κυβέρνηση μελετάει να κατεβάσει το όριο της “μεγάλης ακίνητης περιουσίας” πιο χαμηλά. Με απλά λόγια, για την εφορία ακόμα και ένα μικρό διαμέρισμα θα θεωρείται πλέον “μεγάλη ακίνητη περιουσία”.Και θα φορολογείται ανάλογα.

Η τρίτη δέσμη μέτρων που απαιτεί η Τετραμερής αφορά τις προσλήψεις, του μισθούς και τις συντάξεις: όλες οι “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται ουσιαστικά καπνός. Το όριο συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 67 χρόνια, ενώ τα χρόνια εργασίας, για πρόωρη σύνταξη (στα 62) ανεβαίνουν στα 40. Με την χρόνια ανεργία στα ύψη, τα μέτρα αυτά απλά σημαίνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα χάσει κάθε δικαίωμα στη σύνταξη.

Το Κουαρτέτο, με δεδομένη ύφεση -3,3% φέτος, ζητάει πρωτογενές πλεόνασμα 1% -με προοπτική 3,5% το 2018! Απαιτεί ακραία λιτότητα.Στις 20 Αυγούστου, όπως είναι γνωστό, λήγει ένα ακόμα παλιό ελληνικό ομόλογο που βρίσκεται σήμερα στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο εκβιασμός είναι άμεσος και ωμός: αν δεν έχει εγκριθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή το νέο πρόγραμμα “στήριξης” -με όλα του τα προαπαιτούμενα εννοείται- η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Μπορεί οι δανειστές μας να κατάφεραν, με τους εκβιασμούς τους, να οδηγήσουν τον Τσίπρα στην ήττα και τη συνθηκολόγηση. Και ο Τσίπρας μπορεί να κατάφερε, με τη σειρά του, να απομονώσει μέσα στην Κεντρική Επιτροπή τους διαφωνούντες. Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν έχουν ούτε ηττηθεί, ούτε συνθηκολογήσει. Ούτε έχουν πει την τελευταία τους κουβέντα ακόμα.