Εργατικό κίνημα
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Όλοι στη ΔΕΘ

Καμπάνια για την οργάνωση της εργατικής διαδήλωσης στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη ξεκινάει ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα, τις Διαθεσιμότητες και τις Ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προσανατολίζεται σε Πανελλαδική Συνέλευση στα μέσα Οκτώβρη. Αυτές ήταν οι βασικές αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη που οργανώθηκε στο χώρο της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 24/8. 
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από το ΜΕΤΡΟ, από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από την Ιντρακόμ, από την ΕΣΠΗΤ, από τους εκπαιδευτικούς (Γ’ ΕΛΜΕ, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής), από τα νοσοκομεία (Άγιος Σάββας, Αττικό), από την Ιδιωτική Υγεία, από τους έκτακτους του υπουργείου Πολιτισμού και από τις ταχυμεταφορές. 
 
Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης. Εξήγησε ότι οι εκλογές έρχονται μετά από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έπαθε ό, τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν ψηφίσει μνημόνια. Θύμισε τον καθοριστικό ρόλο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος με το τεράστιο ποσοστό του ΟΧΙ. Έτσι εξηγείται και το σπάσιμο τόσων βουλευτών από την κυβέρνηση με τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας που τοποθετεί τον εαυτό της στην αντιμνημονιακή αριστερά. Για τις εκλογές εξήγησε ότι το εργατικό κίνημα χρειάζεται δίπλα του μια γερή αριστερή αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί. 
 
Η διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 5/9 είναι κρίσιμη καθώς θα είναι η πρώτη μαζική πανεργατική κινητοποίηση απέναντι στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε 14 Αυγούστου. Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο κόσμος που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε μπαίνει στη Λαϊκή Ενότητα είτε όχι, είναι κόσμος με τον οποίο έχουμε δώσει κοινές μάχες και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί. Οι εξελίξεις δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες στο εργατικό κίνημα. 
 
Aκολούθησαν πολλές τοποθετήσεις, ενώ έντονη ήταν η διάθεση για κουβέντα γύρω από τις εξελίξεις στην αριστερά. Ο Αντώνης Σταματόπουλος από το ΜΕΤΡΟ είπε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, να μπουν πούλμαν, ενώ τόνισε ότι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ανέβει ενωμένη και μαζικά στη Θεσσαλονίκη. 
 
Ο Κώστας Καταραχιάς από τον Άγιο Σάββα είπε ότι η πτώση της κυβέρνησης της αριστεράς και μάλιστα μετά από μόνο έξι μήνες είναι πρωτοφανές γεγονός. Παρατήρησε ότι ο ρόλος του Συντονισμού ήταν κρίσιμος όλο το προηγούμενο διάστημα και ότι χρειάζεται να οργανώσει και τη συνέχεια για να «διασφαλίσουμε καλύτερους όρους, όρους νίκης για το εργατικό κίνημα».
 
Ενημέρωσε ότι την 1η Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει και το Συντονιστικό των νοσοκομείων, ενώ οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στον Συντονισμό θα προτείνουν στην ΕΙΝΑΠ να καλύψει μέρος των εξόδων για τα πούλμαν για τη ΔΕΘ. 
 
«Όποιος ψηφίζει μνημόνια, τιμωρείται» ανέφερε αρχικά η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’ ΕΛΜΕ. Θύμισε ότι κάθε προσπάθεια που έκανε η άρχουσα τάξη για να ελέγξει τα πράγματα, «ταρακουνήθηκε από τις εργατικές αντιστάσεις». Εξήγησε επίσης ότι χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάζουν όλο τον κόσμο που διαφοροποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα μνημόνια.
 
Από τα κάτω 
 
Η Σταυρούλα Πανίδου από την Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι των εργαζόμενων που δεν ελέγχεται από κανέναν. Το 62% του δημοψηφίσματος το έδειξε αυτό. Ο Τσίπρας δεν ήθελε αυτό το δημοψήφισμα, όμως ο κόσμος από τα κάτω έβαλε τεράστια πίεση πάνω στην ηγεσία. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε συζήτηση με όλους, ακόμα και τον κόσμο που έχει παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. 
 
Ο Αντώνης Σκαρπέλης, φύλακας από το υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι έχουν γίνει απεργίες και κινητοποιήσεις τον τελευταίο καιρό, αλλά θάβονται από τα κανάλια. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απεργία στα Ναυπηγεία της Σύρου που κράτησε 100 μέρες.
 
Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε την σύγκρουση με την εργατική τάξη για αυτό πήγε σε εκλογές. Στη συνέχεια έδωσε την εικόνα από τις κινητοποιήσεις στο ΥΠΠΟ. Είπε ότι την μέρα της πρώτης στάσης εργασίας από τις δύο συνολικά απέναντι στην απληρωσιά έγραψαν 50 νέα μέλη στο σωματείο. Τέλος, ανέφερε ότι ένα στρατηγικό λάθος που κάνει η Λαϊκή Ενότητα είναι ότι δεν βάζει ξεκάθαρα τον στόχο «Έξω από την ΕΕ». 
 
Ο Χρήστος Βαρβέρης, εργαζόμενος στην Speedex μίλησε για την κατάσταση στο χώρο των ταχυμεταφορών, ενώ τόνισε ότι η απάντηση στο νέο μνημόνιο είναι να ανέβει όλος ο κόσμος των σωματείων στη ΔΕΘ. 
 
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για την υπόθεση της Κλινικής Κυανούς Σταυρός από την οποία συμμετείχε στη σύσκεψη η Ειρήνη Στεργιοπούλου. Η Ειρήνη μετέφερε την εικόνα από το λοκ-άουτ που έχει προχωρήσει ο ιδιοκτήτης της Κλινικής και ρώτησε τι μπορεί να γίνει για να «σηκώσουμε» το θέμα. Έγινε κύκλος τοποθετήσεων και τελικά αποφασίστηκε να οργανωθεί κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρίας Diophar (ο ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος με την Κλινική Κυανούς Σταυρός) στο Χαλάνδρι στις 8πμ την Δευτέρα 31/8. Επίσης, να βγει ψήφισμα που να κυκλοφορήσει σε όλα τα σωματεία για συμπαράσταση στους 150 εργαζόμενους του Κυανού Σταυρού. 
 
Η σύσκεψη έκλεισε με τις αποφάσεις που αναφέρονται στην αρχή του κειμένου, ενώ ακόμα αποφασίστηκε η έκδοση αφίσας και προκήρυξης που θα καλεί στη διαδήλωση της ΔΕΘ.