Πολιτική
Aπόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές

Η Λαϊκή Ενότητα δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στην πρόταση που έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς για συνεργασία. Αυτό αποφάσισε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συνεδρίασε την Κυριακή 30 Αυγούστου, με ψήφους 65 - 15.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωράει στην συμμετοχή της στις εκλογές, παρά την αποχώρηση της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ από τις γραμμές της. 
Σε αυτή την σελίδα μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία της απόφασης και στην διπλανή τη συζήτηση που προηγήθηκε. Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να τη διαβάσετε στο σάιτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: www.antarsya.gr  
 
“Δυο μήνες μετά το σαρωτικό ΟΧΙ και την ψήφιση του Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα οδηγείται σε εκλογές κάτω από το βάρος της διάσπασης και της ουσιαστικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η κυβέρνηση κατέρρευσε γιατί επέλεξε την προώθηση ενός τρίτου βάρβαρου μνημόνιου σε ανοιχτή σύγκρουση με το 61% του συγκλονιστικού ΟΧΙ  και  μαζικό ρεύμα προς τα αριστερά που την έφερε στην εξουσία και το οποίο αρνείται να αποδεχθεί το συμβιβασμό με τους εκβιαστές, αρνείται να πάει σπίτι του και επιμένει να αντιστέκεται. Οι αγώνες των τελευταίων  πέντε χρόνων που γκρέμισαν διαδοχικά τις κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμο και Σαμαροβενιζέλους, αλλα και ο πόθος της εργατικής τάξης και του λαού να τελειώνει με τα μνημόνια  δεν ανακόπηκαν μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη, όπως έλπιζαν οι διεθνείς εκβιαστές και οι ντόπιοι υποστηριχτές, αλλά ενισχύθηκαν και βάθυναν, όπως έδειξε και η έμπρακτη απάντηση της λαϊκής πλειοψηφίας στα τρομακτικά διλήμματα που της τέθηκαν με αφορμή το δημοψήφισμα.
 
Με αυτές τις αμείωτες προσδοκίες της εργατικής τάξης και του κινήματος αποφάσισε να συγκρουστεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας το νέο Μνημόνιο ελπίζοντας ότι θα καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσαν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και τα παραδοσιακά κόμματα της άρχουσας τάξης. Και κατάρρευσε από τα αριστερά, οδηγώντας τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια υπαρξιακή κρίση.”
 
“...Βασικός στόχος των κυρίαρχων δυνάμεων την περίοδο αυτή είναι η σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος για την επιβολή των βάρβαρων μνημονίων, πράγμα που περνάει μέσα από την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σαν κύριου κυβερνητικού πόλου για την προώθηση κυβερνήσεων «εθνικής ενότητας». Για μονιμότερες συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι που ψήφισαν μαζί το νέο Μνημόνιο., (που πιθανή πρόβα γι αυτό αποτελεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης) 
 
Ο δικός μας στόχος στις εκλογές είναι: Να βαθύνει το ρήγμα που άνοιξε διάπλατα το δημοψήφισμα στην κυρίαρχη αστική πολιτική. Να βγει αποδυναμωμένο το στρατόπεδο της διαχείρισης του νέου Μνημονίου. Να ενισχυθεί αποφασιστικά  η Αριστερά που παλεύει εδώ και τώρα για ρήξη και ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ. Στόχος που περνάει μέσα από:
Την αποφασιστική καταδίκη από «αριστερά» όλων των μνημονιακών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) και των φασιστών της Χρυσής Αυγής.
 
Την ενίσχυση της πολιτικής που επιδιώκει την ανατροπή των μνημονίων / την ρήξη με τους εκβιαστές και τους οικονομικούς δολοφόνους της ευρωζώνης και της ΕΕ και την  αστική τάξη στην Ελλάδα. Γι  αυτή τη μεγάλη σύγκρουση είναι αναγκαία η ολόπλευρη ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Οι πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η εκλογική της παρέμβαση
 
Στις 21 Αυγούστου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε πρόταση εκλογικής και πολιτικής συνεργασίας προς αριστερές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΛΑ.Ε .
 
Η βάση της πρότασης ήταν ένα πλαίσιο συγκεκριμένου πολιτικού και ταξικού προσδιορισμού των δύο δρόμων που συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία:  από την μια ο δρόμος των φρικτών μνημονίων, της ανεργίας, της διαρκούς επιτροπείας και από την άλλη ο δρόμος της ρήξης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ένας δρόμος έξω από ευρώ – ΕΕ, χωρίς χρέος και μνημόνια, με την πεποίθηση  ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενδιάμεση» πρόταση, πρόταση «φιλολαϊκής διαχείρισης» μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, της ΕΕ και του καπιταλιστικού μονόδρομου. Ένα πλαίσιο πάνω στους βασικούς κόμβους  του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  
 
Στο βαθμό που υπήρχε συμφωνία πάνω στο παραπάνω πρόγραμμα, η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφορούσε μια ισότιμη εκλογική συνεργασία δύο μετώπων και όχι προσχώρηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο μέτωπο της ΛΑ.Ε. 
 
Μ’ αυτό το πλαίσιο απευθυνθήκαμε στην ΛΑ.Ε, στην ΜΑΡΣ, το «Σύλλογο Κορδάτο», το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», τον «ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ» και σε άλλες κινήσεις και ρεύματα της αριστεράς.
 
Μετά από δύο  συναντήσεις που έγιναν με την ΛΑ.Ε  προέκυψε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για εκλογική συνεργασία  διότι υπάρχει διαφωνία καταρχήν στο προγραμματικό πλαίσιο και την πολιτική  κατεύθυνση. Δεύτερον, στον χαρακτήρα και τον τρόπο συγκρότησης του μετώπου που πρότεινε η ΛΑ.Ε. Τρίτον, στην έλλειψη όρων ισοτιμίας.  
 
Ειδικά σε ότι αφορά την πολιτική κατεύθυνση –όπως αποτυπώνεται στην δημόσια παρουσία τους και το πλαίσιο θέσεων της ΛΑ.Ε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε κριτικά   εκτιμώντας ότι σε γενικές γραμμές κινείται σε κατεύθυνση «προοδευτικής, ριζοσπαστικής, διαχείρισης και διακυβέρνησης», παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις -που κι αυτές έχουν την σημασία τους. Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται από τη ΛΑ.Ε ορίζεται ως «αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό», πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του ΟΧΙ. Δεν κάνει την αναγκαία τομή με την ρεφορμιστική στρατηγική  του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε στην πράξη ότι καταλήγει σε αδιέξοδο. 
 
Για αυτό η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εισηγήθηκε προς τις Τοπικές της Επιτροπές την απόρριψη της εκλογικής συνεργασίας με την ΛΑ.Ε. Το σύνολο των ΤΕ που συνεδρίασαν έως τώρα υιοθέτησαν την εισήγηση της ΚΣΕ με συντριπτική πλειοψηφία.
 
Επομένως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει αυτόνομα στις εκλογές. Καλεί όλες τις δυνάμεις, αγωνιστές και συλλογικότητες που συμφωνούν με μια πολιτική ρήξης / ανατροπής με την πολιτική κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και το πρόγραμμα στόχων που αποτυπώνεται στο «ανοιχτό κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», στην «κοινή δήλωση» των 4 οργανώσεων κλπ  να δώσουν την επερχόμενη εκλογική  μάχη από θέσεις πολιτικής και εκλογικής  συνεργασίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ...”
 
“Συνολικά οι δυνάμεις του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα έχουν υποστεί μια πρόσφατη σκληρή ήττα. Παρά την ευκαιρία που τους δίνει η «προσγείωση προς τον ρεαλισμό» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η «συνυπευθυνότητα» και η συνολική τους κατάσταση εμποδίζει την δημιουργία ρεύματος προς τα δεξιά. Μια μαχητική καμπάνια από τα αριστερά με την καθοριστική συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να τους στερήσει κάθε ελπίδα να σηκώσουν κεφάλι. 
 
Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εμφανιστεί σαν «πατριωτική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση», καραδοκεί να συσπειρώσει τον αντιμνημονιακό, πατριωτικό, αντιαριστερό κόσμο που «προδόθηκε», όπως λένε, για μια ακόμη φορά, τώρα από την αριστερά και τους ΑΝΕΛ. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, να παλέψουμε για την ισόβια καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας αλλά και στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών  ενάντια στη ρατσιστική ισλαμοφοβία και την Ευρώπη – φρούριο”.
 
...“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο χρονικό διάστημα, πριν και μετά την μάχη των εκλογών, θα δώσει όλες της δυνάμεις:
 
Στην μάχη για την ανατροπή των μνημονίων και κάθε κυβέρνησης που τα υπηρετεί.
 
• Την προβολή του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος που αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στους ισχυρισμούς που χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει την εργατική αντίσταση και την αριστερή αμφισβήτηση. Διαγραφή του χρέους χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Ρήξη και έξοδος από ευρώ, ΕΚΤ και ΕΕ. Επιβολή εργατικού ελέγχου στα κλειδιά της οικονομίας, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις για να τσακίσουμε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και φυγάδευσης κεφαλαίων. Δεν χωρούν αυταπάτες ότι κάποια από τα παραπάνω μπορούν να μείνουν για αργότερα. Σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού όπως σήμερα, το πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος. 
 
• Την πιο πλατιά ενωτική δράση μέσα στο κίνημα και τους αγώνες. Μαζί με τα πρωτοπόρα κομμάτια των εργαζόμενων και κάθε μαχόμενη δύναμη της αριστεράς, την ΛΑ.Ε και άλλες δυνάμεις που διαφοροποιούνται από την μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ,, τις δυνάμεις του ΚΚΕ – παρά τον σεχταρισμό της ηγεσίας του. Θα στηρίξει τις μαζικές, ενωτικές λαϊκές επιτροπές του ΟΧΙ σαν κύτταρα αγώνα, διαλόγου και όσμωσης των αγωνιστών και των ρευμάτων του κινήματος. Παράλληλα επιδιώκουμε τον κοινή δράση και την συνεργασία σε επίπεδο εργατικών σχημάτων, γειτονιών/αυτοδιοίκησης κλπ με τον μαχόμενο κόσμο που αποχωρούν διαφοροποιούμενοι από ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από το αν εντάσσονται στην ΛΑΕ ή όχι και το ΚΚΕ.  
 
Η πρόταση της ΚΣΕ για πολιτική συνεργασία παραμένει ενεργή. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε σειρά επαφών με όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και κάθε διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμβάλλουμε να αναπτυχθεί ο πιο πλατύς διάλογος ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις και ρεύματα που αγωνιούν για την αριστερά που απαιτεί η εποχή μας.
 
Στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες εκλογές στόχος είναι η ισότιμη παρουσία γυναικών και νεολαίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συζητήσει την αρχή αυτή για όλη της την συγκρότηση στην πορεία για τη Συνδιάσκεψή της. 
 
Το ΠΣΟ καλεί όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δώσουν με οργανωμένο τρόπο, ενωτικά και αποφασιστικά και αυτή την μάχη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το κύρος της αγωνιστικής της στάσης, της πολιτικής της και την συμβολής της στην λαϊκή νίκη της   5ης του Ιούλη έχει την ικανότητα και την δύναμη, να ανοίξει νέους δρόμους στην αριστερά  με όλο τον κόσμο που μάχεται και αγωνιά. 
 
Με το βλέμμα στραμμένο στις ιστορικές προκλήσεις και δυνατότητες που ανοίγονται και με την πεποίθηση ότι η ενότητα και η ενίσχυση του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις”.
 
Προχωράμε αποφασιστικά μπροστά
 
Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός τόσο για το πώς διαμορφώθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις μετά το 62% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα, αλλά και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού μετά την προκήρυξη των εκλογών και το ρόλο που έχει να παίξει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα, ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης στη διάρκεια του Πανελλαδικού Συντονιστικού στις 30/8, που αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Ακολουθούν αποσπάσματα των τοποθετήσεων από τους 36 συντρόφους και συντρόφισσες που πήραν το λόγο. 
 
 “Ιστορικά ποτέ δεν είχαμε τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη αριστερή στροφή και μέσα σε συνθήκες που η επαναστατική αριστερά να παίζει ρόλο για το που θα πάει το προχώρημα αυτού του κινήματος”, είπε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σηφακάκης. “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά το ΟΧΙ και την υπογραφή του μνημονίου προσπάθησε να τσακίσει αυτό το αριστερό ρεύμα και γι' αυτό έσπασε τα μούτρα της και κατέρρευσε από τα αριστερά. Και στις εκλογές και στη συνέχεια το βασικό ζήτημα είναι πως θα εκφραστεί αυτό το ρεύμα που φοβούνται τα επιτελεία της κυρίαρχης τάξης και ο Τσίπρας. 
 
Θέλουμε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλουμε στην έκφραση αυτής της εικόνας από τα αριστερά. Να καταγραφεί το αριστερό ρεύμα που προσπερνάει το ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπάρχει πιο δυνατή αριστερή αντιπολίτευση που θα παίξει ρόλο στο κίνημα και σε όλες τις μάχες από την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μέχρι να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. 
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία γιατί είναι ξεκάθαρη και ενωτική δύναμη μέσα στην αριστερά. Έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες. Το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις του κόσμου είναι κρίσιμο απαντάει στα «επιχειρήματα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Μέσα στο κίνημα και στους αγώνες είναι η πιο ενωτική δύναμη”. 
 
Τη δύναμη και τη σημασία του αντιταπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δίνει απαντήσεις στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική λύση έβαλε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Διαβολάκης. “Αυτή τη στιγμή τα επίδικα του μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος είναι συζήτηση και προβληματισμός για όλους τους ανθρώπους που δεν θέλουν τα μνημόνια και αναζητούν καλύτερες μέρες. Αν μπορούμε και με ποιους όρους να φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ, αν μπορούμε και πώς να διαγράψουμε το χρέος, αν μπορούμε και πώς να πάρουμε κομμάτι από τη δύναμη του κεφαλαίου και να κατακτούμε σαν κίνημα θέσεις απέναντι στους εκβιασμούς των κλειστών τραπεζών, του λοκ άουτ των επιχειρήσεων. 
 
Η εναλλακτική δεν είναι το κουτσούρεμα του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε σε συνθήκες όπου θα συγκρουστούμε με το ευρώ και τους δανειστές πρέπει να είμαστε σε θέση να πάρουμε κομμάτι από τη δύναμη και τον πλούτο που έχει συσσωρευτεί από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλιώς δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Αν δεν υπάρχει σε αυτές τις εκλογές αυτόνομη κάθοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα υπάρχει ούτε ένας πολιτικός σχηματισμός που να λέει “έξω από την ΕΕ” ή τη “μονομερή διαγραφή του χρέους και όχι διαπραγμάτευση” ή τη “νομιμοποίηση των μεταναστών-άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες”.
 
Δύναμη μετασχηματισμού
 
«Η Αριστερά για μένα είναι δύναμη μετασχηματισμού της κοινωνίας και με αυτή την προοπτική μπορώ να κάνω ελιγμούς αλλά δεν μπορώ να πηγαίνω από άλλο δρόμο», είπε η Δέσποινα Κουτσούμπα. «Το επαναστατικό μέτωπο μπορεί να συνεργάζεται με ένα ρεφορμιστικό μέτωπο; Εγώ απαντάω: ναι και μετά βάζω τους όρους. Οι σύντροφοι του ΝΑΡ και του ΣΕΚ απέδειξαν από το ‘12 ότι είναι πάρα πολύ δύσκολοι να κάνουν συμμαχίες με κάτι που δεν το θεωρούν επαναστατικό. Οι σύντροφοι του ΝΑΡ ότι φοβούνται με οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο από αυτούς. Οι σύντροφοι της ΑΡΑΝ από την οποία έχω αποστασιοποιηθεί, εδώ και ένα χρόνο είχαν αποφασίσει ότι το πολιτικό σχέδιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους έχει τελειώσει.  Οι σύντροφοι της ΑΡΑΝ,  της ΑΡΑΣ και της ΜΑΡΣ συνομιλούσαν ήδη με το Λαφαζάνη και έκλειναν κείμενα. Αν μπορεί να διασπάσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπάρχει κάποιος λόγος να κάτσει με την υπόλοιπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να του βάλει όρους; 
 
Θεωρούσα ότι η καλύτερη εκδοχή για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η εκλογική συνεργασία με τη ΛΑΕ με τη διατήρηση της αυτοτέλειάς της με ισοτιμία,  γιατί είμαστε ένα μέτωπο με  ιστορία και δεν εμπλακήκαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Θα μπορούσαμε να μπούμε ακόμα και αν το πολιτικό πλαίσιο δεν ήταν πλήρως αυτό που θέλαμε σε σχέση με την ΕΕ, στο βαθμό που υπήρχαν τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες, που θα μας εξασφάλιζαν ότι πάμε να παλέψουμε την πολιτική μας άποψη σε ευρύτερα ακροατήρια και ότι η βάση αυτού του εγχειρήματος, η οποία γνωρίζουμε όλοι ότι είναι πολύ πιο μπροστά από την ηγεσία,  θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις παρακάτω. Ο τρόπος με τον οποίος φτιάχτηκε η ΛΑΕ έχει ένα από τα βασικά κουσούρια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω πολιτική στο αυτί του Λαφαζάνη. Αυτοί τη στιγμή δεν υπάρχουν οι όροι της συνεργασίας με τη ΛΑΕ, αλλά χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι θα έχουμε μετωπική πολιτική με αυτόν τον κόσμο, μαζί με όλο τον κόσμο που διαφοροποιείται με το ΣΥΡΙΖΑ». 
 
Προσπάθειες
 
“Όλοι ξεκινάμε από την κοινή παραδοχή ότι το 62% του ΟΧΙ δείχνει ότι το κίνημα δυναμώνει και είναι προς τα αριστερά” είπε ο Τάκης Ζώτος. “Αυτή είναι η κεντρική αφετηρία. Η δυναμική του 62% έσπρωξε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ προς την έξοδο. Αυτή η εξέλιξη αποδεσμεύει τεράστιο δυναμικό και πολύς κόσμος ψάχνει απαντήσεις πολιτικές για το τί πήγε στραβά. Άρα η πολιτική συζήτηση είναι εντελώς ανοιχτή και θα είναι ανοιχτό αυτό το ρήγμα για όλη την επόμενη περίοδο. Η κίνηση αυτή του κόσμου προς τα αριστερά επιμένει και θα εκφραστεί και εκλογικά. 
 
Την επόμενη των εκλογών έχει σημασία πόσο ισχυρή θα είναι η αριστερά στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Έχει κάνει προσπάθειες η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απευθυνθεί μετωπικά σε αυτό το κομμάτι; Θυμίζω ότι το 2011 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε μία εκδήλωση στο Πάντειο για το χρέος και προσκεκλημένοι στο πάνελ ήταν ο Κουβελάκης και ο Λαφαζάνης. Εκεί ο Λαφαζάνης είχε δηλώσει ότι “δεν θέλω να κάνω άλλη διάσπαση”. Αναγκάστηκε να την κάνει κάτω από την κίνηση του κόσμου προς τα αριστερά. Την επόμενη περίοδο το κεντρικότερο ζήτημα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να αναπτύξει κοινή δράση και με τον κόσμο της ΛΑΕ και με τον κόσμο που προβληματίζεται αλλά δεν θα πάει στη ΛΑΕ και να την βοηθήσει στο βάθεμα της πολιτικής συζήτησης”. 
Η συζήτηση στο ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 
“Στη διχοτόμηση που είχε ανοίξει στη δεκαετία του 2000 ανάμεσα στο αντινεοφιλελεύθερο και το αντικαπιταλιστικό μέτωπο, στο τι αριστερά χρειαζόμαστε, η ΛΑΕ παρ’ όλες τις διατυπώσεις της σε σχέση με την ΟΝΕ και το ευρώ, παραμένει στη λογική του αντινεοφιλελεύθερου μετώπου. Ο Λαπαβίτσας λέει υποτίμηση του νομίσματος 20%, η οποία πρόκειται να βοηθήσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση με ανέπαφες τις παραγωγικές σχέσεις”, είπε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Καμπαγιάννης. 
 
“Στην Αργεντινή αυτή τη στιγμή οικοδομείται αριστερά η οποία κατόρθωσε να περάσει το αντιδημοκρατικό όριο του 1,5% να πάρει 3,5% και να κατεβαίνει στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το βασικό ζήτημα με το οποίο ορίστηκε ως μέτωπο είναι η αντίστασή της στον Αριστερό Κιρχνερισμό. Στη λογική ότι με ένα υποτιμημένο νόμισμα πρόκειται να πέσουν τα θρύμματα του ψωμιού και στους εργάτες. Και έχει γίνει εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ομιλητή από το συγκεκριμένο μέτωπο, το οποίο αναδεικνύεται σε εθνική δύναμη στο Αργεντίνικο πολιτικό σκηνικό με την αντικαπιταλιστική γραμμή. 
 
Ο κόσμος του αγώνα θα κληθεί να ψηφίσει ποια θα είναι η αριστερή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που θα έρθει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Κινηματικά και προγραμματικά. Δεν πρόκειται να καθοριστεί η ΛΑΕ από την παρέμβαση ομάδων στο εσωτερικό της. Στη Γαλλία η αριστερά που δημιουργήθηκε μέσα από τη διάσπαση του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, διέλυσε την επαναστατική αριστερά, μέσα από το ότι κατάφερε να φεύγουν κομμάτια κομμάτια από το NPA και να πηγαίνουν στο Κόμμα της Αριστεράς. Το Κόμμα της Αριστεράς αποδείχθηκε αθεράπευτα ρεφορμιστικό και η επαναστατική αριστερά διαλύθηκε. Δεν θέλουμε και εδώ αυτή την εξέλιξη”. 
 
“Η συνύπαρξη με την Μειονότητα στη Θράκη είναι εδώ και πολλά χρόνια μία πραγματικότητα για όλο τον κόσμο”, είπε ο Τζεμαλή Μιλιαζήμ. “Ο Τέρενς Κουίκ όμως που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενθάρρυνε την ακροδεξιά. Οι ακροδεξιοί σήκωσαν κεφάλι και είπαν ότι εδώ μπορούμε να καίμε και τζαμιά, όπως έγινε στην Κομοτηνή. Οι αντιδραστικοί Δήμαρχοι βγάλανε ανακοίνωση και είπαν ότι τους μετανάστες που έρχονται από τον Έβρο πρέπει να τους διώχνουμε γρήγορα. Και οι συναντήσεις του Καμένου με τον Στυλιανίδη ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση: για να μην αλλοιωθεί το πληθυσμιακό στοιχείο στη Θράκη, στις Σάπες να φέρουν και άλλο στρατό που θα μένει εκεί. 
 
Το 80%της μειονότητας ψήφισε ΟΧΙ και ήταν ταξικό. Αυτό που τους παρακίνησε είναι ότι τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα τους διέλυαν τη ζωή. Τους έβαλαν τον ΕΝΦΙΑ, να πληρώνουν στα βουνά πάνω ενοίκιο για το σπίτι το ίδιο που έχτισε κουβαλώντας πέτρες από το ποτάμι. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος τρώει δεύτερη φορά απογοήτευση από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί του λέει δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δε θα έχεις σχολεία, δεν θα έχεις νοσοκομείο γιατί πρέπει να πληρώσουμε το χρέος. 
 
Δυναμικά
 
Αυτό δεν θα πρέπει να το αφήσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς απάντηση. Εμείς δεν είμαστε χθεσινοί. Λέγαμε στον κόσμο μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος, λέγαμε σύγκρουση με ευρώ και την ΕΕ για να μην κλείσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και να μην διαλύουν την αγροτική παραγωγή, μιλάγαμε για εργατικό έλεγχο και όχι διαχείριση του καπιταλισμού. Και αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν σωστό.
 
Τώρα χρειάζεται να βγούμε δυναμικά όλοι μαζί και να τα εξηγήσουμε στον κόσμο”. 
 
“Είχαμε και έχουμε την ικανότητα σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μπούμε και να γίνουμε κέντρο της προσοχής εκατοντάδων χιλιάδων που δώσανε τη μάχη του ΟΧΙ και θέλουν να τη συνεχίσουν”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Ταυτόχρονα υπάρχουν προχωρήματα στις εμπειρίες του κόσμου που του επιτρέπουν να κοιτάει προς τη μεριά μας. Το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που φτιάχτηκε πάνω στη δυναμική που διαμορφώθηκε το 2008, έδωσε προοπτική στο κίνημα και άνοιξε την πολιτική συζήτηση μέσα στην αριστερά για το ποια είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στην οικονομική κρίση. 
 
Η ρήξη με το ρεφορμισμό πατάει σε ένα δυνατό κίνημα που το χτίσανε οι εργάτες και η επαναστατική αριστερά έπαιξε ρόλο προωθητικό μέσα σε αυτό, με τις πρωτοβουλίες της στο εργατικό, στη νεολαία, στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. 
 
Το αν αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το ρήγμα στο ρεφορμισμό με δέος ή με προσαρμογή είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Λογοδοτεί στο ότι σε μια περίοδο κρίσης, με τον Τσίπρα να επιτίθεται στα πιο αριστερά κομμάτια, υπάρχει κίνημα προς τα αριστερά. Θέλουμε να νικήσουν οι μάχες και γι' αυτό χρειάζονται απαντήσεις για το με ποια πολιτική θα συνεχίσουμε. Χρειάζεται να βοηθήσουμε με τη συζήτηση και τη δράση τα κομμάτια της ΛΑΕ να κάνουν τα επόμενα βήματα και αυτό γίνεται με επιμονή στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και όχι με το να υποστείλεις τις αιχμές του στο όνομα της συνεργασίας. Τα διλήμματα που θα εμφανιστούν ξανά στις 21 Σεπτέμβρη με τους εκβιασμούς της ΕΕ, απαντάμε με διαγραφή χρέος, που σημαίνει ότι αρνούμαι να πληρώσω την ΕΚΤ και αυτό σε βάζει σε κατευθείαν σε σύγκρουση με την ΕΕ. 
 
Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να βάλουμε το σύνολο του οπλοστασίου που έχουμε χτίσει για να τραβήξουμε κομμάτια της ρεφορμιστικής αριστεράς. Θέλουμε ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση και δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έχουμε μια ολόκληρη περίοδο μπροστά μας που θα παρέμβουμε με ενιαομετωπική δράση με τη ΛΑΕ, το ΚΚΕ και κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορέσουν αυτές οι ευκαιρίες να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα από ένα ενωμένο μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς”. 
 
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι εκπρόσωποι της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους.