Την συζήτηση χαιρέτησαν μια σειρά καθηγητές από τα τμήματα του ΤΕΙ και στην συνέχεια έδωσαν τον λόγο στον Αντνάν Σεχάντε-επιστημονικό συνεργάτη του τμήματος οινολογίας, παλαιστινιακής καταγωγής ο ίδιος- τόνισε την ανάγκη να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να σεβαστούν όλοι την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της. Έπειτα τον λόγο πήρε ο Βαγγέλης Πισσίας, ο κεντρικός ομιλητής και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής. Τόνισε ότι η ιδέα της αποστολής ξεκίνησε την περίοδο της αντίστασης της ισραηλινής εισβολής στον Λίβανο, έφτασε να υλοποιηθεί το 2008 με τα δύο ψαροκάικα που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας και συνεχίστηκε τον Μάη του 2010 με τον στόλο της ελευθερίας.
Επέρριψε ευθύνες στην κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση για την στάση τους απέναντι στους ακτιβιστές, ειδικά για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Κύπρου που δεν επέτρεψε σε βουλευτές που περίμεναν στο νησί να επιβιβαστούν στα πλοία. Κλείνοντας τόνισε την αναγκαιότητα του πολιτικού κινήματος και της αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης με προοπτική ότι το 2010 θα είναι και η χρονιά που θα σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φοιτητές του ΣΕΚ και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που συζητάγαμε με τον κόσμο ότι από το ΔΝΤ έως το Ισραήλ οι επιθέσεις είναι ίδιες, ότι χρειάζεται αντίσταση συνολικά απέναντι στον καπιταλισμό, πάλη ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η πρεσβεία των σιωνιστών και σύνδεση με το εργατικό κίνημα που δίνει τη μάχη ενάντια στο ΔΝΤ, ΕΕ, κυβέρνηση, όπως ήδη έκαναν λιμενεργάτες του Πειραιά που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να ξεκινήσει η αποστολή.
Μιχάλης Θεοδωράκης, Πυρήνας ΣΕΚ ΤΕΙ