Η βράβευση του «φιδιού»

«Η Ακαδηµία στο πρόσωπό µου παρασηµοφορεί τη φιλοπατρία και τη διαµόρφωση κυρίως της εθνικής συνείδησης στους µαθητές µου. Το µετάλλιο ανδρείας αποτελεί για µένα ηθική δέσµευση να συνεχίσω µε µεγαλύτερη πίστη τον αγώνα µέχρι την τελική δικαίωση του έθνους». (Τα Νέα, 29/12).

Στην πράξη αυτό που κατάφερε να κάνει η «ηρωική δασκάλα» είναι να αναστατώσει τους κατοίκους του μικρού χωριού, να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά και μεταξύ μπεκτασίδων και σουνιτών. Σαν να μην έφτανε η αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων, άρχισε να κάνει κάτι ακόμη χειρότερο. Να χύνει το ρατσιστικό, εθνικιστικό και φασιστικό της δηλητήριο στα παιδία του σχολείου. Το 2008 στην γιορτή της 25ης Μαρτίου είχε οργάνωσει γιορτή με ακραία εθνικιστικά σκετς και ποιήματα καθυβρίζοντας τους Τούρκους και όσους νιώθουν Τούρκοι. Στην ίδια «γιορτή», αλλά και σε μια άλλη για τον τελειωμό της χρονιάς είχε φέρει ένα θίασο χρυσαυγιτών και τραμπούκων για να επιτεθούν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, φωνάζοντας διάφορα υβριστικά συνθήματα εναντίον τους.

Η Χαρά Νικοπούλου μαζί με ένα συρφετό από χρυσαυγίτες  και συνομωσιολάγνους εθνικιστές έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως γυναίκα σύμβολο των απανταχού πατριωτών, μια άλλη «Μαντώ Μαυρογένους». Εξάλλου, οι περισσότερες δηλητηριώδεις δηλώσεις και πράξεις της «ηρωικής δασκάλας» μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο.

Παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα που έχει υποστεί τόσο την μισαλλοδοξία του Υπουργείου όσο και τον ‘ανθελληνισμό’ των μουσουλμάνων της περιοχής. Σε όλα τα πατριωτικά blogs γίνεται λόγος για εκδίωξή της από το Μεγάλο Δέρειο κάτι που ποτέ η ίδια δεν έχει διαψεύσει, ενώ αυτό δεν προκύπτει από κανένα επίσημο έγγραφο του κράτους. Η Χαρά Νικοπούλου ζήτησε μόνη της μετάθεση από το δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Δέρειου στο οποίο δίδασκε στην Γ’ περιοχή Θεσσαλονίκης, για προσωπικούς λόγους όπως αναφέρει επί λέξει στην αίτησή της με αριθμό πρωτοκόλλου 2387, Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης Ροδόπης, στις 30/11/2009.

Συνεπώς δεν μπορεί να επιβραβεύεται ένα «φίδι» τη στιγμή που συνάδελφοι δάσκαλοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι πασχίζουν καθημερινά, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες,  να μορφώσουν και να διαμορφώσουν ανθρώπους και πολίτες χρήσιμους για την κοινωνία. Μέσα σε ένα σχολείο διαπολιτισμικό, χωνευτήρι πολιτισμών που θα παραµερίζει την κοινωνική ανισότητα και αδικία και θα προάγει τον σεβασµό στην πολιτισµική ετερότητα, ένα σχολείο που θα εξαλείψει τον εθνικιστικό τρόπο σκέψης και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά μέσα επικοινωνίας των διαφορετικών λαών,˙ ένα σχολείο που όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από  την εθνική και πολιτισµική τους προέλευση, θα πρέπει να αναπτύσσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους, την κριτική σκέψη.

Η βράβευσή της από την Ακαδημία είναι άλλη μια πρόκληση, που πάει μαζί με τα ρατσιστικά τείχη που υψώνει η κυβέρνηση του Μνημονίου στον Εβρο, την ανοιχτή συνεργασία Χρυσής Αυγής και Αστυνομίας υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης στον Αγιο Παντελεήμονα, το καθημερινό ρατσιστικό δηλητήριο που ξερνάει η τηλεόραση με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επιδιώκοντας να τους μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους για τη διάλυση που φέρνουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.

Αποτελεί πραγματικό ευτύχημα που από την περιοχή μας ξεκουμπίστηκε αυτό το «φίδι». Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη εθνικιστικά και ρατσιστικά «φίδια» που σπέρνουν καθημερινά το εθνικιστικό, φασιστικό και ρατσιστικό τους δηλητήριο και από τις δύο μπάντες.

Τζεμαλή Μιλιαζίμ, δάσκαλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την «Ανταρσία σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» στο νομό Ξάνθης

• Μέγα Δέρειο: Είναι ένα χωριό στον ορεινό όγκο του Έβρου που συνυπάρχουν για αιώνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι.