Πολιτική
Υπουργοί εφαρμογής των “εφαρμοστικών”

Ο Ν. Φίλης στο υπουργείο Παιδείας

Tην προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το νέο του υπουργικό συμβούλιο, στην πρώτη του συνεδρίαση την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη. 
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα συγκροτήθηκε έτσι ώστε να διευκολύνει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των άγριων μέτρων λιτότητας που απαιτεί η τρόικα, μιας πολιτικής που δεν σταμάτησε να εφαρμόζεται στη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται από τη δημιουργία υφυπουργείου «Μνημονίου», υπό το υπουργείο Οικονομικών.
 
Κατά την τελετή παράδοσης στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος αναπληρωτής υπουργός «Μνημονίου» Χουλιαράκης, βεβαίωσε ότι προέχει η «ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίες, όπως δήλωσε, έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. 
 
Η συνέχιση της θητείας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν εκπλήσσει. Είναι αυτός που μαζί με τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη και τον πρωθυπουργό Τσίπρα έδωσαν τη «μάχη» για την υπογραφή του τρίτου Mνημονίου μέσα στον Αύγουστο και είναι αυτός που θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής του τους επόμενους μήνες. Από δίπλα, οι υπουργοί ανάπτυξης, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεων, Γ. Σταθάκης στο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Π. Σκουρλέτης στο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας.
 
Κοιτάζοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο, τα περισσότερα από τα πρόσωπα που συμβόλισαν το «πρώτη φορά Αριστερά» της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πήγαν περίπατο. 
 
Αλλά με δυσκολία μπορεί κανείς να δει πρόσωπα που να συμβολίζουν, έστω, την πιο πρόσφατη βαρετή συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί «παλιού που φεύγει και νέου που έρχεται»: 
 
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να μην συμμετέχουν στη νέα μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά 5 πρώην στελέχη της πρώτης και 15 πρώην στελέχη του δεύτερου κατέχουν υπουργικά αξιώματα σε ένα σύνολο 46 υπουργών της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
 
Μπορεί τελικά, ο ανοιχτά δηλωμένος ρατσιστής, ομοφοβικός, αντισημίτης και συναγελαζόμενος της Χ.Α, Δημήτρης Καμμένος να ξηλώθηκε αμέσως από τη θέση υφυπουργού Υποδομών, λόγω της γενικής κατακραυγής που ξεσήκωσε εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει όμως το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να επελέγη.
 
Στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μεταφέρθηκε ο Π. Κουρουμπλής, αναμασώντας ρήσεις του πρώην πρωθυπουργού της δεξιάς Γεωργίου Ράλλη ότι η δημόσια διοίκηση είναι ο «μεγάλος ασθενής». Οι εργαζόμενοι στον - μικρότερο της Ευρώπης πλέον - δημόσιο τομέα μπαίνουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο.
 
Στις θέσεις τους, στα υπουργεία του «βαθέος κράτους» παραμένουν ο πρώην σύμβουλος του ΓΑΠ Νίκος Κοτζιάς, στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. 
 
Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Μολυβιάτη για το έργο που επιτέλεσε στο διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τον «παρακάλεσε, όποτε έχει ζητήματα που χρειάζονται τη δική του σοφία, να μπορεί να προσβλέπει στη σκέψη του και στην καλή του διάθεση». Μόλις πριν από μερικές μέρες, υπό τις εντολές του Μολυβιάτη η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία απείχε από τις ψηφοφορία των κρατών μελών του ΟΗΕ με θέμα την έγκριση ψηφίσματος για ελαφρύνσεις στις χώρες που έχουν δημόσιο χρέος. 
 
Κατάντια
 
Απείχε επίσης από την ψηφοφορία με θέμα την ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες του ΟΗΕ! Πρόκειται για την κατάντια στην οποία έχει οδηγήσει η συγκρότηση του επικίνδυνου άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συνεχίσει να πρωτοστατεί από τη θέση του υπουργού Αμυνας ο Πάνος Καμμένος.
 
Παράδειγμα «βαθέος κράτους» αποτελεί και ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης που αντικατέστησε τον Γιάννη Πανούση. Πρόκειται για τον υποστράτηγο εν αποστρατεία Νίκο Τόσκα, με θητεία στα τεθωρακισμένα, στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στον τομέα άμυνας του ΠΑΣΟΚ.
 
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ορκωμοσία του νέου υπουργού, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δύο συμβολικές συλλήψεις των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ με στόχο την ertopen, το σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων στη δημοσια τηλεόραση, και του Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα  την τελευταία δεκαπενταετία στην Ελλάδα, ενάντια σε ρατσισμό, νεοναζί και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 
 
Υπουργός ξανά και ο Μάρκος Μπόλαρης, που υπηρέτησε από καίριες θέσεις το ΠΑΣΟΚ στην διάρκεια των μνημονίων, σαν υφυπουργός, όταν μαζί με τον υπουργό Υγείας Λοβέρδο πετσοκόβαν τις δαπάνες για την Υγεία. Την ίδια περιοδο που, όπως κατήγγειλε το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας έκπληξη, απογοήτευση και αγανάκτηση, ο δεύτερος ξεκινούσε την ρατσιστική καμπάνια ενάντια στις οροθετικές γυναίκες. Ο Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τον Μάρκο Μπόλαρη.  
 
Αντίθετα η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μόνιμος στόχος των φασιστών και της ακροδεξιάς ξηλώθηκε από το υφυπουργείο Μετανάστευσης γιατί «τόλμησε» να πει ότι οι Σύροι πρόσφυγες, έχουν δικαίωμα, όπως όλοι οι άνθρωποι, στον ήλιο. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπάθησε ούτε καν να καλύψει τη Χριστοδουλοπούλου απέναντι στους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς του Μεϊμαράκη. Η «κυρία Τασία» έπρεπε οπωσδήποτε να φύγει, για να δώσει τη θέση της στον πιο «ρεαλιστή» υπηρεσιακό υπουργό Γιάννη Μουζάλα, παρόντος του οποίου στη Λέσβο, τα ΜΑΤ ματοκύλησαν τους πρόσφυγες. 
 
Έφριξε η εκπαιδευτική κοινότητα
 
Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έφριξε με την τοποθέτηση του Ν. Φίλη στο υπουργείο Παιδείας. Οι απόπειρες αποστασιοποίησης από τις πολιτικές Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου πάνε περίπατο. Ο πανεπιστημιακός Αριστείδης Μπαλτάς παίρνει μετάθεση για το υπουργείο Πολιτισμού και οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο σκληρό υποστηρικτή της μνημονιακής στροφής του Τσίπρα.
 
Στους τομείς, όπου αναμένονται οι περισσότερες και σθεναρότερες εργατικές αντιστάσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, είναι φανερό ότι η επιλογή των υπουργών προσβλέπει στη χειραγώγηση «από τα μέσα» αυτών των αντιστάσεων. 
 
Πχ, η τοποθέτηση δύο παλαιότερων συνδικαλιστών με αγωνιστικές και αριστερές «περγαμηνές» όπως των Ξανθού-Πολάκη στο υπουργείο Υγείας. Πολύ γρήγορα θα δούμε τι εννοούν οι υπουργοί όταν υπόσχονται σύγκρουση με τα «συμφέροντα» στο χώρο της υγείας – σύγκρουση με τις οργανωμένες ενώσεις των γιατρών και των εργαζομένων στην Υγεία ή με τους Αποστολόπουλους, τους Κοντομηνάδες και τους κερδοσκόπους του φαρμάκου; Τα ίδια ισχύουν για την  επιλογή του Θ. Δρίτσα ξανά στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας.
 
Τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι, μπορεί στα οικονομικά τα πράγματα να είναι δύσκολα, αλλά με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «κάπως καλύτερα», έσπευσε να «εξηγήσει» αμέσως μετά την τοποθέτησή της στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης η Θεανώ Φωτίου. Η υπουργός των ανέργων και των πασχόντων δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνική δηλώνοντας: «Αν κάνουμε οικονομία όλα γίνονται... Όπως τα γεμιστά, είναι επινόηση του ελληνικού λαού... με τίποτα τρώει μια οικογένεια».   
 
Αλλά  η άποψη ότι ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημάνει έστω κάποιες προοδευτικές αλλαγές σε ζητήματα που δεν εφάπτονται της οικονομίας, διαψεύδεται ξανά με το καλημέρα. Η Σία Αναγνωστοπούλου, σαν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έδωσε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς για τον ρόλο τους στην εκπαίδευση και τους αντιρατσιστικούς τους αγώνες. Αλλά, πριν προλάβει καν να ψελίσει την πρώτη της δήλωση σχετικά με την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, η νέα υφυπουργός έσπευσε να τα μαζέψει και να δικαιολογηθεί ότι «απλώς απαντούσε σε ένα ακροατή» και «οι δηλώσεις της παραποιήθηκαν».
Προηγήθηκαν οι διαμαρτυρίες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.    
 
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης επανήλθε ο Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι «μέχρι τώρα δεν είχαμε πολλές δυνατότητες για δημιουργικό έργο λόγω της οικονομικής δυσκολίας, αλλά και του λίγου χρόνου ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία».
Δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιές «οικονομικές δυσκολίες» επηρεάζουν υποθέσεις όπως τη σκανδαλώδη συνέχιση της δίκης της Χ.Α στις φυλακές Κορυδαλλού αντί στο Εφετείο. 
 
Ο άλλοτε, εκπρόσωπος των απολυμένων στα τηλεοπτικά πάνελ Κατρούγκαλος είναι αυτός που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις επιθέσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό ως νέος υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την απειλητική δήλωση ότι «πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια» .
 
Ουσιαστικά, πέρα από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και στις πιο πολλές περιπτώσεις συμβολίζουν τη στροφή προς τα δεξιά, ακόμη και οι “για δεύτερη φορά” υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε πια με τη γλώσσα των “εκσυγχρονιστών” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.