Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες

Κοινή συγκέντρωση αλληλέγγυων και προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας την 1η Οκτώβρη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας έγινε το πρωί της Πέμπτης 1η Οκτώβρη. Tο κάλεσμα έγινε από τη Συνέλευση της πλατείας Βικτωρίας και την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. Στη συγκέντρωση, στην οποία ήταν επίσης παρούσες η ΚΕΕΡΦΑ και η Ροσινάντε, τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συνθήματα έδιναν τον τόνο.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν να ανοίξουν άμεσα κτίρια του Δήμου της Αθήνας για να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, στη σύναξη σε βάρος των προσφύγων που επιχείρησε να στήσει η λεγόμενη «επιτροπή κατοίκων», εμφανής ήταν η παρουσία γνωστών φασιστών της περιοχής. 

Η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, καλούσε τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα αυτιά τους στα κηρύγματα των επίδοξων νεοναζί σωτήρων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης λεωφορεία του ΟΑΣΑ άρχισαν να μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο κλειστό γήπεδο Παλαί στο Γαλάτσι. Η εργατική αλληλεγγύη βρέθηκε στο χώρο, όπου ήδη είχε αρχίσει να μαζεύεται αλληλέγγυος κόσμος. Οι μεμονωμένες προβοκάτσιες που πήγαν να δημιουργήσουν ελάχιστοι «αγανακτισμένοι» που έκαναν την εμφάνισή τους απομονώθηκαν. Όπως μεταφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ από τον ιστότοπο egalatsi: «Συγκινητική ήταν η άφιξη αρκετών πολιτών, που μόλις πληροφορήθηκαν αυτό που συνέβη, έσπευσαν αμέσως στο Παλαί να προσφέρουν είδη ρουχισμού, κουβέρτες και τρόφιμα».

Από την Πέμπτη καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, είτε μεμονωμένα, είτε σαν σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις άρχισαν να επισκέπτονται το Παλαί σε καθημερινή βάση, φέρνοντας ρουχισμό, κουβέρτες, τρόφιμα, είδη υγιεινής και παιχνίδια. Ταυτόχρονα αλληλέγγυοι κάτοικοι του Γαλατσίου και από τις γύρω περιοχές, βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο χώρο προσπαθώντας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των οικογενειών τους.

Το Σάββατο 3 Οκτώβρη το πρωί, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλατσίου πραγματοποίησαν την πρώτη εξόρμηση αλληλεγγύης στη Βεϊκου όπου μοιράστηκε υλικό και άνοιξε τη συζήτηση με τον κόσμο και κατέληξε στο Παλαί. Την ίδια ώρα στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία γινόταν μια μαζική εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ με σύνθημα "Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες - ανεπιθύμητοι οι φασίστες", όπου αρκετοί έφεραν πράγματα πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του Παλαί.

Στη συνέχεια αντιπροσωπείες της ΚΕΕΡΦΑ Νέας Ιωνίας, του συνδέσμου των φιλάθλων της Νέας Ιωνίας "Refugees", της δημοτικής κίνησης Νέα Ιωνία - Εκτός Σχεδίου και άλλων αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης, έδωσαν τα πράγματα που είχαν συγκεντρώσει. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των προσφύγων στη συζήτηση με το κλιμάκιο των αντικαπιταλιστικών σχημάτων που επισκέφθηκε ένα από τους δύο μεγάλους χώρους που έχουν διατεθεί στο Παλαί. Οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν κατήγγειλαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, όπως η αδυναμία είσπραξης των εμβασμάτων από συγγενείς στις χώρες προορισμού λόγω της μη κατοχής διαβατηρίων.

Εμπόδια

Εμπόδια αντιμετώπισαν το Σάββατο 5/10, οι συλλογικότητες που έρχονταν να συμπαρασταθούν στους πρόσφυγες, εμπόδια που έβαλαν συγκεκριμένα η Περιφέρεια και το Υπουργείο. Αρχικά υπήρχε άρνηση οι αντιπροσωπείες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους πρόσφυγες (που τελικά κάμφθηκε), υπήρχαν συνεχείς εντάσεις και πιέσεις να «κρυφτούν» γενικώς σημαίες, πλακάτ, πανό, προκηρύξεις – κάποιους ενόχλησε ακόμα και το πανό που έφεραν οι παίκτες και οι φίλαθλοι του Α.Ο Νέας Ιωνίας! Λίγο μετά, εμφανίστηκε και περιπολικό και ομάδες ΔΙΑΣ στο χώρο…

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 4/10, άρχισε να γίνεται «έλεγχος» στις πόρτες, να ζητάνε από τον κόσμο να αφήνει τα πράγματα στην είσοδο του Παλαί, δηλαδή 300 μέτρα μακριά από το χώρο που συλλογής.

Είναι γελασμένοι η κυβέρνηση και ο υπουργός Μετανάστευσης αν νομίζουν ότι θα περάσουν τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις στις πλάτες του κόσμου που στηρίζει τους πρόσφυγες. Αυτό που με σιγουριά μπορεί να διακρίνει κανείς στο Παλαί είναι η ανυπαρξία μιας σοβαρής δημόσιας μέριμνας για τους πρόσφυγες, για την οποία την κύρια πολιτική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και ο υπουργός Μετανάστευσης Μουζάλας.

Είναι πραγματικά αδιανόητο για πάνω από πάνω 1000 πρόσφυγες, που παρά την κινητικότητα, φιλοξενούνται κάθε μέρα στο Παλαί, το υπουργείο και η Περιφέρεια να διαθέτουν εργαζόμενους που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι αδιανόητο, η στήριξη του Δήμου Γαλατσίου να περιορίζεται στο μάζεμα των σκουπιδιών στον έξω χώρο και στην εθελοντική προσφορά κάποιων άλλων εργαζομένων του δήμου.

«Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη πόλη μας χωρίς την εθελοντική προσφορά συμπολιτών μας θα ήταν κυριολεκτικά μια ‘αποθήκη ψυχών’… γράφει σχετικά, σε άρθρο του, ο Μανώλης Πίκουλας, που βρίσκεται από την πρώτη μέρα στο χώρο του Παλαί. «Γιατί φιλοξενία δεν είναι να στοιβάξεις 1200 ανθρώπους σε δυο αίθουσες και να τους προσφέρεις ένα πιάτο φαί. Η φιλοξενία απαιτεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής  και ασφάλειας, υγειονομική περίθαλψη και μια υποτυπώδης οργάνωση. Είναι αδύνατον τη νύχτα να μην υπάρχουν γιατροί (υπάρχουν την ημέρα, εθελοντές βέβαια) σε έναν χώρο, που "φιλοξενεί" 300 παιδιά και μωρά. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να αποφασίσει ένας "αναρμόδιος" εθελοντής, πότε και αν θα πρέπει να καλέσει ασθενοφόρο... Χωρίς τον απαραίτητο διερμηνέα πως θα γίνει η απαραίτητη ενημέρωση γιατρού και ασθενούς; Πότε και πως θα επιστρέψει ο μπαμπάς και το παιδί - μωρό στις εγκαταστάσεις του Παλαί;».

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι αυτό που αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Δήμου Γαλατσίου, στη σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Παλαί, ότι μετά από παρέμβαση του Δήμου πετάχτηκε στα σκουπίδια ολόκληρο το συσσίτιο κοτόπουλο με ρύζι που είχε ετοιμάσει το Πολεμικό Ναυτικό γιατί μύριζε και ήταν εμφανώς χαλασμένο!

Εδώ να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, πρωινό και μεσημεριανό προσφέρονται από την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, ενώ το βραδινό το καλύπτουν, όπως μπορούν διάφορες κοινωνικές κουζίνες. Μια προσφορά του ελληνικού κράτους «γενναιόδωρη» σε βαθμό μαζικής δηλητηρίασης.

Στην ίδια σύσκεψη, ο δήμαρχος Γαλατσίου Μαρκόπουλος μετέφερε επίσης τη δέσμευση του υπουργού ότι οι πρόσφυγες θα φύγουν σε 20-30 μέρες. Αλήθεια, τι ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει ο υπουργός με τόσες εκατοντάδες ανθρώπους, και το χειμώνα να μπαίνει, οφείλει να μας το εξηγήσει.


 

Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Γαλάτσι

Eπιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Παλαί συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη το απόγευμα στο Δημαρχείο του Γαλατσίου, μετά από σύσκεψη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού κέντρου.

Μετά από πλούσια συζήτηση (το λόγο πήραν συνολικά είκοσι άτομα), αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το Σάββατο 17 Οκτώβρη που από το Παλιό Τέρμα Γαλατσίου θα βαδίσει προς το Παλαί για να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, η πραγματοποίηση μαζικής εξόρμησης (Γαλατσίου και Βεϊκου) το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 11πμ, η έκδοση ενημερωτικού υλικού, η δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με επόμενο ραντεβού την Τετάρτη 7 Οκτώβρη στις 7μμ μέσα στο χώρο του Παλαί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία, συλλογικότητες και φορείς, ανάμεσά τους η: Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράση, οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, δημοτικές κινήσεις, όπως ο Άλλος Δρόμος Γαλατσίου, το Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας, μέλη Συλλόγων Γονέων και τοπικών συλλογικοτήτων. Στην αίθουσα μπορούσε να διακρίνει κανείς αγωνιστές από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, την ΟΚΔΕ, τον αυτόνομο χώρο, ανένταχτους και άλλους.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του 18χρονου Ουαχίντ, του νεαρού πρόσφυγα που βρίσκεται στο Παλαί και περιέγραψε την οδύσσεια του, να περνάει «παράνομος» τρεις χώρες, προκειμένου να φτάσει να περάσει τα σύνορα της ΕΕ.

Κοινός τόπος στις περισσότερες τοποθετήσεις ήταν η απαίτηση να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που σπέρνουν δυστυχία, θάνατο, προσφυγιά και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, να πέσουν οι φράχτες στον Έβρο και να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να παρασχεθεί άσυλο, σίτιση, αξιοπρεπής διαβίωση στους πρόσφυγες και να καταβληθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από την κυβέρνηση για προσωπικό και υποδομή.

Σε σειρά ερωτήσεων κλήθηκε, μετά από ενημέρωση εκπροσώπου του δήμου, να απαντήσει ο δήμαρχος Γαλατσίου Μαρκόπουλος σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Στην ερώτηση σχετικά με τον απαράδεκτο έλεγχο που επιχειρείται σε αλληλέγγυους στην είσοδο του Παλαί από το Σάββατο και μετά, είπε ότι είναι εντολή υπουργού.

Οι επικλήσεις στον εθελοντισμό δεν πρόκειται να λύσουν ούτε το συγκεκριμένο ούτε τα προβλήματα των ΟΤΑ συνολικότερα. Περιφέρεια και δήμος, αντί να νίπτουν τας χείρας τους επικαλούμενοι την έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης, χρειάζεται να τους διεκδικήσουν και μάλιστα άμεσα.


 

Διαδήλωση στις 15 Οκτώβρη

47 σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές κινήσεις και φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων «Αριστοτέλης» να συγκαλέσει τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη συντονισμού, με στόχο την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων και μεταναστών και την αντιρατσιστική-αντιφασιστική και αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Όπως ανέφερε το κάλεσμα της σύσκεψης και τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ντίνα Ρέππα στο άνοιγμα της σύσκεψης: “Οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν χώρες γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτές, χώρες διαλυμένες από τον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του «πολιτισμένου» κόσμου και των οργανισμών του, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και περιοχές του πλανήτη που τις έχει συντρίψει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και οι αποικιοκρατικού τύπου πολιτικές. Οι φράκτες, η συνθήκη του Δουβλίνου -που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής-  η FRONTEX, το σύστημα ασύλου, οι επαναπροωθήσεις, η σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων, η καταστολή στα σημεία διέλευσης, είναι το σκληρό κατασταλτικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής”.

 Η σύσκεψη καλεί σε διαδήλωση την Πέμπτη 15/10 από τα Προπύλαια στα γραφεία της ΕΕ. Εκείνη την ημέρα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το “προσφυγικό”.  Η σύσκεψη κατέληξε σε μία σειρά δράσεις όπως πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης στο Σύνταγμα, την Δευτερα 12/10 (επέτειο της απελευθερωσης της Αθήνας), τη διεκδίκηση από την τοπική αυτοδιοίκηση να ανοίξει χώρους για τη φιλοξενία των προσφυγων καθώς και την διεκδίκηση της ελευθερης πρόσβασης των αλληλέγγυων ομάδων στον Ελαιώνα, το Γαλάτσι και το Ελληνικό, τη συγκρότηση κοινής επιτροπής που θα συντονίσει αυτές τις δράσεις και σε συντονισμό με το διεθνές αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό κίνημα. Την τελευταία πρόταση έκανε με παρέμβασή της, αντιπροσωπεία της η ΚΕΕΡΦΑ, που χαιρέτησε την πρωτοβουλία, καλώντας ταυτόχρονα στη Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 10-11 Οκτώβρη στην Αθήνα.


 

Κινήσεις Πόλης

Πρωτοβουλίες στις γειτονιές απαιτώντας από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τους δήμους να πάρουν επαρκή μέτρα για εύρεση και αξιοποίηση κτιρίων και χώρων για ανοικτή φιλοξενία των προσφύγων, παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης που επιβάλουν νέα ρατσιστικά μέτρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αποφάσισαν να αναλάβουν Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις πόλης που συναντήθηκαν την Τρίτη 29/9.

Το Σάββατο αντιπροσωπεία της σύσκεψης επισκέφτηκε το Ελληνικό. Οι κινήσεις καλούν σε «αγώνα και ταξική-διεθνιστική αλληλεγγύη για να καλυφτούν οι ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, στηρίζουν τις δράσεις αλληλεγγύης και διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: «Διευκόλυνση της μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.Να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι για τη στέγαση όλων των προσφύγων, είτε για την προσωρινή είτε για τη μόνιμη παραμονή τους. Να διατεθούν ξενοδοχεία και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν.

Μέριμνα

Να στηριχτούν στις ανάγκες σίτισης και περίθαλψης όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε κάθε πρόσφυγα. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Χαρτιά για νομιμοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης. Απρόσκοπτη είσοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα... Όχι βία και καταστολή στα σύνορα. Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο και κάθε φράκτης.Έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά νέα βάση, κλείσιμο όλων των βάσεων, όχι επεκτάσεις, μη συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό...».


 

Πειραιάς

Σύσκεψη την Τρίτη 6/10 το απόγευμα στον  Πειραιά, καλούσε η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία δημοτικών κινήσεων και κινήσεων αλληλεγγύης.

Η Πρωτοβουλία ζητά στήριξη του κόσμου του Πειραιά για το στήσιμο μέσα στον Επιβατικό Σταθμό Περικλέους (Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε1), βάσης υποδοχής και περίθαλψης των προσφύγων που φθάνουν από τα νησιά, με στόχο όπως δηλώνει το κάλεσμα την έκφραση αλληλεγγύης του λαού του Πειραιά και την παροχή, πληροφοριών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, καλεί Συντονισμός φορέων και συλλογικοτήτων που συγκροτήθηκε στα Βριλήσσια, την Τρίτη 6/10, με ομιλητές τον Γ. Λιερό συγγραφέα, τον Χαλάφ Σύριο πρόσφυγα, τον Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ομιλητή από το Στέκι μεταναστών. Ταυτόχρονα με την εκδήλωση θα γίνεται συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και μετανάστες.


 

«Πολύτιμη η εθελοντική βοήθεια, χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού»

Οι πρώτες ώρες στο Παλαί ήταν πάρα πολύ δύσκολες γιατί οι πρόσφυγες ήρθαν σε ένα χώρο που δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν κόσμος βρεγμένος και ταλαιπωρημένος και δεν είχαμε ούτε κουβέρτα να τους δώσουμε. Πολλοί από αυτούς είχαν υποστεί βία κι εμείς, όσοι πήγαμε να βοηθήσουμε έπρεπε να πείσουμε αυτόν τον κόσμο ότι ήμασταν εκεί για να προσφέρουμε βοήθεια κι όχι για να τους δείρουμε.

Έπρεπε άμεσα να βρούμε κουβέρτες να τους ζεστάνουμε και να καλύψουμε τα πρώτα προβλήματα υγείας, που ήταν κυρίως διάρροιες κι εμετοί από την κακουχία. Έπρεπε να περιθάλψουμε άμεσα τα παιδάκια που είτε είχαν κρυώσει, είτε είχαν αφυδατωθεί. Όλα αυτά ήταν δύσκολα γιατί δεν υπήρχε καμία κάλυψη από κρατικές δομές ή ΜΚΟ. Ουσιαστικά ότι έγινε, έγινε από το Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Ιωνίας – Ν.Φιλαδέλφειας.

Η πρώτη νύχτα ήταν θεαματική γιατί ζεσταθήκανε, ντυθήκανε και φάγανε με τη δουλειά πολλών αλληλέγγυων, όλη νύχτα ήταν εκεί αλληλέγγυοι και μαγείρευαν. Ο κόσμος ερχόταν κατά κύματα. Μόλις τακτοποιούσαμε τους πρώτους ακολουθούσαν κι άλλοι κι άρα έπρεπε να μείνουμε μέχρι αργά τη νύχτα – μερικοί κι όλη νύχτα. Αρκετοί συνεχίζουν να δουλεύουν εθελοντικά στο Παλαί νυχθημερόν.

Είναι τεράστια η συμπαράσταση του κόσμου. Τα φάρμακα που κατέφτασαν μετά τις εκκλήσεις μας, είναι πάρα πολλά. Έτρεξε κόσμος που δεν ήξερε μέχρι πριν τι θα πει αλληλεγγύη. Γυναίκες που ουδέποτε είχαν σκεφτεί ότι μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες δομές και είναι εκεί και βοηθάνε. Να μοιράζονται τα τρόφιμα, τα ρούχα, να καθαρίζεται ο χώρος, να παίζουν με τα παιδιά. Ακόμα όμως έχουμε μεγάλη ανάγκη κι από γιατρούς και γενικότερα κόσμο.

Ουσιαστικά έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη κρατική μέριμνα. Είναι πολύτιμη η εθελοντική βοήθεια αλληλέγγυου κόσμου, αλλά χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα παλέψει και θα τα οργανώσει καλύτερα όλα αυτά. Νοσηλευτές, γιατρούς, τραπεζοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Δεν αρκεί η βοήθεια των αλληλέγγυων, αν μιλάμε ότι έχουμε μια καθημερινή εναλλαγή χιλίων – δύο χιλιάδων προσφύγων.

Χρειάζονται εργαζόμενοι που να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, με τακτοποιημένες βάρδιες κι όχι να είναι εθελοντικά κάποιος 24 ώρες, να πέσει ηρωικά κάποια στιγμή και να ξαναγυρίσουμε στο μηδέν. Χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους επίσης. Και για τον κόσμο όσο και για να οργανώνονται καλύτερα τα πράγματα που έρχονται, η διαλογή τους, η μοιρασιά κλπ. Όλα αυτά μπαίνουμε στη διαδικασία να τα διεκδικήσουμε σε συνεργασία με συλλογικότητες και απλό κόσμο που θέλει να βοηθήσει.

Μάρια Ντάσιου, γιατρός, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Νέας Ιωνίας-Φιλαδέλφειας και της ΚΕΕΡΦΑ


 

Η Ν.Ιωνία ξέρει απο προσφυγιά. Με το να στηρίξουμε τους πρόσφυγες δώσαμε χαρά και βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και κάνουμε περήφανη την πόλης και την ομάδα μας.

Ήταν πολύ θετικό ότι εκτός από τους φιλάθλους της Ν. Ιωνίας, παρών και πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας μας ενώ όπως έχουν δείξει ανάλογες αντιρατσιστικές ευαισθησίες έχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές, μέλη της διοίκησης, αθλητές κι αθλήτριες του Χάντμπολ κλπ.

Σωτήρης, Refugees Νέα Ιωνία Fans