Στις 2 Οκτώβρη, μετά την επιστροφή του Τσίπρα από τις ΗΠΑ, η Αυγή κυκλοφόρησε με τον εξής πρωτοσέλιδο τίτλο: «ΔΝΤ: Ασφυκτική πίεση στο Βερολίνο από την αυτοκριτική του ταμείου - Ελάφρυνση χρέους για τη διόρθωση των ‘λαθών’ - Οι προτάσεις του ΔΝΤ ισοδυναμούν με κούρεμα 100 δις υποστηρίζουν γερμανικές κυβερνητικές πηγές».
Η είδηση βασίζεται στην κυκλοφορία της ετήσιας εκθεσης της υπηρεσίας αξιολόγησης του ΔΝΤ και, όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στην Αυγή, «διευρύνει την (σ.σ. ήδη χιλιοειπωμένη) αυτοκριτική πέραν του περίφημου "συντελεστή", εστιάζοντας κατά βάση στη μη έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους».
Ακολούθως μεταφέρεται ρεπορτάζ της εφημερίδας "Rheinische Post", που υποστηρίζει ότι «το ΔΝΤ έχει υποβάλει προτάσεις που ισοδυναμούν με κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 100 δις». Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητάει από τη Γερμανία «παράταση του χρόνου λήξης των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, μεταφοράς για μετά το 2030 του χρόνου αποπληρωμής τους, αλλά και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων», γράφει η εφημερίδα.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (του ESM, που θα αναλάβει το 60% του νέου δανείου ύψους 86 δις ευρώ) Κλάους Ρέγκλινγκ, έδινε συνέντευξή στους Financial Times.
Εκεί δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα του χρέους δεν συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η Ελλάδα, υποστηρίζει, έχει ήδη επωφεληθεί από τους γενναιόδωρους όρους των δανείων, στους οποίους αναφέρθηκε ως τους πλέον ευνοϊκούς στην παγκόσμια ιστορία.
Κανένα κούρεμα
«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μια μεγάλη σύγκλιση. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα του χρέους – για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει με πολύ θετικό τρόπο στους ψηφοφόρους της, τον ελληνικό λαό, ό, τι έχει ήδη συμβεί και ό, τι θα μπορούσε να συμβεί, γιατί τα οφέλη είναι εδώ σε κάθε περίπτωση», λέει ο Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποια ελάφρυνση χρέους, προσθέτοντας όμως, ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί την ανάγκη για κόψιμο μεγάλης κλίμακας γιατί η Γερμανία και άλλες χώρες το αρνούνται. Με αρκετά ωμό τρόπο ο Ρέγκλινγκ εξηγεί: το ελληνικό χρέος πρέπει να μετριέται με βάση το τι μπορεί η Αθήνα να πληρώνει σε ετήσια βάση παρά με βάση το συνολικό ύψος του χρέους.
Οσον αφορά τις προτάσεις του ΔΝΤ για μακριές επιμηκύνσεις σε βάθος τριακονταετίας ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι μπορεί να δει επιμήκυνση, αλλά όχι τόσο μακροπόθεσμη, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως η ανάπτυξη, που βέβαια εξαρτάται από το πόσο εφαρμόζονται τα προγράμματα. Παρά τις διαφορές ο Ρέγκλινγκ καταλήγει ότι το ΔΝΤ έχει μετακινηθεί κοντά στη δική του θεώρηση της σημασίας των χαμηλών, αλλά σε ετήσια βάση, πληρωμών χρέους.
Σαν νονός της νύχτας, ο Ρέγκλινγκ εξηγεί πώς με απειλές και εκβιασμούς μπορεί ο τοκογλύφος να κρατάει ζωντανό το θύμα του για να απομυζεί μέχρι και την τελευταία σταγόνα. Αυτό είναι το «αντάλλαγμα» που δίνουν στο Τσίπρα οι εταίροι του για το τρίτο μνημόνιο και για το οποίο μας ζητάει να πανηγυρίζουμε.