Η δεξιά πολυκατοικία: Ποιος θα ενώσει τη Νέα Δημοκρατία;

Τελικά ο Κυριάκος, με τη βοήθεια και του Βορίδη κατάφερε να ενώσει το Μητσοτακέικο. Όσο για τη ΝΔ...

Τελικά υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης,  ο Απ. Τζιζτζικώστας και ο Β. Μεϊμαράκης. Πάλι καλά που δεν είχε κόστος σε ανθρώπινες ζωές η πορεία προς την ανάδειξη των υποψηφίων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υποψήφιος τελικά, Α. Γεωργιάδης αμέσως μετά την εκπρόθεσμη κατά λίγα λεπτά κατάθεση των υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του: «Νομίζω ότι παραβίασα σηματοδότες για να καταθέσω την υποψηφιότητά μου».

Μεθόδευση

Η γελοία μεθόδευση του Α. Γεωργιάδη (λες και δεν είναι αρκετά γελοίος από μόνος του) που κατέγραψαν οι κάμερες να τρέχει με τον φάκελο στα χέρια να προλάβει την προθεσμία και στη συνέχεια να υποβάλει ένσταση για τον αρχικό αποκλεισμό του από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) είναι ενδεικτική της γενικότερης κρίσης  και σύγχυσης που επικρατεί στη ΝΔ.

Η εικόνα που προκάλεσε τη γενικότερη θυμηδία, εξόργισε πέρα από το Γεωργιάδη, και τον Αντώνη Σαμαρά που έσπευσε να χαρακτηρίσει  την απόφαση «αψυχολόγητη, λαθεμένη και τραυματική» και απαίτησε από την ΚΕΦΕ να την ανακαλέσει.

Μπορεί ο Σαμαράς να μην έχει εκφράσει δημόσια υποστήριξη στο Γεωργιάδη, αλλά όταν ο τελευταίος ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε με τακτ ότι «πρέπει τους ανθρώπους που σεβόμαστε, και αναφέρομαι στους πρώην προέδρους, να τους αφήσουμε έξω από αυτό. Εγώ θεωρώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του παρήγαν έργο, που δεν έχει αναγνωριστεί και είμαι περήφανος που συμμετείχα σε αυτήν».
Ο Γεωργιάδης που μάζεψε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την 50η υπογραφή προσπαθεί να συσπειρώσει την πτέρυγα της ΝΔ που όλα τα τελευταία χρόνια ακολούθησε τη σκληρή γραμμή Σαμαρά, που δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.

Αν κρίνει κανείς από τη στάση του «κολλητού» του από τη θητεία του στο ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη και των συν αυτώ που στρέφεται στην υποστήριξη του Κ. Μητοστάκη ή του Φ. Κρανιδιώτη που στηρίζει Μεϊμαράκη.

Την αναμενόμενη υποψηφιότητά του ανακοίνωσε τελευταίος και ο Μεϊμαράκης ο οποίος επιδιώκει να εκφράσει τη στροφή προς το «κέντρο» υποσχόμενος και συναίνεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και «δημιουργική αντιπολίτευση».  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην επέτειο για τα 41 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν λαϊκίζει, δεν αοριστολογεί, δεν υπόσχεται τα ανέφικτα, αλλά και δεν χαρίζει την κοινωνική ευαισθησία σε κανένα.  Αποκρούει τα άκρα και τις ακρότητες. Απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, από την άλλη, εξήγησε  πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να ανασάνει,  πως κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη ΝΔ σε μέτρα υφεσιακά που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

Στο μεταξύ, αλλαγή πλεύσης υπήρξε και από την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ενώ μέχρι πριν από λίγο υποστήριζε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, τελικά αποφάσισε με δήλωσή της να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συναίνεση

Είναι προφανές ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών οι «διαχωριστικές γραμμές» θα είναι όλο και περισσότερο δυσδιάκριτες, καθώς οι υποψήφιοι θα προσπαθούν να χωνέψουν όλες τις πολιτικές «παραδόσεις» της ΝΔ, από τα νεοφιλελεύθερα κηρύγματα της δεκαετίας του ’90, μέχρι την καραμανλική παράδοση της δεκαετίας του ’80 αλλά κυρίως να συμβιβάσουν τη συναίνεση για τα μνημόνια με την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ και οι 4 υποψήφιοι δηλώνουν ότι θα τιμήσουν όποιον εκλεγεί, πως δεν πρέπει να υπάρξει εσωστρέφεια κλπ, μέχρι και την τελευταία στιγμή βρίσκονταν σε σύγκρουση για τη μέρα και τους τόπους διεξαγωγής των εκλογών. Αυτό που επίσης φαίνεται ότι  απασχολεί όλους, είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, κάτι που θεωρούν ότι μπορεί να λυθεί βάζοντας πολύ χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής…