Φοιτητικό κίνημα
Στο πλευρό των προσφύγων

Πανό στην Καλών Τεχνών

Οι φοιτητές βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων. Σε πολλές σχολές είτε με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων είτε με πρωτοβουλία των αριστερών συλλογικοτήτων, όπως της ΕΑΑΚ, συγκεντρώνεται υλική βοήθεια και γίνεται πολιτική ενημέρωση για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η πίεση πάνω στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης όλων των προσφύγων.
 
«Στην Καλών Τεχνών κάναμε μέρα δράσης για τους πρόσφυγες την Παρασκευή 9 Οκτώβρη. Είχε πολύ καλή ανταπόκριση, μαζέψαμε πολλά είδη πρώτης ανάγκης και τα παραδώσαμε για να τους στηρίξουμε. Μοιράσαμε και ανακοίνωση που τόνιζε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, να σταματήσει οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή, να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσει ο φράχτης στον Έβρο. Φτιάξαμε και ένα μεγάλο πανό που αναφέρει αυτά τα αιτήματα και το κρεμάσαμε σε κεντρικό σημείο της σχολής» μας είπε η Ελίζα Κρικώνη.
 
Την εικόνα από τη Φιλοσοφική μας μετέφερε η Σύλβια Καστρινάκη. «Ο Φοιτητικός Σύλλογος μαζεύει τρόφιμα και ρούχα, με πολύ καλή συμμετοχή από τους φοιτητές. Από τη μεριά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ ετοιμάζουμε εκδήλωση για τους πρόσφυγες και μαζεύουμε υπογραφές για να γίνει Γενική Συνέλευση του Συλλόγου γιατί η πρόταση δεν πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα προτείνουμε να γίνει εκδήλωση και από τον ίδιο το Σύλλογο με θέμα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες». Ό, τι μαζέψουμε, θα το παραδώσουμε με κινητοποίηση στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί οι πρόσφυγες».
 
Μπλοκ
 
Στο ΤΕΙ Πειραιά «καλούμε στη διαδήλωση που θα γίνει σήμερα για την καταδίκη των δολοφονιών στην Τουρκία (σ.σ. Δευτέρα 12/10) και την Πέμπτη 15 Οκτώβρη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μετά την πρωτοβουλία που πήραν τα εργατικά σωματεία. Έχουμε γεμίσει τη σχολή με αφίσες για τις διαδηλώσεις, ενώ έχουμε ετοιμάσει δύο πανό για τους πρόσφυγες. Την Πέμπτη θα κατεβάσουμε μπλοκ φοιτητών στη διαδήλωση. Παράλληλα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης που έχει φτιαχτεί στη σχολή από την αριστερά μαζεύει τρόφιμα και ρούχα. Ακόμα, ετοιμάζουμε εκδήλωση του σχήματος ΜΑΡΚΣ-ΕΑΑΚ με θέμα «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες-Όχι στην Ευρώπη-Φρούριο» μας δήλωσε η Κατερίνα Σεβαστάκη.
 
Αντίστοιχη δουλειά έκανε και το σχήμα της Αριστερής Συσπείρωσης στο Χημικό. «Μαζεύουμε τρόφιμα εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ θα συμμετέχουμε στα δύο συλλαλητήρια που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα. Συμμετέχουμε επίσης στο Συντονισμό των σχολών της Φυσικομαθηματικής και της Φιλοσοφικής για τους πρόσφυγες. Γενική Συνέλευση οργανώνουμε την Τετάρτη 14/10 το μεσημέρι» μας είπε ο Κώστας Κοντογιάννης από το Χημικό.
 
Στο Ρέθυμνο Γ.Σ. όλων των σχολών θα γίνει την Τετάρτη 14/10 στις 2.30μμ, ενώ εκδήλωση για το προσφυγικό θα γίνει την επόμενη μέρα Πέμπτη 15/10 στις 2.30 στη Φιλοσοφική. Ομιλητές θα είναι οι πανεπιστημιακοί Κώστας Βλασσόπουλος και Νίκος Σερντεδάκις και ο πρόσφυγας Σάμι.