Ιδέες
H άποψή μας: Αλέξη Τσίπρα, θυμίσου τον Γιανίτση

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη και η αντίφαση ανάμεσα στη μνημονιακή Βουλή και την αντιμνημονιακή διάθεση του κόσμου έρχεται με ραγδαίους ρυθμούς στο προσκήνιο.
 
Μάταια προσπαθεί η δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το τροπάριο ότι η μνημονιακή συμφωνία που ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι μέσα στο καλοκαίρι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός που τώρα θα αρχίσει να βελτιώνεται. 
 
Στην πράξη, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και πάνω απ’ όλα η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για το χειρότερο σφαγείο. Οι συντάξεις που έχουν ήδη υποστεί περικοπές μέχρι 40% από τα μνημόνια του ΓΑΠ και του Σαμαρά, τώρα πάνε για νέο γύρο περικοπών 25-40%, ώστε να μην μείνει κανένας συνταξιούχος πάνω από 1000 ευρώ.
 
Σε μια χώρα όπου υπάρχει ρεκόρ ανεργίας ιδιαίτερα των νέων, και στην οποία το επίδομα ανεργίας δίνεται με το σταγονόμετρο, η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς είναι ο πραγματικός ΟΑΕΔ των πιο πολλών εργατικών οικογενειών. Η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό απειλεί να τσακίσει το τελευταίο στήριγμά τους.
 
Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη πανεργατική απεργία ενάντια στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς». Ακόμη και η ΓΣΕΕ που βρισκόταν σε ύπνο βαθύ αναγκάστηκε να καλέσει για τις 12 Νοέμβρη μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Πιο κάτω, στη βάση των σωματείων και των ομοσπονδιών, ο ξεσηκωμός έχει ξεκινήσει πριν ακόμη ανακοινωθεί το τερατούργημα του Ασφαλιστικού.
 
Φθινόπώρο οργής
 
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια απεργούν ενάντια στο ξεπούλημα αυτή τη βδομάδα, στα νοσοκομεία ο γύρος κινητοποιήσεων που ξεδιπλώνεται αναγκάζει την ΠΟΕΔΗΝ να υποσχεθεί κλαδική απεργία ως συνέχεια της πανεργατικής, ο υπουργός Παιδείας εισπράττει την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και των γονιών για τα κενά στα σχολεία, οι εργαζόμενοι στους Δήμους προχωρούν σε καταλήψεις στα δημαρχεία. Ένα φθινόπωρο οργής υπόσχεται ότι το Ασφαλιστικό του Τσίπρα θα έχει την τύχη του Γιαννίτση.
 
Μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτή την προοπτική. Πρώτα απ’ όλα, οργανώνοντας την απεργιακή δράση από τα κάτω, από χώρο σε χώρο και συντονίζοντας τα βήματα σε όλα τα μέτωπα. Η Πανελλαδική Συνέλευση του Συντονισμού την 1 Νοέμβρη βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Παράλληλα, όμως, αναδεικνύουμε και την εναλλακτική λύση απέναντι στους μύθους της κυβέρνησης ότι τάχα «σώζει» το ασφαλιστικό σύστημα. Η στάση πληρωμών για τα τοκοχρεολύσια μπορεί να εξασφαλίσει όλους τους πόρους που χρειάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα πάνε στους τραπεζίτες. Το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που προχωράει προς την 3η Συνδιάσκεψή της, δείχνει το δρόμο και όχι οι φανφάρες της επίσκεψης Ολάντ.
 
Οι υποσχέσεις των ηγετών της ΕΕ για «αναδιάρθρωση» του χρέους αφού περάσουν οι «μεταρρυθμίσεις» είναι το ίδιο φονικές με τις διακηρύξεις τους ότι θα «λύσουν το προσφυγικό» … βομβαρδίζοντας τη Συρία και ενισχύοντας τους φράχτες από την Τουρκία μέχρι το Καλαί.
 
Λέμε ΟΧΙ στα μνημόνιά τους όπως λέμε ΟΧΙ και στους πνιγμούς των προσφύγων. Και οργανώνουμε το απεργιακό κίνημα για να επιβάλουμε το εργατικό ΟΧΙ και στην κυβέρνηση Τσίπρα και στους φονικούς εταίρους της.